Zilele trecute citeam parerile despre tehnologia ALL GRAIN WEIZEN si majoritatea sustineau ca trebuie facute cel putin 2 decoct-uri. Altfel nu obtii gustul inconfundabil de WEIZEN.
Pana acum, retetele mele de WEIZEN, fie ele HEFE sau DUNKEL nu aveau etapa de decoct. Acum m-am hotarat sa incerc cu decoct, sa vad ce diferente apar.
Marele dezavantaj al decoctului este durata ridicata a etapei de MASHING.
Descrierea amanuntita a etapelor de decoct o aveti aici: http://www.homebrewtalk.com/wiki/index.php/Decoction_mash.
Acum sa revenim la reteta care este o traducere a retetei postate de un berar pe internet:
Cantitatea finala de must fiert este de 19 litri. Ingredientele folosite sunt urmatoarele:
- malt PILS - 2,5 kg
- malt WHEAT - 3 kg
- hamei Hallertau - 25 gr (60 min)
- hamei Hallertau - 25 gr (30 min)
- drojdie Wyeast 3068 (starter-ul se prepara cu 48 ore inainte)
Schema de MASHING este urmatoarea:
1. In 13,5 litri de apa la temperatura 43 grade Celsius se adauga maltul zdrobit si se amesteca pana se omogenizeaza - se lasa 10 minute (ACID REST).
2. Se ia din maltul aflat in etapa de MASHING 5,7 litri (se ia un amestec de malt si apa cat mai gros cu putinta), se fierbe separat apoi se toarna peste amestecul initial care va ajunge la temperatura de 54 grade Celsius - se lasa 10 minute la aceasta temperatura (PROTEIN REST).
3. Se ia din maltul aflat in etapa de MASHING 5,7 litri (la fel, se ia un amestec de malt si apa cat mai gros cu putinta), se fierbe separat apoi se toarna peste amestecul initial care va ajunge la o temperatura cuprinsa intre 64 si 66 grade Celsius - se lasa 25 minute la aceasta temperatura (SACCRIFICATION REST).
4. Se ia din maltul aflat in etapa de MASHING 3,8 litri (la fel, se ia un amestec de malt si apa cat mai gros cu putinta), se fierbe separat apoi se toarna peste amestecul initial (MASH OUT).
Se filtreaza amestecul si se clateste (SPARGING) cu 13,5 litri de apa la temperatura de 68 grade Celsius. Se obtin astfel circa 25 litri de must nefiert.
Se fierbe 60 minute apoi se raceste la 21 grade si se adauga drojdia.
Aceasta este reteta insa, cu siguranta voi face unele modificari. Va tin la curent, sper spre sfarsitul acestei saptamani, daca temperatura de afara mai scade, sa fac o sarja de bere WEIZEN.