Salutari. Dupa cum m-a rugat Laur, o sa va descriu putin tehnica folosita.
De inceput chiar am citit reteta de prepaprare a kitului Muntons si fata si verso cateva ore bune si mi-am facut cateva notite pe o foaie. Din ce am concluzionat din cititul meu tehnica e folosita de cei ce imbuteliaza in keg si nu la sticla. Cititul asta adunat cu ore bune pierdute pe youtube a dat rod in ziua a doua de fermentatie cand am zis ca o fac.
Dupa aprox 4 zile de fermentat la vas primar am mutato in vasul secundar prin sifonare anaeroba, adica ambele vase capacite bine, serpentinele pline cu apa si cu 2 metri de furtun din pcv alimentar cumparat din Bricostore. Concluzia e simpla. 0 contaminare cu aer iar patura de CO2 in vasul primar s-a pastrat si in secundar s-a format aproape imediat deoarece fermentatia era vizibila si pe furtunul de transfer. Ca si aspect in mostra (adica ceea ce a spalat robinetul) luata din vasul primar culoarea era un galben compact si mat.
Mutarea prorpiuzisa a ducat cam 20 de minute deoarece am sifonat inceat sa nu mut drojdia depusa si inactiva/moarta. Am vrut doar suspensia care lucra. La final am scos din vasul primar cam 60 Ml drojdie lichida dar foarte foarte vascoasa. Dupa ce am mutat la secundar a repornit fermentatia vizbil cam in 20 de minute si a doua zi era cam gata. Aici as mai avea de zis ca vasul secundar a ramas pe gresie in camara, care era cam la 15-16 grade in perioada aia, spre deosebire de 20-21 de grade ambiental deoarece vasul primar era pe o masuta.
Cand a terminat de fermentat si la secundar am lasato la decantat/maturat vreo 14 zile pana s-a limpezit in proportie de 80-90 %. Am pus zaharul pentru carbonare care a fost cam putin, am amestecat finut sa nu ridic prea mult sedimentul, am lasato sa stea pana am pregatit sticlele, deci cam 2 ore iar apoi am imbuteliato, fara dispozitivul de umplere ca sa mai prinda putin oxigen sa poata lucra drojdia.
In mare cam asa a am procedat, iar ca avantaje ar fi urmatoarele:
- mai multa drojdie sanatoasa si vie in sticle
- berea e mai putin tulbure
- gust foarte slab spre inexistent de drojdie la prima gustare iar dupa vreo 10 zile e perfecta
- metoda ideala pentru cine imbuteliaza la keg si carboneaza artificial - e un soi de prematurare care inca se face pe drojdie
- drojdia ramasa in sticle se fixeaza foarte bine de fund
- cantitate mai mare de bere limpede scoasa din sticla (sticla de grolch - volum util 450 ml - ofera bere "utila" limpede :p cam 430 ml )
- aparent, dar inca nu pot fi total sigur, gelifierea drojdiei de care povesteam in alt topic, se trage de la celulele perfect sanatoase care ajung in sticla.
Dezavantaje:
- aprox 2 ore consumate
- sotie nervoasa
- sotie foarte nervoasa
- grija maxima la igienizarea furtunului si a robinetilor
- risc mediu de expunere la oxigen, daca nu e viguroasa fermentatia in vasul primar
- pot aparea probleme la repornirea drojdiei daca se face mutarea prea tarziu in perioada de fermentare. Sincer as incerca sa o mut dupa 2-3 zile nu 4 cat am lasato acum
- se pierd cam 2 litri de must (cel putin cu echipamentul meu)
- posibilitatea de contaminare cu drojdie salbatica sau alte micro organisme daca nu se igienizeaza totul perfect
Poze sau fimare nu exista din pacate. Sotia era ocupata cu juniorul, timpul alocat noului meu hobby... tinde mai nou spre zero, si poze cu telefonul nu am putut face, darmite sa reusesc sa fac cu aparatu care imi necesita doua maini. Daca voi reusi la o sarja viitoare sa fac si poze o sa le postez undeva.