[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Freestyle Brewing

Freestyle Brewing

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Samogon » Lun Mai 16, 2011 12:49 pm

La fierbere nu am mai făcut poze că era bucătăria plină de abur şi nu s-ar fi văzut mare lucru.

14 - 15 mai (10).jpg
Grânele după scurgere păreau destul de uscate, totuşi mai conţineau 5 litri de must
14 - 15 mai (10).jpg (100.53 KiB) Vizualizat de 18492 ori

14 - 15 mai (11).jpg
Procentul de zaharuri înainte de fierbere
14 - 15 mai (11).jpg (35.77 KiB) Vizualizat de 18492 ori

14 - 15 mai (13).jpg
Răcirea care a durat până dimineaţa
14 - 15 mai (13).jpg (41.66 KiB) Vizualizat de 18492 ori
Ultima oară modificat de Samogon pe Lun Mai 16, 2011 1:11 pm, modificat 1 dată în total.
Samogon

Mesajde Samogon » Lun Mai 16, 2011 12:57 pm

14 - 15 mai (16).jpg
Aici am fiert apa cu care am clătit instrumentarul şi damigeana şi totodată am sterilizat mixerul cu care am făcut aerisirea starterului
14 - 15 mai (16).jpg (48.25 KiB) Vizualizat de 18491 ori

14 - 15 mai (17).jpg
Aerisirea mustului
14 - 15 mai (17).jpg (40.19 KiB) Vizualizat de 18491 ori

14 - 15 mai (21).jpg
Mustul la fermentat
14 - 15 mai (21).jpg (64.93 KiB) Vizualizat de 18491 ori
Ultima oară modificat de Samogon pe Lun Mai 16, 2011 1:19 pm, modificat de 2 ori în total.
Samogon

Mesajde Samogon » Lun Mai 16, 2011 1:03 pm

Şi ultima din seria asta... Mi s-a părut ciudat că n-am simţit deloc aroma de coriandru în must pe toată durata brasajului, în schimb, la fermentare se simte mirosul în toată casa, care te loveşte de cum intri pe uşă, dar e ok, nu mă deranjează.
Ataşamente
14 - 15 mai (22).jpg
Aici era a doua zi, fermenta energic.
14 - 15 mai (22).jpg (102.51 KiB) Vizualizat de 18492 ori
Samogon

Mesajde Samogon » Lun Mai 16, 2011 1:10 pm

Offtopic: începusem să aşez pozele în ordine dar încă n-au apărut ultimele mesaje. Mi se pare ciudată maniera asta de aprobare a fiecărui mesaj. Suntem o comunitate restrânsă şi n-am văzut să fie probleme. Pe forumurile de afară este verificat doar primul mesaj apoi restul merg fără aprobare. Oricum, este decizia voastră...
Samogon

Mesajde Laur » Lun Mai 16, 2011 2:55 pm

Maniera de aprobare a fost aleasa de Admin in urma multor SPAM-uri ce asaltau forumul zilnic.
S-a rezolvat cu numarul atasamentelor.
Daca mai sesizati alte probleme, rog sa fiu contactat.
Samogon, daca sunt probleme cu mesajele postate de tine anunta-ma sa le punem in ordine.
Laur

Mesajde Samogon » Mie Mai 18, 2011 6:07 pm

A fermentat zdravăn prima şi a doua zi. Acum scoate câte o bolboroseală la 25 de secunde, deci foarte slab faţă de cum mergea. Nu cred că e vorba de sistare, drojdia este perfect sănătoasă, dar cred că a terminat zaharurile simple şi acum se luptă cu cele rămase. O mai las până se opreşte detot.

Laur, şti că discutam când ne-am întâlnit despre picătura de ulei de măsilne pentru a preveni o sistare de fermentaţie. Se pare că picătura de ulei ar înlocui aerisirea care se practică înainte de însămânţare. Drojdia are nevoie de acizi graşi care alcătuiesc pereţii celulari. În lipsa acizilor graşi, drojdia foloseşte oxigenul pentru a sinteza acizii graşi de care are nevoie. Cu picătura de ulei, nu mai are nevoie de oxigen... deci pare destul de logic să punem picătura de ulei de măsline îainte de însămânţare, să dăm drojdiei ce are nevoie pentru înmulţire şi bunăstare... dar de ce şi după sistare ?? adică dăm de mâncare la nişte organisme moarte deja prin sufocare? Asta nu mi-e clar.

Sincer mă bate gândul să încerc o picătură să văd ce se întâmplă, dar nu ştiu la ce i-ar mai folosi acum. Oricum, aerisire am făcut cu mixerul până ce mustul a devenit lăptos, deci nu cred că i-a lipsit ceva drojdiei.
Samogon

Mesajde Laur » Mie Mai 18, 2011 9:48 pm

Informatia cu picatura de masline este preluata de la Caiafa - s-a documentat mult mai temeinic decat mine in acest scop.
Merita incercata metoda.
Laur

Mesajde Samogon » Joi Mai 19, 2011 4:42 pm

Păi să ne dea şi nouă mai multe amănunte, am văzut că de puţinele dăţi când a intervenit, a dat dovadă că ştie ce scrie.

Până la urmă am pus aseară o picătură mică de ulei de măsline extravirgin în cei 19 litri de bere la fermentat. Azi dimineaţă nu am observat vreo schimbare. Era de aşteptat din moment ce zaharurile fermentabile sunt chiar pe terminate.
Samogon

Mesajde caiafa » Vin Mai 20, 2011 2:19 am

Uleiul de măsline înlocuieşte oxigenarea de dinainte de începerea fermentaţiei. Şi nu e nevoie de o picătură. Cantitatea care se lipeşte pe vârful unui obiect ascuţit e destulă. Dacă pui mai mult rişti să nu-ţi mai facă guler de spumă.
Fermentaţia e normal să se domolească după 2-3 zile. Eu personal le las pe drojdie 2-3 săptămâni, uneori chiar mai mult.
caiafa

Mesajde Samogon » Dum Mai 29, 2011 8:16 pm

Salutări dragilor,

Azi, după două săptămâni la fermentare am tras berea la sticle de 2 litri (n-am avut altceva). Fiecare sticlă a primit 20g zahăr pentru carbonare, după ce am dizolvat 200g zahăr în 500ml apă plată. Repartizarea a fost precisă.

Nu am făcut niciodata o carbonare corectă, aşa că vă întreb pe voi, cât durează? Aş vrea dup-aceea să o trag în alte sticle că ar fi imposibil de turnat în pahar fără să se tulbure drojdia de pe fund. Cu ocazia asta aş face şi o tratare cu gelatină.

Nu prea sunt mulţumit de fermentabilitate. Pentru dry beer trebuia o temperatură de zaharificare mai scăzută. M-am luat după filmuleţele de pe youtube şi am greşit cu 66*C. Cred că cel mai bine ar fi să las la 60 de grade toată noaptea şi obligatoriu cu preparate enzimatice, poate şi altă drojdie. Drojdia de bere nu este pentru ce vreau eu. E gândită tocmai să lase zaharuri reziduale. Ce ziceţi de sake yeast?

Când am tras-o la sticle mi-a răspândit un parfum de hamei şi coriandru în toată casa. E foarte parfumată dar cam amară. Sper să se mai ducă din amăreală.

Pentru experienţă e bună dar vreau să trec la o scară mai mare. Unul din motivele pentru care descriu atât de detaliat tot ce fac este tocmai ca să ţin minte experienţele anterioare care să-mi ajute să devin şi mai bun în homebrewing.

Cea din tura trecută e pe terminate dar parcă acum e mai bună ca oricând. Parcă şi-a mai sporit tăria şi s-a mai maturat, a făcut şi puţină carbonare, foarte puţină.

Lucrul pe care îl regret cel mai tare este că se termină :D
Samogon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Fabricare bere din malt