Salutare tuturor!
Ma bucur sa vad cum a evoluat aceasta comunitate a pasionatilor de bere.
Am gasit cu usurinta pe acest forum - in topicul de fata - raspuns la intrebarea pe care ma pregateam sa o adresez. Problema mea este urmatoarea: berea pusa la fermentat a intrat deja in a 12-a zi de fermentatie primara. Am mai incercat pana acum tot felul de sortimente, atat din kit-uri Brewferm, cat si Muntons, si fermentatia a fost conform descrierii din instructiunile de folosire: de cele mai multe ori a durat 7 zile, uneori chiar mai putin.
De data aceasta am zis sa produc un Muntons GOLD Continental Pilsner de 3 kg., fara adaos de zahar pentru fermentatia primara. Si iata ca au trecut 11 zile de cand fermenteaza la un pic peste 25 de grade, iar drojdiile par inca active. Mai produc o bolboroseala cam la 90 de secunde, ca si in cazul relatat de Ciresel, si asta de vreo doua zile incoace, fapt ce m-a retinut sa le opresc din treaba, si sa le mut cu bere cu tot in sticle, asa cum eram tentat
. Acum, citind postul lui Caiafa, am hotarat sa le mai las sa munceasca, chiar si asa, fara spor, daca nu e nici un pericol ca berea sa "vireze" spre bors sau zeama de varza
. Pot sa va spun ca am gustat un pic din cilindrul densimetrului, dupa ce i-am masurat densitatea, si nu are deloc un gust rau. Doar ca in suspensie se pot vedea drojdii nesedimentate inca, iar densitatea - corectata cu temperatura, conform tabelului - este aprox. 1015, ceea ce ma face sa cred ca ar mai fi loc de fermentat. Imi pare rau doar ca nu am masurat densitatea initiala a mustului, dar la vremea respectiva mi-am zis ca nu am cum sa gresesc, caci am facut atatea "sarje" de bere si nu am ratat nici una.
Si as avea totusi o intrebare: cat de exact credeti ca este termometrul acela "panglica" care se lipeste pe vasul de fermentare? Intreb asta pentru ca al meu arata, inca din prima zi, 25-26 de grade, pe cand doua termometre de camera plasate in incaperea in care fermenteaza indica 24 de grade constant.
Ma inarmez cu multa rabdare si va tin la curent cu ce s-a mai petrecut.