Frumos prezentată reţeta. De admirat precizia la cantităţi.
Cred că faci o greşeală majoră: duci prea repede mustul la fierbere! Mustul se încălzeşte cu maxim 1 grad celsius pe minut, altfel caramelizezi zaharurile şi le faci nefermentabile. Asta discutam şi cu Laur când ne-am întâlnit ultima dată, iar mie nu îmi era clar.
Mai cu seamă că oala ta e cu fund simplu, doar o tablă amărâtă desparte flacăra de must. Apoi, 2 termoplonjoane de o asemenea putere mi se pare prea mult. Chiar sunt curios ce va ieşi, aşa că o te mai sâcâi pe parcurs cu întrebări... sper să nu te şucăr
Ideea de a încălzi mai rapid (dar nu foarte) este ok în condiţiile în care avem şi sistem de amestecare continuă a mustului.
Ce apă ai folosit?
Eu am uitat mereu să menţionez la reţetele mele că folosesc apă plată Bucovina care mi se pare cea mai săracă în săruri minerale şi cea mai potrivită pentru mashing/sparging. Ştim că apa folosită la brasaj trebuie să fie o apă moale, adică săracă în calcar (cât mai puţin Ca şi Mg).
Problema e că apa plată ridică costurile producţiei. Pe mine m-a costat 80 de lei apa pentru berea care tocmai am făcut-o.
Interesant ar fi de aflat cât de potrivită este apa de izvor, că cea de la robinet e dezastru. Eu ştiu vreo 2 izvoare în Bucureşti, unul în parcul Plumbuita şi altul în Cişmigiu, unde lumea vine şi ia apă cu bidoanele.
Oale e huge, mi-am luat şi eu una de 50L dar e albă, că neagră mai aveam
.
Ai putea să faci cantităţi mai mari cu oala care o ai.
Cum ai reuşit să dai gaură în oală? Nu s-a spart smalţul? Nu a ruginit acolo unde e tabla expusă?
Termoplonjoanele de unde le ai? că vreau şi eu.
Mi se par utile când vrei să duci mai repede apa la strike temperature, deşi curentul costă mai mult decât gazul, iar graba n-are nici un rost că oricum găseşti altele de făcut în timpul ăla.
Cum am mai spus, folosirea termoplonjoanelor mi se pare o greşeală la fierberea mustului din cauza caramelizării.
Nu-mi permit să dau sfaturi, dar în locul tau aş opta pentru o oală de inox cu fund gros de aluminiu. Deci aia e adevărăciune frate, fierbi şi laptele fără să amesteci şi nu se arde deloc. Altfel, la ce ai tu, cred că un malaxor ţi-ar fi util, care să învârtă continuu.
Am văzut mulţi care fac mashing sau sparging în lada frigorifică... din punctul meu de vedere nu prea e ok, dar e doar părerea mea. N-am studiat materialul din care e confecţionată cutia, dar bănuiesc că e polistiren ceva care nu prea se potriveşte cu lichidele fierbinţi. Să nu elibereze chimicale naşpa, zic... oricum e de studiat.
Nu am pătruns în miezul problemei că nici nu mi-am pus vreodată problema de aşa ceva. Prefer să merg pe ce-i sigur că-i sigur.
În timpul pauzei de zaharificare cred că mai util ar fi să amestecăm din când în când, decât să ne fixăm pe ideea de a conserva cât mai bine căldura.
Oricum, cu cât cantitatea de decoct este mai mare, cu atât temperatura scade mai greu. Pe de altă parte, dacă spaţiul liber în oală este mic, scăderile în temperatură sunt minime. Te-aş întreba, ai capac la oală? ăla chiar e util alături de izolaţie cu cartoane gofrate de jur împrejurul oalei şi pe capac şi n-ai treabă!
În plus, chiar dacă scade temperatura cu 1-2 grade, nu-i o tragedie, nu ne opreşte nimeni să pornim focul din când în când câteva minute amestecând continuu.
Proteinele coagulate ai putea să le laşi într-un recipient steril care să fie înalt şi îngust, să se mai decanteze timp de câteva ore apoi să tragi de deasupra mustul limpede. Cred că ai mai aduna 1-2 litri de care ar fi păcat să-i arunci.