sunt mai scumpe dar şi mai fiabile, am şi eu o oală de inox de cantină de 36 de litri cu fund gros, am luat-o din sellgros cu 480 de lei. Foarte mulţumit dunt de ea, asta după ce am folosit una exact ca cea pe care o are domnu_mircea, care sunt sigur că este de 30 de litri, probabil luată din obor. După un an de zile s-a curăţat smalţul pe fund până a ajuns la tablă iar acum orice aş fierbe în ea se lipeşte imediat.
Pentru mine este un lucru de dorit să se evapore mai multă apă, asta înseamnă un must mai concentrat iar in final o bere mai alcoolică care rezistă mai bine în timp. Dar depinde acum ce vrea fiecare, dacă vrea să se hidrateze mai mult sau să se înveselească mai repede
).
Pentru apa adusă la temperatura de mashing se poate folosi cuptorul. Se bagă oala cu apă în cuptor şi se încălzeşte mult mai repede decât pe aragaz. Dacă ajunge la fierbere se mai adaugă apă rece până ajunge la temperatura de mashing dorită.
În cazul mustului care trebuie adus de la temperatura de mashout până la fierbere, singura variantă o văd aragazul căci mi se pare obligatoriu să se mestece continuu. Dacă aş lăsa mustul să fiarbă pe foc direct, mai ales intr-o oală cu fund simplu în mod sigur s-ar arde pe fund zaharurile şi ar carameliza prea mult mustul.
Deasemeni fierberea cu capacul pus ajuta la ridicarea mai rapidă a temperaturii dar dezavantaju e că nu poţi mesteca. Alte metode ar fi folosirea termoplonjoanelor cu putere mare. Eu am două de 1.2kw dar nu le folosesc niciodată la must de teama arderii pe element si caramelizării zaharurilor.
Dacă se foloseşt o oală largă se poate pune pe două ochiuri de aragaz. Metode există, numai morişca din cap să meargă