[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Freestyle Brewing

Freestyle Brewing

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Laur » Vin Mai 13, 2011 6:34 pm

No fast chill? Ne dai mai multe amanunte?
Am mai auzit asa ceva la cineva din Iasi, am uitat cum se numeste persoana.
Facea in felul urmator: Dupa ce fierbea mustul, oprea aragazul si punea o folie alimentara deasupra oalei cu must si o lasa asa pana dimineata, sa se raceasca. Apoi o punea in recipientul de fermentare si adauga drojdia.
Nu as avea nimic de obiectat legat de acest procedeu insa, stiu ca anumite folii (fie ele alimentare) nu se comporta prea bine la temperaturi inalte, in sensul ca se pot elibera diferite substante nocive.
Personal, prefer sa raman la varianta fast chill.
Laur

Mesajde montego » Vin Mai 13, 2011 6:37 pm

Am inteles procesul de fabricatie, e interesant, insa aici ma refeream mai mult la ce malt, hamei si drojdie ai folosit.
montego

Mesajde Samogon » Vin Mai 13, 2011 8:07 pm

Berea care am prezentat-o aici am făcut-o prin răcirea lentă,naturală a mustului. A scăzut temperatura la 28*C de pe o zi pe alta, fără să pun nimic deasupra oalei. E drept că nici musculiţe nu aveam, deci mi-am permis să las oala cu mustul descoperit ca să scadă temperatura mai repede şi să mai concentrez unpic mustul prin evaporarea apei. Acum aş pune totuşi un tifon deasupra că mai zboară beţivance.
A ieşit fără nici un defect sau off-flavor. Nu cred că ar fi fost vreo diferenţă dacă o răceam într-o oră, părerea mea.
Despre folii alimentare pentru răcirea mustului n-am auzit nimic, nici nu ştiu cum ar fi de folos la răcire. Poate te referi la ce ţi-am zis eu despre distilarea cu punga magică pentru copt :D aia e altceva.
Samogon

Mesajde Laur » Vin Mai 13, 2011 8:54 pm

Din ce am inteles eu de la tipul din Iasi, el ca punea deasupra o folie de plastic alimentar, de ambalat (gen celofan), pentru a proteja de anumiti factori ce puteau infesta berea. Si la fel, o lasa pana a doua zi sa se raceasca singura.
E buna si metoda aceasta insa prefer sa fac fast chill pentru a pune mustul rapid la fermentat, pentru a scapa de oalele din bucatarie mai repede si a face curat.
Laur

Mesajde caiafa » Sâm Mai 14, 2011 9:36 am

Este de preferat ca răcirea să se facă rapid.

În primul rând, în cazul adiţiilor târzii de hamei (pentru aromă), ajută ca aroma acestora să nu se piardă.
În al doilea rând răcirea rapidă provoacă precipitarea proteinelor (trub) şi poţi evita să le transferi în recipientul de fermentare.
caiafa

Mesajde Samogon » Sâm Mai 14, 2011 2:09 pm

Sunt total deacord.
Aspectul cu aroma l-am cam neglijat dar totuşi berea nu este lipsită de aromă.
Chiar şi printr-o răcire lentă ele tot precipită. N-am avut probleme la transferarea în fermentator. Numai că mi-e necaz că rămâne destul de mult must împreună cu burba de pe fund (cam 1-2 litri). Acum două dăţi am fost atât de zgârcit încât am filtrat burba cu hârtie de filtru şi filtru de cafea. Am stat ceva pentru litrul ăla şi am reuşit să scot mustul cât de cât limpede, iar ce a rămas era mai gros ca un piure şi l-am mâncat.

Acum sunt în pauza de zaharificare, am făcut poze şi o să le postez. Folosesc o schemă de mashing foarte simplă, nici termometru n-ar fi necesar.
Samogon

Mesajde Samogon » Lun Mai 16, 2011 7:55 am

Ieri am făcut noua producţie de bere. Printre obiective am urmărit obţinerea unei beri seci dar concentrată în alcool. La sfârşit vom vedea cât de corect am lucrat.

Mashing:
- Am dus la fierbere 18 litri apă Bucovina plată în 30 de minute (2/3 din cantitatea totală de apă)
- Am adăugat încă 9 litri Bucovina de la temperatura camerei (1/2 din cantitatea totală de apă)
- Au rezultat 27 litri la 73*C (strike temperature)
- Am turnat malţul şi s-a umplut oala (spaţiu liber în oală mai mic -> temperatura scade mai greu)
- După turnare temperatura era fix 66*C, exact cât calculasem... sunt bun :D
- Am acoperit oala cu vreo 7 pulovere, hanorace şi geci.
- La 30 minute deschideam ca sa mai amestec iar temperatura abia daca a scăzut 2*C până la sfârşit.
- Am făcut mashing la 66*C timp de 2.5 ore

- Am scurs mustul printr-un sac de nailon şi am recuperat 23 litri must (5 litri au rămas în grâne, data trecută doar 3).
- Nu am mai făcut mashout, nici sparging.
- Nivelul de zaharuri din must înainte de fierbere era de 21g/L = 1.087 densitate, iar după fierbere 22g/L, estimat după volumul pierdut prin evaporare care a fost relativ mic.
- Am fiert 20 de minute cu hamei şi coriandru învârtind continuu. Nu mai ştiu cât am pus, destul cât să miroasă în tot cartierul a must de bere (nu le am cu gramele). Motivul pentru care am fiert aşa puţin, este ca să evit pe cât posibil caramelizarea care face zaharurile nefermentabile.
- Am pus capacul ca să se prezerveze aromele.
- Ca să-l răcesc mai repede am pus un tricou ud pe capac şi un ventilator care a suflat pe el toată noaptea.
- Dimineaţa era la temperatura de însămânţare.
- Între timp am dezinfectat damigeana de 50L ţinând-o plină cu apă + 200ml clor fără parfum timp de o oră. Am sterilizat şi inventarul mărunt tot în soluţie de hipoclorit de sodiu.
- Am limpezit totul cu apă fiartă şi răcită.
- Am aerat o parte din must cu mixerul.
- Am tras tot mustul (19 litri) în damigeană, fără burbă... sau trubă cum îi ziceţi voi.
- Am pus 15 g drojdie rehidratată în 150ml apă plată şi după câteva ore a început să fermenteze frumos.

Concluzia e că se putea şi mai bine. Am avut probleme la recuperarea mustului din grâne. Metoda no sparge presupune o pierdere în cantitate dar câştig în calitate (densitatea mai mare, mai puţini tanini...). Totuşi pe viitor o să fac o clătire minimală, un batch sparge ar merge cu sacul scufundat în puţină apă la 78*C timp de 15 minute, apoi scurs încă odată şi aia e.

PS: Ziceţi-mi un sait unde să postez pozele şi să apară aici ca thumbnails cu descrieri. Dacă le pun fără descrieri n-are nici un farmec şi nici nu pot încărca mai mult de 3 ataşamente.
Samogon

Mesajde Laur » Lun Mai 16, 2011 8:17 am

Raspuns PS: Aici nu poti incarca pozele? Daca este vreo problema, vreau sa stiu sa iau legatura cu Admin-ul sa rezolvam problema.
Merci
Laur

Mesajde Samogon » Lun Mai 16, 2011 12:37 pm

Am pus primele 3 poze. Îmi scrie că nu pot adăuga alt ataşament, 3 este maxim. O să fac câte un post pentru fiecare 3 poze.

Aştept păreri/critici/întrebări din partea voastră.

14 - 15 mai (1).jpg
Oala cu izolaţie
14 - 15 mai (1).jpg (53.3 KiB) Vizualizat de 17806 ori

14 - 15 mai (2).jpg
18 litri apă se ducea la fierbere
14 - 15 mai (2).jpg (55.52 KiB) Vizualizat de 17806 ori

14 - 15 mai (5).jpg
După turnarea malţului
14 - 15 mai (5).jpg (46.6 KiB) Vizualizat de 17806 ori
Ultima oară modificat de Samogon pe Lun Mai 16, 2011 1:05 pm, modificat 1 dată în total.
Samogon

Mesajde Samogon » Lun Mai 16, 2011 12:42 pm

continuare...

14 - 15 mai (6).jpg
Temperatura de mashing
14 - 15 mai (6).jpg (47.85 KiB) Vizualizat de 17806 ori

14 - 15 mai (7).jpg
Oala îmbrăcată bine să nu-i fie frig :D
14 - 15 mai (7).jpg (44.31 KiB) Vizualizat de 17806 ori

14 - 15 mai (9).jpg
Scurgerea mustului