[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Supapa evacuare - intrebare

Supapa evacuare - intrebare

Supapa evacuare - intrebare

Mesajde tourette » Dum Mar 06, 2011 6:08 pm

Am o intrebare legata de supapa de evacuare a dioxidului de carbon, nu vad cum ies bulele,vad cum pur si simplu cum este impinsa apa dintr-o parte in cealalta, dar nu vad bulele. L-am pus gresit, ce am facut gresit?
tourette
 
Mesaje: 3
Membru din: Dum Mar 06, 2011 6:01 pm

Re: intrebare

Mesajde Laur » Dum Mar 06, 2011 7:19 pm

Se poate o poza?
Din ce stiu, nu se poate pune gresit.
Este posibil sa nu fie bine apasat capacul recipientului si rasufla pe acolo in loc sa iasa prin supapa de evacuare. Ideea este ca daca rasufla prin alte parti, CO2-ul va iesi pe acolo in loc sa iasa prin supapa.
In circa 6-12 ore de la fabricare, fermentatia incepe puternic, iar bule de CO2 vor iesi prin supapa de evacuare facand zgomot.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: intrebare

Mesajde tourette » Lun Mar 07, 2011 9:43 am

nivelul apei era la linie in ambele parti la inceput
Ataşamente
phpFhphL3AM.jpg
phpFhphL3AM.jpg (21.71 KiB) Vizualizat de 19217 ori
tourette
 
Mesaje: 3
Membru din: Dum Mar 06, 2011 6:01 pm

Re: intrebare

Mesajde Laur » Lun Mar 07, 2011 11:51 am

Puneti putina apa peste garnitura supapei de siguranta. Daca ies bule pe acolo, inseamna ca se pierde pe acolo.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: intrebare

Mesajde domnu_mircea » Lun Mar 07, 2011 12:02 pm

Serpentina se pune cu tot cu capac?
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: intrebare

Mesajde Laur » Lun Mar 07, 2011 12:50 pm

Da. Capacul rosu previne riscul este ca apa din interiorul supapei sa iasa odata cu CO2-ul in primele zile ale fermentatiei, atunci cand aceasta este foarte intensa.
Capacul mentine un flux constant de iesire a dioxidului de carbon.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: intrebare

Mesajde domnu_mircea » Lun Mar 07, 2011 3:17 pm

Nu am stiut. Pana acum am folosit-o fara capac. Sper ca il mai gasesc... :D
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: intrebare

Mesajde Samogon » Lun Mar 07, 2011 6:45 pm

Puneţi şi voi titluri mai sugestive când deschideţi un topic nou, de exemplu "supapa de evacuare" sau "dop de fermentaţie"

Eu prefer să folosesc damigeana cu dop de cauciuc găurit. Un furtun de un metru îl bag cu un capăt în gaura de la dopul de la damigeană iar celălalt capăt într-un pahar cu apă. Dopul în gura damigenei şi capătul furtunului în gaura dopului trebuie să intre fest. Astfel sistemul este închis ermetic. În felul ăsta pot monitoriza perfect evoluţia fermentaţiei.

Găleţi de-alea am şi eu, trei, le folosesc doar la murături, nu am fost mulţumit de ele la fermentaţie. Singurul lor avantaj comparativ cu damigenele este că se spală mult mai uşor, dar cu o perie de damigene şi înarmat cu hărnicie nu-i o problemă nici în privinţa damigenelor. Atât că damigenele se pot sparge dacă sunt din sticlă, însă se ştie căci sticla este net superioară plasticului din mai multe motive.

Mai nou, bidoanele PET de 10 litri pentru apă plată au câteva avantaje importante: sunt uşor de găsit, ieftine şi nici nu mai trebuiesc spălate căci după folosire merg direct la containerul pentru plastic. Se pot folosi lafel ca orice damigeană: cu dop, furtun şi pahar cu apă. Când am multe bidoane la fermentat, sau damigeana cea mare e ocupată cu vreo plămadă pun mustul în bidoane PET cu dopul lor normal, cu filet. Înţep dopul cu acul încins în foc apoi pun deasupra o mănuşă chirurgicală sau balon înţepat cu acul şi sunt sigur că nimic nu pătrunde înauntru. Balonul stă ţeapăn cât timp fermentează energic iar spre final se fleşcăieşte. E mai greu să-ţi dai seama când se termină complet fermentaţia, dar cu experienţă, fler şi auz foarte bun nu e o problemă :D
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Supapa evacuare - intrebare

Mesajde tourette » Lun Mar 07, 2011 8:57 pm

am pus apa sa verific daca e sparta, si nu e . in acelasi timp am scos supapa de evacuare si am pus o din nou si acum a inceput sa mearga ies o groaza de bule, nu stiu ce a avut.
Multumesc
tourette
 
Mesaje: 3
Membru din: Dum Mar 06, 2011 6:01 pm

Re: Supapa evacuare - intrebare

Mesajde Laur » Lun Mar 07, 2011 9:05 pm

Samogon, s-a rezolvat.
Tourette a avut o nelamurire si a cerut ajutorul. Presupunand ca este la inceput (si noi am fost la inceputul acestei pasiuni, odata) ar fi bine sa fim mai ingaduitori.
Solutia adoptata de tine, cu dop de cauciuc si furtun este o solutie veche, ce se utiliza mai demult, in lipsa supapelor de evacuare - solutie buna de altfel. Acum exista supape de evacuare construite pentru diferite cantitati de lichide fermentabile.
Recipientele de fermentare din sticla au o raspandire mai larga pe continentul american - in Europa se prefera variantele din plastic alimentar, cu capac detasabil.
Sticla e grea, se poate sparge (chiar o cunostinta de-a mea a spart o damigeana de 50 litri cu vin, acum vreo 2-3 luni, incercand sa o transporte prin casa si mai ca era sa arunce covorul), se curata mai greu, iti trebuie un sistem de scoatere a berii din interior. Insa are avantajul ca vezi ce se intampla inauntru si se igienizeaza mai usor (insa si recipientele din plastic alimentar se pot igieniza fara mare greutatedaca suntem atenti).
Fiecare isi alege varianta cea mai convenabila.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Următorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori

cron