[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Freestyle Brewing

Freestyle Brewing

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Samogon » Mar Mai 31, 2011 9:07 am

Mai bine turnam berea cu tot cu drojdie în sticle. Am tras berea limpede şi acum nu prea mai are cine să fermenteze zahărul pentru carbonare.
Uite că din greşeli învăţăm, dar ideal ar fi din greşelile altora :D
Samogon

Mesajde Laur » Mar Mai 31, 2011 1:14 pm

Dar berea cand ai pus-o in sticle era limpede-limpede?
Mie nu mi s-a intamplat niciodata sa nu se carbonateze berea.
Vezi sa nu fie alta cauza.
Laur

Mesajde Samogon » Mar Mai 31, 2011 3:32 pm

E ok carbonarea, Laur, se carbonează dar încet. Vroiam să zic că mai repede ar fi mers cu drojdia amestecată. Sunt mai nerăbdător din fire :D.
Nu era chiar limpede-limpede.
Ultima sticlă avea mai multă drojdie şi s-a carbonat repede, acum începe să se limpezească şi sticla e tare ca lemnul când o apeşi. Mi-e frică să mă mai apropi de ea că poate bubuie :D
Oricum data viitoare voi învârti damigeana înainte de carbonare, tocmai pentru a turna berea cu tot cu depozitul de drojdie. Credeţi că este o practică greşită?
Mă gândesc că nu are rost decantarea că oricum după carbonare va rezulta alt depozit de drojdie, deci ce mai contează multă sau puţină?
Samogon

Mesajde caiafa » Mar Mai 31, 2011 4:16 pm

Dacă nu foloseşti gelatină pentru limpezire ar trebui să se carbonateze oricum. E destulă drojdie rămasă în suspensie.
Poate dura mai mult, dar se carbonatează. Eu zic să laşi sticlele minim o lună înainte să mai încerci din ele.
caiafa

Mesajde montego » Mar Mai 31, 2011 8:24 pm

Samogon scrie: ce mai contează multă sau puţină?

Conteaza in sensul ca trebuie sa fii mai atent cu manevrarea sticlelor inainte de baut. Eu am lasat 1 luna la fermentat o bere, iar depozitul din sticla a ramas foarte subtire incat aproape ca sta lipit de fundul sticlei, chiar daca intorc berea cu fundu-n sus. Cand stratul de drojdie este mai gros se tulbura mult mai repede si necesita putina atentie.
Gustul nu cred ca este influentat in vreun fel, cel putin pentru mine e insesizabil.
montego

Mesajde Samogon » Mar Mai 31, 2011 9:08 pm

Aveţi dreptate cu toţi.
Nici eu nu am simţit vreo diferenţă între berea limpede şi cea tulbure, dpv organoleptic.
Ce s-ar întâmpla dacă am face carbonarea în damigeana în care am fermentat? Se poate sparge? A mea are pereţii destul de groşi.
Şi după carbonarea la damigeană să o tragem la sticle, merge? (nu daţi cu pietre vă rog, suntem pe topicul freestyle :mrgreen: )
Mă gândesc în eventualitatea în care pleci cu berea undeva, pe drum se tulbură şi e cam greu să o transporţi fără să o agiţi.

M-am gândit la o idee dar o să ziceţi că sunt dus cu pluta. Cum ar fi să faci carbonarea chiar în oala de brasaj?
Aş face o garnitură de silicon la oală, să pun capacul şi să prind cu "binder clips" (agrafe de prins foi şi dosare) una lângă alta de jur împrejur. Alea adunate au o putere de strângere uimitoare. Lucrată corect nu ar avea cum să iasă presiunea, nici să explodeze sau să sară capacul... mm? îmi merge mintea nu? după o berică mai ales, merge brici, dar nu mai multe. :mrgreen:
Samogon

Mesajde Laur » Mie Iun 01, 2011 6:49 am

Carbonatarea in oala de brasaj mi se pare o idee greu de pus in practica. Si nici nu stiu daca poti tine CO2-ul la locul lui. Gandeste-te ca-s vreo 2 - 2,5 bari dupa stiinta mea si aceasta presiune este cam greu de tinut cu niste cleme. Te trezesti ca-ti sare capacul si ti se lipeste pe tavan.
Ideea de a avea un recipient mai mare in care sa poti tine berea si sa o transporti a fost rezolvata de berarii din SUA si apoi importata treptat-treptat si pe alte meleaguri: imbutelierea la KEG. Se pot folosi diferite tipuri de KEG: 5 litri, 9 litri, 19 litri, 30 litri sau 50 litri.
Eu am incercat carbonatarea in keg de 19 litri insa nu mi-a iesit, mai ales ca nici nu prea am avut conditii: iti trebuie un frigider care sa faca 4 grade Celsius, pe care sa nu il deschizi zilnic (ca altfel s-a dus temperatura interioara), si nu am agitat keg-ul pentru ca CO2-ul sa fie absorbit corect de bere. Mi-am promis ca o sa imi iau un frigider dedicat si imi fac KEGERATOR.
Laur

Mesajde Samogon » Lun Iun 13, 2011 9:28 am

Bun găsit dragi prieteni,
Cu ceva trudă am reuşit să pun la fermentat 55L must de bere. Truba (proteinele coagulate lăsate la fund după fierbere) am pus-o la fermentat în altă damigeană mai mică pentru o bere de calitatea a doua. Mai recuperez şi de acolo vreo 7-8 litri de bere.

Reţeta din care m-am inspirat a fost asta: viewtopic.php?f=36&t=5294 cu ceva modificări.
Am folosit 19kg malţ pils şi 1kg malţ viena, o singură temperatură de mashing la 62*C. Fără să folosesc glucoză densitatea iniţială 1.092.
O să revin pe parcurs.
Ataşamente
10-11 iunie (7).jpg
10-11 iunie (7).jpg (86.84 KiB) Vizualizat de 20464 ori
Samogon

Mesajde domnu_mircea » Mar Iun 14, 2011 12:51 pm

Oaaaa :shock:

Ce de bere dintr-o singura sesiune :D Eu sambata am pierdut 6 ore si am obtinut 18 litri.

In ce si cum ai facut mashingul la 20Kg de malt?
domnu_mircea

Mesajde Samogon » Mie Iun 15, 2011 2:36 pm

Am făcut două batch-uri consecutive şi identice :)
Dacă eram mai harnic puteam să le fac pe amândouă în aceeaşi zi dar am preferat să eşalonez treaba pe două zile: vineri şi sâmbătă.

Mashing-ul îl fac mereu în oala de inox de 36L care nu-mi permite să plamăđesc o cantitate mai mare de 10kg malţ.
Acum am oală nouă de 50 în care aş putea să fac maxim 15 kg malţ la o sesiune.

Mă crezi că deja visez la oala de inox de 80L din metro? Cu aia aş face un sac de 25kg într-o singură repriză. Mă cam bate gândul s-o vând p-asta şi s-o iau p-aia mai babană. Problema e că trebuie să înnoiesc toată tehnologia iar cel mai important, înainte de toate e să mă văd într-o casă nouă şi mai spaţioasă şi atunci altfel discutăm.

Cu trecerea timpului mi se pare că echipamentele care le am sunt din ce în ce mai mici, deşi la început mi se păreau mari. E drept că începutul mi l-am pierdut încercând cu cantităţi expermientale, cu care, bine-nţeles mi-am aşezat în minte primele noţiuni legate de brasaj, fermentare şi altele.
Samogon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Fabricare bere din malt