Asa cum va anuntam cu ceva vreme inainte, ca partener al organizatorului THE BEER COMMUNITY, in data de 10 aug 2011, pe terasa de la Curtea Berarilor, pe o ploaie serioasa, ne-am apucat sa facem bere de casa. Am ales o reteta de bere bruna,
McBeaver Scotch Ale
http://www.fabrica-de-bere.ro/forum/viewtopic.php?f=36&t=5313.
Ca auditoriu, am avut oameni care nu stiau nimic despre berea de casa insa, ni s-au alaturat si cativa berari amatori ce produc bere din kit-uri: Cristi si Andrei. Alaturi de ei s-a aflat domnu_mircea sosit sa ne asiste impreuna cu un prietenul de-al sau. S-au anuntat ca vor mai participa alaturi de noi Samogon si Caiafa insa, probabil din cauza ploii nu au mai ajuns. De asemenea, cei de la THE BEER COMMUNITY au fost alaturi de noi si au "furat" meserie
.
Ca un amanunt nesemnificativ
, pentru participanti am pregatit 20 de beri de casa (Hefe Weizen, Dunkel, Pils si Triple) pe care le-au servit pe tot parcursul procesului de fabricare a berii.
Procesul a inceput in jurul orelor 18:00. In continuare voi posta poze cu principalele aspecte din cadrul evenimentului.
- Noi
- DSC_0010a.jpg (98.68 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Ustensilele sunt pregatite
- DSC_0036.jpg (118.33 KiB) Vizualizat de 38457 ori
- Pun apa la incalzit in fierbator
- DSC_0013.jpg (116.16 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Reglez temperatura la care trebuie sa ajunga apa
- DSC_0014.jpg (112.43 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Ingredientele
- DSC_0017.jpg (161.55 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Alimentam moara
- DSC_0019.jpg (100.71 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Incepe "distractia" zdrobirii maltului
- DSC_0018.jpg (99.64 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Maltul se zdrobeste nu se macina
- DSC_0028.jpg (87.17 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- DSC_0034.jpg (98.11 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Participantii incearca si ei
- DSC_0054.jpg (99.19 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Rezultatul final este bun
- DSC_0059.jpg (111.75 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Intre timp, participantii degusta berea de casa
- DSC_0070.jpg (101.13 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Participanti degustand
- DSC_0078.jpg (117.3 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Zdrobirea maltului se apropie de final
- DSC_0082.jpg (118.78 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Asteptam sa se incalzeasca apa din fierbator
- DSC_0090.jpg (114.86 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Mai are un pic si gata - temperatura apei trebuie sa fie 72 grade Celsius
- DSC_0097.jpg (95.5 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Adaugam maltul peste apa incalzita din fierbator
- DSC_0052.jpg (149.98 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Amestecam pentru a evita formarea cocoloaselor
- DSC_0102.jpg (129.57 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- S-au format cocoloase asa ca mestecam de zor pentru a le dizolva
- DSC_0103.jpg (129.87 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Cocoloasele au disparut, URAAAA! Acum vom lasa amestecul de apa si malt sa stea 75 minute la temperatura de 68 grade Celsius
- DSC_0114.jpg (105.54 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Din cand in cand verific temperatura amestecului
- DSC_0119.jpg (126.19 KiB) Vizualizat de 38456 ori
Recipientul de filtrare este format dintr-un recipient de amestecare in care am pus o tabla de inox perforata (detaliile recipientului de fermentare aici:
http://www.fabrica-de-bere.ro/forum/viewtopic.php?f=29&t=5347&p=5933#p5933
- MASHING-ul s-a terminat, asa ca transferam amestecul in recipientul de filtrare
- DSC_0189.jpg (99.08 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Primii litri de must vor fi recirculati pana cand obtinem un must limpede
- DSC_0196.jpg (105.64 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Pentru usurinta manipularii, mustul filtrat curge in cana de 5 litri apoi este varsat in fierbator
- DSC_0210.jpg (78.42 KiB) Vizualizat de 38456 ori
Clatirea maltului l-am facut cu apa la 78 grade Celsius.
Pentru cei care se intreaba de ce recipientele de inox (fierbatorul si cel pentru incalzirea apei de clatire) arata asa urat, raspunsul este ca le-am imbracat cu cate o "jacheta" confectionata din carton ondulat de ambalaje in 5 straturi - sfatul l-am primit de la un forumist (
http://www.fabrica-de-bere.ro/forum/viewtopic.php?f=17&t=5304) si pot spune ca jachetele izolatoare isi fac treaba si nu m-au costat decat 30 minute de manufacturare.
- Se vede in fundal, cocotat pe un scaun asezat pe masa, recipientul de inox cu apa incalzita pentru SPARGING )clatirea maltului)
- 1008201117061.jpg (290.72 KiB) Vizualizat de 38449 ori
- Am pus tot mustul in fierbator si asteptam sa fiarba. Intre timp apar alti participanti care se intereseaza de detaliile procesului
- DSC_0231.jpg (97.76 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Participantii ce ni se alatura ulterior degusta berea de casa si cer detalii despre modalitatea de fabricare
- DSC_0240.jpg (109.77 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Ma servesc si eu cu o bere...
- DSC_0253.jpg (122.96 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Un Dunkel
- DSC_0256.jpg (73.9 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Mustul a inceput sa fiarba asa ca adauga toata cantitatea de hamei. Fierberea va dura 90 minute
- DSC_0266.jpg (112.53 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Proteinele care se ridica la suprafata le pescuiesc si le arunc
- DSC_0290.jpg (120.46 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- S-a terminat fierberea si scot sacul de hamei
- DSC_0299.jpg (74.46 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Montam sistemul de racire si il igienizam lasand sa curga prin el circa 2-3 litri de must fierbinte
- DSC_0304.jpg (96.04 KiB) Vizualizat de 38456 ori
- Mustul cu care am igienizat sistemul de racire il punem in fierbator pentru a-l raci ulterior
- DSC_0315.jpg (90.63 KiB) Vizualizat de 38455 ori
- Mustul racit incepe sa curga in recipientul de fermentare
- DSC_0316.jpg (65.91 KiB) Vizualizat de 38455 ori
- Sistemul de racire COUNTERFLOW
- DSC_0318.jpg (132.45 KiB) Vizualizat de 38454 ori
- Curge mustul racit
- DSC_0322.jpg (116.88 KiB) Vizualizat de 38454 ori
- Culoare superba
- DSC_0331.jpg (15.09 KiB) Vizualizat de 38454 ori
- Schimbatorul de caldura din inox cu 12 placi
- DSC_0335.jpg (54.66 KiB) Vizualizat de 38454 ori
- Am racit tot mustul (20 litri) si l-am transferat in recipientul de fermentare, am pus capacul etans si apoi am introdus supapa de evacuare CO2 in capacul recipientului.
- DSC_0345.jpg (31.83 KiB) Vizualizat de 38454 ori
Deoarece recipientul de fermentare plin cu must va fi transportat cu o masina intr-un alt loc decat cel de fabricare, drojdia (SAFBREW T-58) am adaugat-o a doua zi.
- Recipientul cu mustul de bere asteapta sa fie transportat in locul de fermentare
- DSC_0347.jpg (29.1 KiB) Vizualizat de 38454 ori
- A doua zi, am adaugat drojdia si dupa circa 6 ore mustul a inceput sa fermenteze energic, temperatura urcand pana la 26 grade Celsius
- DSC09147.JPG (63.39 KiB) Vizualizat de 38454 ori
Dupa primele 2 zile de fermentare energica, temperatura a scazut la 24 grade Celsius iar activitatea drojdiei s-a mai domolit.
Asteptam sa se termine fermentatia pentru a o imbutelia.
Revin cu detalii de la degustare.
Evenimentul vazut prin ochii participantilor:
http://www.mirceageorgescu.ro/2011/08/11/romanii-si-berea-de-casa/http://www.thebeercommunity.ro/romana/2011/08/11/the-beer-community-%e2%80%93-ziua-a-treia/Galerie de poze si pe facebook la adresa
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.141768445911256.38717.100002343058678