[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - DIY - Fierbator must

DIY - Fierbator must

DIY - Fierbator must

Mesajde domnu_mircea » Mar Feb 22, 2011 3:06 pm

Oalele de inox am vazut ca sunt destul de scumpe... Pana data viitoare ma gandesc sa incerc sa ii atasez o rezistenta electrica in genul celor de masina de spalat sau mai mare.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: DIY - Fierbator must

Mesajde Samogon » Joi Feb 24, 2011 1:20 pm

sunt mai scumpe dar şi mai fiabile, am şi eu o oală de inox de cantină de 36 de litri cu fund gros, am luat-o din sellgros cu 480 de lei. Foarte mulţumit dunt de ea, asta după ce am folosit una exact ca cea pe care o are domnu_mircea, care sunt sigur că este de 30 de litri, probabil luată din obor. După un an de zile s-a curăţat smalţul pe fund până a ajuns la tablă iar acum orice aş fierbe în ea se lipeşte imediat.

Pentru mine este un lucru de dorit să se evapore mai multă apă, asta înseamnă un must mai concentrat iar in final o bere mai alcoolică care rezistă mai bine în timp. Dar depinde acum ce vrea fiecare, dacă vrea să se hidrateze mai mult sau să se înveselească mai repede :)).

Pentru apa adusă la temperatura de mashing se poate folosi cuptorul. Se bagă oala cu apă în cuptor şi se încălzeşte mult mai repede decât pe aragaz. Dacă ajunge la fierbere se mai adaugă apă rece până ajunge la temperatura de mashing dorită.

În cazul mustului care trebuie adus de la temperatura de mashout până la fierbere, singura variantă o văd aragazul căci mi se pare obligatoriu să se mestece continuu. Dacă aş lăsa mustul să fiarbă pe foc direct, mai ales intr-o oală cu fund simplu în mod sigur s-ar arde pe fund zaharurile şi ar carameliza prea mult mustul.

Deasemeni fierberea cu capacul pus ajuta la ridicarea mai rapidă a temperaturii dar dezavantaju e că nu poţi mesteca. Alte metode ar fi folosirea termoplonjoanelor cu putere mare. Eu am două de 1.2kw dar nu le folosesc niciodată la must de teama arderii pe element si caramelizării zaharurilor.

Dacă se foloseşt o oală largă se poate pune pe două ochiuri de aragaz. Metode există, numai morişca din cap să meargă :)
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: DIY - Fierbator must

Mesajde Laur » Joi Feb 24, 2011 3:38 pm

Oameni buni, domnu_mircea este la inceput si este normal sa faca greseli. Hai sa ii dam sfaturi constructive.
Si eu imi aduc aminte ca prima sharja de bere a avut vreo 12 litri, din considerentul ca nu am calculat bine volumele de apa (eu am avut echipamente bune de la inceput).
Pana nu te lovesti de anumite aspecte, nu le dai prea mare insemnatate.
Asa este, recomand si eu oala de inox din METRO sau SELGROS, cu fund dublu. Eu am fierbator electric cu termostat si timer insa apa pentru SPARGING o incalzesc intr-un recipient de inox cu fund dublu, prevazut cu robinet. Am si avantajul ca plita are un ochi cu 3 coroane, ceea ce face ca incalzirea apei sa se faca repede.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: DIY - Fierbator must

Mesajde domnu_mircea » Vin Feb 25, 2011 9:47 am

Multumesc pentru sugestii. Probabil ca dupa ce o sa sara smaltul de pe oala o sa trec la altceva. Pe asta cumparat-o din piata cu 80 de lei, are 50 de L si folosesc toate cele patru ochiuri de la aragaz. Se pare ca am pus pozele degeaba ca nu s-a uitat nimeni la ele.

Am gasit butoaie de bere (50 de litri - inox) cu 150 de lei. Cred ca ar merge folosite dupa decuparea capacului.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: DIY - Fierbator must

Mesajde Laur » Vin Feb 25, 2011 4:19 pm

Cateva sugestii din partea mea:
- tevile de cupru folosite le recipientul de filtrare/terciure ti-as fi sugerat sa nu le lipesti (parca am vazut ca sunt lipite), deoarece le cureti mult mai usor demontandu-le.
- vasul de inox cu fundul dublu face toti banii, chiar daca sunt multi.
- instalatie de fabricare din butoaie de bere de 50 litri ma tenteaza si pe mine sa imi fac, mi-am facut rost de butoaie insa, intr-un apartament nu merge - si trebuie sa tii cont de faptul ca ai de fiert o cantitate mare de lichid, ceea ce nu este deloc usor - fie folosesti o butelie de propan/butan (ceea ce intr-un apartament este periculos) fie folosesti rezistente dedicate insa reteaua electrica trebuie sa fie "beton" (iarasi, la bloc este mai complicat).
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: DIY - Fierbator must

Mesajde Samogon » Vin Feb 25, 2011 10:26 pm

Eu m-am uitat la toate pozele ( aici sunt pozele https://picasaweb.google.com/mirceageorgescu/MyFirstAllGrainBrewingBavarianHefeweizen)
domnule Mircea. Păi şti de ce s-a evaporat atât de multă apă? Din cauza geometriei oalei. Este foarte lată şi din cauza suprafeţei mari de evaporare se pierde o cantitate prea mare de apă în timpul încălzirii. Poţi face în felul următor: improvizezi un amestecător prin capac (ca la cazanele de ţuică) şi fierbi cu capacul deasupra amestecând continuu ca să nu se ardă pe fund. Ai 2 avantaje: nu mai pierzi apa prin evaporare, ajunge mult mai repede la fierbere. Când a ajuns la fierbere poţi ridica capacul cu amestecătorul. Este necesar ca o anumită cantitate de apă să se evapore căci odată cu ea se elimină şi un compus nedorit - DMS (dimethyl sulfide).

O altă idee ar fi să fierbi pe baie de apă sau ulei dar îţi trebuie un lighean de tablă mai larg decât oala de 50. Incălzirea uniformă pe fundul oalei nu mai permite arderea şi poţi să laşi capacul deasupra şi să-ţi vezi de alte treburi între timp, cum ar fi curăţenia prin bucătărie şi pregătirea pentru etapele următoare.

Smalţul nu sare dacă ai grijă de ea dar este foarte posibil ca folosind-o foarte mult să se şteargă stratul de smalţ aşa cum am păţit eu. Oala de inox în schimb este o investiţie de o viaţă.

Referitor la vase de inox de 50l la 150 lei mi se pare suspect de ieftin. Eu în general mă uit după inox 18/10 care are în compoziţie 18% crom şi 10% nichel. Este cel mai adecvat pentru uzul alimentar.

Recomand încă o dată oalele de inox de 36 şi 47.5 litri din Selgros. Mi se par ideale pentru brewing. A mea are 36cm diametru, 36cm înălţimea, 36 litri. Cu o riglă pot măsura şi cantitatea de apă sau must din oală ştiind că un litru în oală are înălţimea de un centimetru.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: DIY - Fierbator must

Mesajde Laur » Sâm Feb 26, 2011 5:22 pm

Samogon, domnu_mircea se referea nu la vas de inox de 50 litri ci la butoi de inox (de bere adica) de 50 litri, ce poate fi taiat in partea de sus si adaptat pentru fabricare bere.
Cu astfel de butoaie, amercicanii isi fac instalatii de tip BRUTUS 10 http://www.homebrewtalk.com/f51/yet-another-brutus-ten-build-143400/sau 20 http://www.homebrewtalk.com/f51/brutus-20e-build-61699/. Si eu mi-as face, am si butoaiele insa mai intai sa imi fac o casa pe pamant si apoi instalatia asta.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: DIY - Fierbator must

Mesajde domnu_mircea » Sâm Feb 26, 2011 11:52 pm

Intr-adevar, oala este foarte lata se se evapora multa apa din cauza asta. Fiind la inceput, nu am vrut sa fac o investitie prea mare pana nu sunt convins de rezultate. La un moment dat o sa ajung si eu la inox... M-am gandit si eu sa fierb cu capacul pus dar as vrea intai sa izolez cumva peretii laterali si sa vad daca fierbe mai repede.

De asemenea, in viitor mi-am propus sa folosesc o teava de cupru mai groasa si eventual mai lunga la wort chiller. Mustul iese suficient de rece insa parca dureaza cam mult. Nu am cronometrat, dar sigur a durat mai mult de jumatate de ora pana s-au scurs cei 13 litri de must.

Tevile de cupru ale elementului de filtrare le-am lipit cu fludor la aragaz. Initial am vrut sa le las libere dar parca nu stateau suficient de fix si mi-era frica sa nu le pierd cand amestec. Am reusit sa il curat insa destul de usor folosind un jet puternic de apa. Pe viitor daca intampin probleme pot sa mai fac unul ca mai am teava care sta degeaba :D

In ceea ce priveste butoaiele, intr-adevar la bloc este mai complicat. Ce mi-ar placea si mie sa am curte si sa am unde fierbe cei multi litri de viitoare bere... Am comandat de pe ebay seminte de hamei si in lipsa de asa ceva la primavara le voi planta in fata blocului. Sper sa nu isi faca vecinii impresia ca plantez altceva... :D

Apropo de ce isi fac americanii. Ati vazut asta: http://www.homebrewtalk.com/f170/show-u ... ost2324709 ?

Va multumesc din nou pentru sfaturi. Ma bucur ca exista o comunitate unde se discuta lucrurile astea.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: DIY - Fierbator must

Mesajde Laur » Dum Feb 27, 2011 7:38 am

Este o varianta sa alegi incalzirea cu energie electrica. Insa am vazut ca iti trebuie element de incalzire de circa 5,5 kw, ceea ce, intr-un apartament cred ca este la limita (prizele mele cel putin sunt calibrate pentru 16A).
Tot casa la curte este solutia optima.
Asteptam un berar amator ce sta la curte, sa ne explice cum si-a facut el instalatia (sper sa fie si la noi astfel de berari).
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: DIY - Fierbator must

Mesajde iso_fish » Dum Feb 27, 2011 3:08 pm

Apropo de elementul de incalzire electric. O mica idee care ar putea ajuta. Una bucata rezistenta boiler electric de baie. Cotata la la 220 - 250 V si 10 A da 2200-2500 W si merge si in in priza de la bloc si in priza de la casa. Bonus, are termostat reglabil intre 30 si 95 grade, mai sus de 95 de grade nu incalzeste nici sa vrei, e ieftina (una pentru boiler eltim costa aprox 50-60 lei), se arde greu (5-6 ani in boiler care merge non stop), incalzeste repede (50 litri apa in aprox 30-40 minute la 60 grade de la temperatura de retea) si e de alama. Dezavatanjul e ca are conexiunile electrice cu papuci si trebue izolate perfect pentru o astfel de aplicatie.
Think free, Think OpenSource !
iso_fish
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Feb 16, 2011 9:01 pm
Locaţie: Arad

Următorul

Înapoi la Echipamente pentru fabricat bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron