[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Freestyle Brewing

Freestyle Brewing

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Samogon » Lun Apr 18, 2011 8:35 pm

Ieri am decantat berea şi i-am pus două grame de gelatină dizolvate în 50 ml apă caldă. Azi a început să formeze un depozit la fund şi se limpezeşte vizibil. O să o ţin două săptămâni să se limpezească complet. Nu o mai carbonez, îmi place aşa, plată. Drojdia rezultată am recuperat-o şi am pus-o la frigider. O să o folosesc la pâine.

Berea am gustat-o, e tare, amară, dulceagă şi aromată. Totuşi aş fi vrut mai puţine zaharuri nefermentabile. Data viitoare o să fac pauza la 60*C mai lungă şi o s-o fierb mai puţin, cred că fierberea îndelungată caramelizează zaharurile şi în final rezultă mai multe zaharuri nefermentabile.
Samogon

Mesajde montego » Mar Apr 19, 2011 5:36 pm

Ce fel de gelatina ai folosit?
montego

Mesajde Samogon » Mie Apr 20, 2011 10:58 am

Gelatină fin mărunţită albă la pliculeţ de 10 grame, fără vreo aromă.
Ataşamente
gelatina fin maruntita-250x250.jpg
gelatina fin maruntita-250x250.jpg (48.87 KiB) Vizualizat de 16881 ori
Samogon

Mesajde domnu_mircea » Mar Mai 10, 2011 8:55 am

Poze? Impresii?
domnu_mircea

Mesajde Samogon » Mar Mai 10, 2011 9:53 pm

Salut Mircea, sunt încântat că vizitezi topicul şi eşti la curent. Poze n-am făcut, nu prea am scule pentru aşa ceva, decât o cameră VGA pe telefon şi alta cam lafel de jalnică. Pe lângă asta, sincer n-aş vrea să ofer un exemplu celor care sunt la început, prin practicile mele cu sticle PET şi altele improvizaţii. Plus că n-am făcut carbonare, deci nu este o bere ca la carte. Mie însă îmi place la gust dar data viitoare voi schimba multe.

Legat de impresii, aş avea multe de scris dar n-aş vrea să plictisesc cu un post cât un cearşeaf. Chiar astăzi vorbeam cu Laurenţiu că mă îngrijorează cantitatea mare de zaharuri reziduale din berile strong. Practic nu prea ai cum să obţi o bere tare, de peste 6 grade alcoolice, fără să ai şi destul de multe zaharuri nefermentabile în bere. Am făcut o socoteală, cu 500ml bere îmi asigur 40g carbohidraţi, desutul de mult. Data viitoare o să mă gândesc la altă schemă de mashing care să-mi evite activitatea prea mare a alfa-amilazei, enzimă responsabilă cu ruperea amidonului în zaharuri nefermentabile, cele care alcătuiesc corpul berii, aşa că o să mă inspir din schemele de mashing pentru whisky, cu temperaturi cât mai favorabile beta-amilazei.

Am făcut o bere cristal dar 0 carbonare. Azi m-am înâlnit cu Laurenţiu, care, printre altele mi-a oferit spre degustare o bere triple gabriel din câte am reţinut (sper că am scris corect). Băi nenică... o adevărată lecţie de berărie frate! o să scriu impresiile pe topicul dedicat. Gustul m-a fascinat şi chiar am în plan să fac o bere identică respectând pas cu pas instrucţiunile. Nu prea le am eu cu reţetele, cu tipurile de bere şi altele, sunt la început, recunosc. înainte să mă pătrundă hoby-ul cu berea eram cu distilările, deci domeniile sunt oarecum înrudite, de asta mi-e acum mai uşor să înţeleg fenomenele, însă am goluri mari în ce priveşte reţetele de fabricaţie şi secretele pentru gust şi aromă.

Nu vreau să se creadă că ţin o pledoarie pentru limpezirea până la "cristal". E adevărat că am prezentat o metodă mai nouă pentru unii, cea cu cu gelatina, dar pentru mine a fost doar o ambiţie de moment. Am vrut să-mi arăt că pot, în condiţii casnice, să fac o bere cristal, evident, renunţând la cabonare. Dar asta e prea puţin important, nu am nici o problemă cu tulbureala şi probabil berile care le voi face vor fi lipsite de gelatină. Ca să mă înţelegeţi, gelatina e ca să iei ochii când o pui în pahar, şi uite că fac şi o poză că m-aţi provocat.

Tulbureala nu influenţează cu nimic nici gustul, aroma, calităţile berii sau altceva. Ba chiar drojdia este sănătoasă, are vitamine din complexul B, avem şi un topic pe la diverse despre asta. Un cubuleţ de drojdie de bere proaspătă asigură necesarul de vitamine B, chiar medicul recomandă.

În rest ce să zic, lasă-ma să fac o reţetă adevărată de bere şi peste câteva luni cred că o să râd de ce fac acum. Producţia e e ok, nimic de zis, berea e tărişoară, pe la un 9%, echilibrată ca dulceaţă-amăreală, destul de închisă la culoare pentru o bere pils, poate hameiul... şi spre surprinderea mea, deloc astringentă, taninoasă... prababil aici s-a văzut rolul gelatinei care a trântit la fund taninul din compoziţie. Altfel nu-mi închipui, la cât am stors sacul de tifon (numai din zgârcenie, să nu las nimic la morţi) trebuia să fie nebăubilă. Altă tranşă care am fermentat-o pe grâne împreună cu depozitul plus ceva apă şi zahăr (un fel de mâna a 2-a) a ieşit aspră şi astringentă dar şi tare ca naiba de înţeapă pe gât zici că bei tărie. Se vede că fermentarea pe grâne extrage toţi taninii.

Of, şi uite că tot m-am întins, sper că n-am plictisit prea tare. O să ziceţi că de la producţiile alea... totuşi atâta timp cât încă mai localizez tastatura, monitorul şi ce mai e prin jur, înseamnă că e ok :)

PS: Draci... am făcut poze cu mobilul să vă arăt berea şi când să o trec în calculator îmi aduc aminte că am dezinstalat bluetooth-ul din cauza unor probleme cu windowsul. zilele viitoare o s-o pun, măcar o poză o să am, de amintire :)
Samogon

Mesajde Samogon » Joi Mai 12, 2011 7:26 pm

În sfârşit, cu un cablu de date am reuşit să transfer o poză in calculator.
Berea nu are nici unpic de carbonare, nici spumă nu face, dar la gust e indentică cu Silva neagră. În trecut eram fan Silva neagră iar acum, printr-o întâmplare, am ajuns să-mi produc în casă berea care o apreciam cel mai mult din ce e pe piaţă. Parcă a mea e ceva mai tare dar şi mai aromată.
Ataşamente
Imag019.jpg
Imag019.jpg (150.96 KiB) Vizualizat de 16851 ori
Samogon

Mesajde Laur » Joi Mai 12, 2011 9:04 pm

Se vede ca nu este carbonatata - asa ai dorit sa iasa sau asa a iesit dintr-o intamplare?
Si eu facusem mai demult niste probe cu butoiase de bere de 5 litri si berea era mult mai putin carbonatata (din considerentul ca butoiasele de 5 litri nu rezista la presiuni mari ale CO2) decat cea obtinuta de mine in sticle si nu a fost pe placul meu.
Culoarea este interesanta, la fel si claritatea berii.
Cred ca interesant este sa faci nu doar un singur tip de bere ci sa incerci cat mai multe retete.
Spor!
Laur

Mesajde Samogon » Vin Mai 13, 2011 8:01 am

Nu îmi era greu să-i fac şi carbonare dar n-am mai vrut.
Nu mă omor după acid, cea din comerţ chiar mă deranjează din cauză că e prea acidulată şi am zis că am ocazia să încerc ceva plat... poate şi din comoditate.
Data viitoare o să fac o carbonare slabă, să semene totuşi a bere când o torn în pahar, să sfârâie puţin şi să facă un guler mic de spumă pentru aspect. Cu asta zici că torni ceai :D
O să fac şi după reţete consacrate, ce am făcut până acum să zicem că a fost pentru experienţă.
Samogon

Mesajde montego » Vin Mai 13, 2011 9:29 am

Ce reteta ai folosit?
montego

Mesajde Samogon » Vin Mai 13, 2011 4:44 pm

N-am folosit nici o reţetă, ci freestyle brewing cu informaţii adunate de unde am găsit.
Nu am întâlnit până acum o schemă care să-mi convină 100%, aşa că prefer să culeg tips and tricks şi să fac cum îmi convine mie. Oricum schema mea de mashing a fost mult prea complicată... inutil. Am făcut-o mai mult din curiozitatea de a încerca lucruri cât mai multe şi pentru experienţă.
În principiu mi-am propus să fac high gravity wort şi mi-a ieşit... fermentabilitatea putea fi mai bună iar procentul de alcool mai mare dacă nu făceam pauza la 72*C.
Se poate obţine bere f bună şi cu o singură temperatură de infuzie (66*C), apoi fierbere o oră cu hamei, iar restul etapelor se ştiu.

Mâine mă apuc de altă tranşă... BIAB, single step infusion, high gravity, high fermentable wort, no mashout, no sparge, no fast chill... simplu şi uşor. Dacă reuşesc să nu uit, poate fac şi nişte poze.

PS: cred că mai corect ar fi să denumim topicul "freestyle brewing" şi să posteze şi alţii schemele lor că nu-i ruşine.
Samogon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Fabricare bere din malt