Salutari si bine v-am gasit.
Va stresez cu o problema (cred) putin ciudata. Prima bere dintr-un kit Brewferm WHEATBEER. Am pregatit kit-ul exact dupa reteta, cantitati de apa, zahar, amestecare etc. Am sterilizat echipamentul conform manualului de utilizare primit. Am activat drojdia in apa, la 25 de grade, iarasi dupa reteta. Acum ce s-a intamplat. Dupa aproximativ 5 ore au inceput sa iasa primele bule de CO2. Temperatura mustului era de 24,5 - 25 grade. De dimineata bolborosea apa din supapa continu cu bule mari. Dupamasa cand am venit de la servici parca era mai violenta evacuare de CO2 din recipient si in plus am gasit apa din supapa pe capacul vasului. Dupa 36 de ore de cand a inceput sa fermenteze s-a mai domolit putin iar dupa 48-60 de ore nu a mai iesit gaz. A mai lasato inca o zi asa, iar apoi am pus desimetrul care indica 1.010 - 1.008. Ca sa elimin suspiciunea ca nu a murit drojdia, in cilindul de masurare am pus o lingurita de zahar si dupa vreo 3-4 se vedea clar cum elimina CO2.
Am zis ca o trag in sticle. In vasul de amestecare culoarea era excelenta, miros foarte placut si omogena in aspect. Iarasi, zahar conform reteta iar apoi la sticle unde deja a inceput sa precipite pe fund.
Si acum intrebarile:
1. Daca producatorul zice ca fermenteaza 7-10 zile la 25 de grade, e normal sa termine in aceeasi parametri de temperatura in 2 zile jumate ?
2. E vreo metoda prin care se poate constata ca drojdia lucreaza in sticla, fara ca aceasta sa fie desfacuta ?
Va multumesc si sper sa ma lamuriti.