Puneţi şi voi titluri mai sugestive când deschideţi un topic nou, de exemplu "supapa de evacuare" sau "dop de fermentaţie"
Eu prefer să folosesc damigeana cu dop de cauciuc găurit. Un furtun de un metru îl bag cu un capăt în gaura de la dopul de la damigeană iar celălalt capăt într-un pahar cu apă. Dopul în gura damigenei şi capătul furtunului în gaura dopului trebuie să intre fest. Astfel sistemul este închis ermetic. În felul ăsta pot monitoriza perfect evoluţia fermentaţiei.
Găleţi de-alea am şi eu, trei, le folosesc doar la murături, nu am fost mulţumit de ele la fermentaţie. Singurul lor avantaj comparativ cu damigenele este că se spală mult mai uşor, dar cu o perie de damigene şi înarmat cu hărnicie nu-i o problemă nici în privinţa damigenelor. Atât că damigenele se pot sparge dacă sunt din sticlă, însă se ştie căci sticla este net superioară plasticului din mai multe motive.
Mai nou, bidoanele PET de 10 litri pentru apă plată au câteva avantaje importante: sunt uşor de găsit, ieftine şi nici nu mai trebuiesc spălate căci după folosire merg direct la containerul pentru plastic. Se pot folosi lafel ca orice damigeană: cu dop, furtun şi pahar cu apă. Când am multe bidoane la fermentat, sau damigeana cea mare e ocupată cu vreo plămadă pun mustul în bidoane PET cu dopul lor normal, cu filet. Înţep dopul cu acul încins în foc apoi pun deasupra o mănuşă chirurgicală sau balon înţepat cu acul şi sunt sigur că nimic nu pătrunde înauntru. Balonul stă ţeapăn cât timp fermentează energic iar spre final se fleşcăieşte. E mai greu să-ţi dai seama când se termină complet fermentaţia, dar cu experienţă, fler şi auz foarte bun nu e o problemă