[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - American Pale Ale

American Pale Ale

Re: American Pale Ale

Mesajde Samogon » Vin Iun 17, 2011 8:31 pm

Îţi pot împrumuta eu capacul dacă vrei, este tot oală de 50 cu 45 diametru, numai că-i albă. Sper că nu te deranjează dacă nu se asortează la culoarea oalei tale, nu? :D

Pauza la 60 ar trebui să-ţi crească fermentabilitatea.

În legătură cu fineţea cu care macini, nu ştiu ce metode de filtrare/clătire foloseşti. Cum am spus, eu fac cu pânza şi n-am probleme, nu se înfundă, nu-mi intră făină în must, dar la tine poate e altceva. N-am lucrat niciodată cu metoda clasică. Totuşi încearcă batch-ul următor să dai de două ori prin moară sau să o reglezi cumva.

Cu aragazul trebuie să ai totuşi grijă, azi discutam cu Laur. Tăbliţa trebui puţin ridicată cât să aibă unpic de spaţiu jos. Dacă ridici prea mult rişti să-ţi iasă gaze pe dedesupt, să ţi se stingă sau cine ştie ce.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: American Pale Ale

Mesajde domnu_mircea » Lun Iun 20, 2011 8:12 pm

Samogon, am vazut tarziu raspunsul tau.

Îţi pot împrumuta eu capacul dacă vrei, este tot oală de 50 cu 45 diametru, numai că-i albă. Sper că nu te deranjează dacă nu se asortează la culoarea oalei tale, nu?
Nu ma deranjeaza ci apreciez gestul. Eventual il dau la o parte cand fac pozele :D. Sambata e zi de imbuteliere deci probabil pe 2 iulie o sa fac urmatoarea bere. Te anunt prin pm cu cateva zile inainte sa stabilim cum ne vedem.

Pauza la 60 ar trebui să-ţi crească fermentabilitatea.
Probabil asa a s-a si intamplat. Acum cateva zile am masurat densitatea: 1.008 si inca facea bule.

În legătură cu fineţea cu care macini, nu ştiu ce metode de filtrare/clătire foloseşti. Cum am spus, eu fac cu pânza şi n-am probleme, nu se înfundă, nu-mi intră făină în must, dar la tine poate e altceva. N-am lucrat niciodată cu metoda clasică. Totuşi încearcă batch-ul următor să dai de două ori prin moară sau să o reglezi cumva.
Folosesc un sistem de filtrare cu fante taiate perpendicular cu teava de cupru. Momentan nu mi-am cumparat o moara, am imprumutat-o pe-a lui Laurentiu. Eu stiam ca moara se regleaza astfel incat maltul sa nu fie prea fin. Adica sa nu iasa faina ci bobul sa fie doar spart in jumatate. Nu mai stiu unde am citit asta, posibil sa nu fie cum cred eu. Ma gandesc acum ca intrucat clatirea a durat destul de mult e posibil ca temperatura terciului sa fi scazut sub 75 de grade. Eu am masurat doar temperatura apei pe care o adaugam, nu si cea a terciului.

Cu aragazul trebuie să ai totuşi grijă, azi discutam cu Laur. Tăbliţa trebui puţin ridicată cât să aibă unpic de spaţiu jos. Dacă ridici prea mult rişti să-ţi iasă gaze pe dedesupt, să ţi se stingă sau cine ştie ce.
Aragazul proprietarului apartamentului unde locuiesc e destul de prost. Probabil l-a cumparat pe cel mai ieftin. Nu are posibilitatea de a regla nimic. Atasez mai jos niste poze.

Ramasasem dator cu pozele cu rugina acumulata in jurul gaurilor oalei. Era foarte putina si se pare ca nu mai e. A ajuns in bere :D
200620111580.jpg
Smaltul sarit in jurul gaurilor date in oala.
200620111580.jpg (196.77 KiB) Vizualizat de 20378 ori

200620111584.jpg
Fixarea termometrului cu bimetal si a robinetului.
200620111584.jpg (191.76 KiB) Vizualizat de 20378 ori

200620111578.jpg
Partea din exterior.
200620111578.jpg (165.92 KiB) Vizualizat de 20378 ori

200620111585.jpg
Elementul de filtrare. Il folosesc cu fantele in jos.
200620111585.jpg (175.14 KiB) Vizualizat de 20378 ori

200620111577.jpg
Ochiul de la aragaz fara arzator.
200620111577.jpg (238.75 KiB) Vizualizat de 20378 ori
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: American Pale Ale

Mesajde Samogon » Mar Iun 21, 2011 8:36 am

Da, la metoda clasică bobul trebuie spart in câteva bucăţi, nu făină. La BIAB se macină mai fin, ceea ce creşte şi randamentul.

Păi temperatura la sparging scade. Eu fac batch sparging cu sacul scufundat în apă şi cum mereu folosesc puţină apă la sparging trebuie adusă la fierbere, ca în contact cu grânele răcite în timpul scurgerii abia atinge un 75*C.

A, la aragazul tău tubul pe unde iese gazul este dintr-o bucată. N-ai ce să-i faci, decât să-i dai găuri cu bormaşina pe margine, jos. Dar să nu se prindă proprietarul. Dă laoparte capacul de la aragaz şi studiază interiorul. Vezi dacă se poate da găuri acolo unde zic.
Fă şi o poză cu flacăra la maxim. Deci flacăra trebuie să fie albastră. Dacă e galbenă sau roşie nu e bine. Pe lângă că e slabă, nu arde gazele şi le inhalezi din atmosferă.

Referitor la rugina care ajunge în bere... la vin, se ştie că axul metalic cu filet de la presa de vin trebuie să fie galvanizat sau acoperit cu Cr/Ni. Fierul nu trebuie să ajungă în contact cu mustul căci o cantitate minusculă de oxizi metalici produc casarea ferică a vinului ! Probabil ceva similar se întâmplă şi la bere. Aceeaşi poveste şi cu maşinile de tocat carne folosite la zdrobirea fructelor pentru cidru. Ele produc defecte. Am citit asta în două cărţi.
De-aia nu m-am zgârcit când a fost să-mi aleg oala de brasaj.

PS: să mă înveţi şi pe mine cum dau găuri că nu stiu. Deci îmi trebuie o gaură cam de 4-5 cm perfect rotundă în capacul de inox.
Ataşamente
tiraj.JPG
tiraj.JPG (55.29 KiB) Vizualizat de 20374 ori
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: American Pale Ale

Mesajde domnu_mircea » Mar Iun 21, 2011 1:12 pm

să mă înveţi şi pe mine cum dau găuri că nu stiu. Deci îmi trebuie o gaură cam de 4-5 cm perfect rotundă în capacul de inox.
4-5 cm e destul de mult si nu stiu daca merge cu metoda pe care am folosit-o eu. Am dat gaura intai cu un burghiu mai subtire, de 2-3 cred. Apoi am largit-o cu un burghiu de 5. Am continuat sa folosesc burghie din ce in ce mai mari pana am ajuns la burghiul cel mai mare, de 11. Cum nu aveam burghie mai mari, am largit-o din aproape in aproape cu diverse obiecte ascutite gasite prin casa. Dar folosind metoda asta nu cred ca o sa iasa o gaura perfect rotunda la un diametru asa mare...

A, la aragazul tău tubul pe unde iese gazul este dintr-o bucată. N-ai ce să-i faci, decât să-i dai găuri cu bormaşina pe margine, jos. Dar să nu se prindă proprietarul. Dă laoparte capacul de la aragaz şi studiază interiorul. Vezi dacă se poate da găuri acolo unde zic.
N-o sa incerc sa fac gauri. Flacara e ok, mare si albastra. Oricum daca imi fac oala din butoi de inox o sa merg pe all electric.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: American Pale Ale

Mesajde Laur » Mar Iul 19, 2011 6:46 am

Ieri am degustat berea pe care mi-ai dat-o. Multumesc pentru ea.
Are un gust interesant dar cred ca ai pus o cantitate de hamei de amareala mai mare pentru gustul meu. Mi s-a parut ca are un AFTERTASTE amarui, putin deranjant pentru gustul meu.
Am detectat si niste coriandru - asa este? Si eu am incercat sa pun coriandru la berile cu gust simplu si am renuntat. Chiar ieri am imbuteliat o bere DUNKEL WEISS unde am pus coriandru si acesta acopera gustul de grau.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: American Pale Ale

Mesajde Laur » Mar Iul 19, 2011 6:48 am

Acum am re-vazut reteta si am observat ca ai facut DRY HOPPING - cred ca gustul acela putin astringent este de aici.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: American Pale Ale

Mesajde domnu_mircea » Mie Iul 20, 2011 9:43 am

Da, si mie mi s-a parut prea amara pentru gustul meu. Nu am pus pic de coriandru. Toata aroma aia e de la dryhopping cu Amarillo.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: American Pale Ale

Mesajde alexandra129 » Mar Feb 26, 2013 11:47 am

Interesanta reteta!
alexandra129
 
Mesaje: 1
Membru din: Mar Feb 26, 2013 11:45 am
Locaţie: Timisoara

Re: American Pale Ale

Mesajde bionut » Mar Iul 30, 2013 12:20 pm

Poti face ceva cu pozele? Se pare ca nu mai functioneaza site-ul pe care le urcasei. Chiar sunt curios cum arata echipamentul tau improvizat.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Anterior

Înapoi la Retete

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron