[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - MUNTONS - Irish Stout

MUNTONS - Irish Stout

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Melesmeles » Lun Feb 07, 2011 9:10 am

Salutare !

O sa va povestesc cum am procedat. Din ce am citit, clar am gresit la masurare.
Am scos berea din vasul de fermentare in 3 reprize la interval de vreo 10-15 minute(am procedat asa pentru ca daca trag bere cat sa umplu densimetrul toata apa care se afla in supapa pentru CO2 se scurge in vas....si din cate stiu eu asta nu e prea bine....). Temperatura de masurare a fost 22 grade...cat e in camera. Am lasat densimetrul sa pluteasca si am asteptat vreo 20 minute timp in care nu a coborat deloc. O sa incerc sa o mai masor odata dupa indicatiile date...sa vedem ce iese.

Nu as vrea sa dau gres cu imbutelierea pentru ca data trecuta am facut un Muntons premium Irish style stout pe care l-am lasat la fermentat vreo saptamana jumate (tot din cauza ca probabil am masurat prost) si dupa 3 saptamani la beci...asteptari si sperante....nu se poate bea. Are alcool, e foarte amar dar n'are CO2 deloc si nici nu face spuma. E un fel de zeama cu aroma de bere.

Multumesc !
He who drinks beer gets drunk. He who gets drunk sleeps. He who sleeps cannot commit sin. He who commits no sin goes to heaven. So drinking beer is the road to heaven.
Melesmeles
 
Mesaje: 20
Membru din: Lun Ian 31, 2011 8:24 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Lun Feb 07, 2011 12:26 pm

Masuratoarea se face imediat dupa ce densimetrul a fost scos si introdus din nou in cilindrul de masurare.
Am o intrebare: cat este de mare cilindrul de masurare (ce capacitatea are?), pentru ati spus ca apa din supapa curgea in recipientul de fermentare.
Eu cand fac masuratoarea, nu mi se intampla niciodata sa se intoarca apa.
Pentru o masurare corecta, in loc de scoaterea densimetrului din cilindrul de masurare se roteste densimetrul (ca pe un titirez) in interiorul cilindrului.
Dupa ce faceti masuratoarea, va rog sa ne comunicati care este valoarea densitatii, pentru a va recomanda urmatorii pasi.
Legat de berea de dinainte: nu am vazut din ce ati scris, ca dupa ce ati imbuteliat berea, sa o tineti 5 zile la temperatura camerei - timp in care se realizeaza fermentatia secundara (in sticle) si se produce CO2. Ne dati amanunte despre pasii tehnologici?
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Melesmeles » Lun Feb 07, 2011 3:55 pm

Salutare !

Tocmai am mai masurat odata, dupa indicatii (introdus odata in lichid, apoi invartit ca titirezul). E tot la 1.020. Am apelat si la calculatorul de AVB si diferenta nu e mare (adica eu am facut citirea la 21 grade...atat am in camera acum). In cilindrul de masurare incap 250 ml. Ideea e ca acum a stat de tot din fiert (de vreo ora n-a mai scos bulbuci deloc). Nu prea stiu ce sa fac in contiunare. Ma gandesc ca poate o fi stricat densimetru. Pe de alta parte mi'e ca daca pun berea acu in sticle o sa faca poc.
He who drinks beer gets drunk. He who gets drunk sleeps. He who sleeps cannot commit sin. He who commits no sin goes to heaven. So drinking beer is the road to heaven.
Melesmeles
 
Mesaje: 20
Membru din: Lun Ian 31, 2011 8:24 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Melesmeles » Lun Feb 07, 2011 6:45 pm

Update de ultima ora.

De vreo ora a inceput sa bulbuceasca din nou....la intervale mari dar bulbuceste (vreo 25-30 minute intre)

Cat despre partea a doua....la cealalta berea. Am mutat-o in beci dupa o zi jumate pentru ca am plecat de acasa mai multisor si m-am gandit ca mai bine sta la frig decat la cald. Data viitoare o sa stiu sa nu mai fac prostia asta.
He who drinks beer gets drunk. He who gets drunk sleeps. He who sleeps cannot commit sin. He who commits no sin goes to heaven. So drinking beer is the road to heaven.
Melesmeles
 
Mesaje: 20
Membru din: Lun Ian 31, 2011 8:24 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Mar Feb 08, 2011 6:15 am

Eu iti recomand sa o mai lasi vreo cateva zile si sa o tii sub control.
Apoi dupa cele cateva zile, mai faci o masuratoare.
Ar trebui sa verifici densimetrul, introducandu-l in 250 ml apa si vezi daca sta la 1000. Daca sta la 1000, este bun. Daca nu, posibil sa fie o problema cu el.
Insa repet, mai tine cateva zile berea si vezi ce se intampla.
Pentru a preintampina situatii de acest gen, eu recomand ca dupa turnarea drojdiei, sa se amestece puternic mustul de bere, pentru a se oxigena bine.
Daca mai ai bere din vechiul lot, cel care nu avea CO2, poti incerca sa agiti sticlele si sa le muti intr-un loc la temperatura camerei pentru o saptamana. Apoi desfaci una si vezi daca drojdiile a mai produs CO2.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde drinking » Mar Feb 08, 2011 7:03 pm

Salutare prieteni ,
Melesmeles cat zahar ai folosit in prima etapa de fermentare ? deoarece si eu am exagerat
la un kit cu zaharul si am obtinut gust de vin acrisor :evil:
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Melesmeles » Mie Feb 09, 2011 7:15 am

Salutare !
In prima etapa de fermentare am pus 1 kg de zahar din comert pe care i'am dizolvat in cei 3 litri de apa fiarta. Am mutat ieri sticlele in casa...sa vedem daca mai produc ceva CO2.
Cat despre Irish Stout-ul care e la fermentat. Am verificat ieri densimetrul....conform indicatiilor lui Laur...si e ok. La apa imi arata 1.000. Am mai masurat aseara inca odata (daca tot continui in ritmu asta cu masuratu raman fara bere... :cry: ) si tot 1.020. Mai astept, sa vedem ce-o iesi.
Oricum nu m'am putut abtine si am gustat dupa ce am masurat-o. Nu-i rea dar na....inca nu e gata.
He who drinks beer gets drunk. He who gets drunk sleeps. He who sleeps cannot commit sin. He who commits no sin goes to heaven. So drinking beer is the road to heaven.
Melesmeles
 
Mesaje: 20
Membru din: Lun Ian 31, 2011 8:24 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Mie Feb 09, 2011 8:06 am

Salutare,
Din cate ne spui, densimetrul masoara bine.
Daca berea a inceput sa mai fermenteze, las-o sa isi faca damblaua.....se mai intampla sa reporneasca dupa o perioada de linistire - asta se intampla deoarece nu s-au consumat toate zaharurile din solutie.
Iti recomand sa faci urmatoarea masuratoare dupa ce se va opri din fermentat, sper eu ca se va intampla curand.
La aceasta bere ai folosit zahar tos din comert?
Pentru o monitorizare corespunzatoarea a fermentatiei si pentru masurarea cantitatii de alcool din bere (ABV) recomand efectuarea de masuratori a densitatii mustului inainte de adaugarea drojdiei si apoi dupa ce berea a terminat de fermentat. Aceste date introduse in tabelul de calcul ABV impreuna cu corectiile de temperatura va ofera informatii despre cantitatea de alcool a berii produse.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Melesmeles » Mie Feb 09, 2011 10:41 am

Salutare !

Scuze ca nu am fost suficient de explicit.
E vorba de doua sarje de bere aici.

1. O sarja care e in sticle, cea fara acid - care e facuta din Muntons Premium Irish Style Stout. - la care am pus zahar tos din comert ...ca sa ii raspund lui "drinking".... si care dupa cum am scris mai sus am mutat-o din nou la cald pentru ca peste etapa asta sarisem.
Povestea cu berea asta e de fapt mai lunga. Am zis sa nu scriu tot aici ca sa nu va plictisesc. Acu totusi o sa detaliez...ca sa nu faceti ce am facut eu. E un sir mai lung de greseli care a dus de fapt la zeama de care povesteam. Daca totusi va plictisesc ...dati-i cu skip.
a. Greseala nr. 1 - dupa ce am topit zaharul ala in apa fiarta si am amestecat mustul cu drojdia....surpriza.... am vazut ca din recipient picura pe la robinet...m-am spalat pe maini pan la cot si am bagat mana in vas si am incercat sa mai strang robinetul. Am tot strans si tot strans si el tot picura. Uitasem de garnitura....bravo mie...baiat destept. Asa ca am sterilizat o oala mare, am varsat tot mustu in oala, am pus garnitura si apoi inapoi mustul. Fermentatia a durat multisor...vreo 10 zile daca imi aduc bine aminte.
b. Greseala nr. 2 - la imbuteliere am uitat sa igienizez capacele. Nu stiu daca din cauza asta e dar berea turnata in pahar are un un fel de pete, ca o pojghita inghetata, sau ceva cam ca niste pete de motorina pe o suprafata de apa ....nu stiu cum sa descriu mai bine, poate fac niste poze si le postez.
Ideea ca nu stiu daca se mai alege ceva din berea asta. O sa vedem daca mai face ceva CO2 cand o mut la cald.

2. A doua sarja care e acum la fermentatia primara - care e facuta din Muntons Gold Imperial Stout - la care nu am pus nici un fel de zahar la fermentatia primara. Pentru fermentatia in sticle am de gand sa folosesc indulcitor Muntons. O sa fie mai complicat pentru ca nu am recipient de amestecare...dar sper sa ma descurc.

Trebuie sa ii mai raspund lui laur cu privire la supapa de CO2. Cea pe care o am eu are capatul desfacut si nu seamana cu cele de pe site ca si forma. Ma gandesc ca de aici vine problema. Nefiind acoperita, si neavand doua camere, atunci cand trag berea, se modifica volumul aerului din recipientul de fermentare, si trage aer de afara, impingand si apa care mai e in supapa de CO2. Tocmai am primit supapa de CO2 de la laur. La urmatoarea sarja de bere o sa o folosesc. Poate reusesc sa postez niste poze cu supapa asta a mea.

Spor la berarit !
He who drinks beer gets drunk. He who gets drunk sleeps. He who sleeps cannot commit sin. He who commits no sin goes to heaven. So drinking beer is the road to heaven.
Melesmeles
 
Mesaje: 20
Membru din: Lun Ian 31, 2011 8:24 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Mie Feb 09, 2011 11:50 am

Salutare din nou,
Ce tip de apa folosesti? Acea pojghita de deasupra poate fi de la cantitatea mare de calcar din apa (am patit-o si eu la un prieten care sta pe langa Cluj).
Greselile pe care le-ai facut, cu uitatul garniturii si igienizarea capacelor, nu cred ca au fost cauza problemei tale insa, pot crea probleme. De aceea noi recomandam igienizarea tuturor componentelor ce vin in contact cu berea, in diferite stadii.
Cred ca problema care a dus la lipsa carbonatatiei din sticle este timpul prea scurt in care ai lasat sticlele la fermentatia secundara. Vreau sa iti spun ca perioada de fermentatie secundara poate depasi cele 5 zile recomandate de producator, singurul aspect neplacut este ca maresti in acest fel, perioada de fabricare a berii. Si eu am fost plecat odata de acasa pentru vreo 2 saptamani si am lasat berea la fermentat (fermentatia secundara) fara a avea probleme.
Sper ca aducerea sticlelor la o temperatura de circa 22 - 25 grade sa reactiveze drojdia si sa obtii o carbonatatie corespunzatoare.
Daca nu ai un recipient de amestecare, va trebui sa masori, cu ajutorul unui cantar (electronic de preferat) cantitatea corespunzatoare pentru fiecare sticla.
Succes!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron