Ieri am făcut noua producţie de bere. Printre obiective am urmărit obţinerea unei beri seci dar concentrată în alcool. La sfârşit vom vedea cât de corect am lucrat.
Mashing:
- Am dus la fierbere 18 litri apă Bucovina plată în 30 de minute (2/3 din cantitatea totală de apă)
- Am adăugat încă 9 litri Bucovina de la temperatura camerei (1/2 din cantitatea totală de apă)
- Au rezultat 27 litri la 73*C (strike temperature)
- Am turnat malţul şi s-a umplut oala (spaţiu liber în oală mai mic -> temperatura scade mai greu)
- După turnare temperatura era fix 66*C, exact cât calculasem... sunt bun
- Am acoperit oala cu vreo 7 pulovere, hanorace şi geci.
- La 30 minute deschideam ca sa mai amestec iar temperatura abia daca a scăzut 2*C până la sfârşit.
- Am făcut mashing la 66*C timp de 2.5 ore
- Am scurs mustul printr-un sac de nailon şi am recuperat 23 litri must (5 litri au rămas în grâne, data trecută doar 3).
- Nu am mai făcut mashout, nici sparging.
- Nivelul de zaharuri din must înainte de fierbere era de 21g/L = 1.087 densitate, iar după fierbere 22g/L, estimat după volumul pierdut prin evaporare care a fost relativ mic.
- Am fiert 20 de minute cu hamei şi coriandru învârtind continuu. Nu mai ştiu cât am pus, destul cât să miroasă în tot cartierul a must de bere (nu le am cu gramele). Motivul pentru care am fiert aşa puţin, este ca să evit pe cât posibil caramelizarea care face zaharurile nefermentabile.
- Am pus capacul ca să se prezerveze aromele.
- Ca să-l răcesc mai repede am pus un tricou ud pe capac şi un ventilator care a suflat pe el toată noaptea.
- Dimineaţa era la temperatura de însămânţare.
- Între timp am dezinfectat damigeana de 50L ţinând-o plină cu apă + 200ml clor fără parfum timp de o oră. Am sterilizat şi inventarul mărunt tot în soluţie de hipoclorit de sodiu.
- Am limpezit totul cu apă fiartă şi răcită.
- Am aerat o parte din must cu mixerul.
- Am tras tot mustul (19 litri) în damigeană, fără burbă... sau trubă cum îi ziceţi voi.
- Am pus 15 g drojdie rehidratată în 150ml apă plată şi după câteva ore a început să fermenteze frumos.
Concluzia e că se putea şi mai bine. Am avut probleme la recuperarea mustului din grâne. Metoda no sparge presupune o pierdere în cantitate dar câştig în calitate (densitatea mai mare, mai puţini tanini...). Totuşi pe viitor o să fac o clătire minimală, un batch sparge ar merge cu sacul scufundat în puţină apă la 78*C timp de 15 minute, apoi scurs încă odată şi aia e.
PS: Ziceţi-mi un sait unde să postez pozele şi să apară aici ca thumbnails cu descrieri. Dacă le pun fără descrieri n-are nici un farmec şi nici nu pot încărca mai mult de 3 ataşamente.