[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - All Grain - Belgian wit

All Grain - Belgian wit

All Grain - Belgian wit

Mesajde domnu_mircea » Mie Oct 05, 2011 11:00 pm

De mult voiam să încerc şi un wit belgian cu coriandru şi coajă de portocală iar pe 18 septembrie am făcut-o. Reţeta pe care am ales-o e următoarea:

2,5Kg Malţ Pale Wheat
2,5Kg Malţ Pilsner

30g Saaz @ 90min
15g Saaz @ 15min
10g Curacao @5min
17g Coriandru @5min

Wyeast 3463 Forbidden Fruit

Protein rest la 48C pentru 15min
Zaharificare la 66,7C pentru 90min
Mashout la 75C pentru 5min

Am fiert mustul rezultat 95 de minute, am răcit la 22C şi am adăugat starterul pregătit cu două zile înainte.

Nu am putut măsura densitatea iniţială pentru că am reuşit să sparg densimetrul cu ceva timp înainte. Valorile estimate de hopville sunt următoarele:

Estimated Original Gravity: 1.051
Estimated Final Gravity: 1.013
Estimated alcohol: 5,1% ABV
Color: 7EBC
Bitterness: 15 IBU

A început să fermenteze în mai puțin de 8 ore iar dupa 10 zile nu mai avea activitate aşa că am îmbuteliat-o. A fermentat la o temperatură de aproximativ 20C.

Pentru a obţine dioxid de carbon am adăugat 10g de zahăr pentru fiecare litru de bere.

Prima sticlă am deschis-o acum două zile. Coriandrul se simte destul de puternic, data viitoare aş încerca să pun mai puţin. Dar în final a ieşit mai bună decât mă aşteptam. O să mai fac o şarjă în weekend pentru că presimt că o să se termine destul de repede.

În seara asta am cumpărat un Hoegaarden. Le-am răcit la aceeaşi temperatură şi le-am turnat în pahare identice pentru a face comparaţia.

Prima diferenţă pe care am observat-o este culoarea. Hoegaarden e de un galben lămâie, a mea e mai portocală.
Spuma e diferită. La Hoegaarden bulele sunt mai mici şi se lipesc frumos de pahar formând o dantelă durabilă şi plăcută la vedere. Bulele mele parcă sunt un pic mai mari iar la jumătatea paharului tind să dispară de tot.
Mirosul e diferit. Hoegaarden miroase mai "dulce". Mie îmi aduce a ceai îndulcit cu miere. A mea parcă încă miroase a drojdie. Nu într-un mod neplăcut dar diferit.
Şi gustul e diferit. A mea are un gust mai "din topor" iar aroma de coriandru e predominantă. Hoegaarden e mai echilibrata, aromele se îmbină mai bine iar pe final rămâne un gust plăcut de fructe.
La 15IBU a mea e mai amară. La Hoegaarden amăreala e foarte puţin sesizabilă şi se pierde repede lăsând loc aromei de fructe.
Nu ştiu cum e carbonatată Hoegaarden dar se simte altfel la limbă. Se simte ca şi când ar fi multe ace mici. Berea mea parcă ar avea multe ace mari. E ca diferenţa dintre apa minerală Roua și Borsec. Chiar sunt curios cum se poate obține o carbonatare puternică dar fină. La un moment dat o să folosesc pentru carbonatare must ținut la frigider în loc de zahăr să văd diferența.

După comparația de mai sus berea făcută de mine probabil pare nasoală rău. Dar e una din cele mai bune pe care le-am făcut. E șarja de bere din grîne cu numărul zece.

Aștept parerea lui Cristian (caiafa) și a lui Laurențiu. Fiecare au primit câte o sticlă în seara asta. Îmi imaginez că după somația publică nu vor avea de ales și se vor conforma. :lol:

Noroc!
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: All Grain - Belgian wit

Mesajde domnu_mircea » Joi Oct 13, 2011 10:10 pm

Duminică am mai făcut una. Am redus cantitatea de coriandru la 10 grame, hamei am pus doar 25 de grame și, din lene, am sărit peste protein rest.

Am fermentat-o la ~20C. Acum, după cinci zile, denistatea este de 1.015 și văd că nu mai dă semne de viață. Încă miroase a sulf dar la gust e foarte bună. O mai țin o săptămână și o îmbuteliez.

Intenționez să fac un triple peste drojdia rămasă în recipientul de fermentare.

Mai am un starter de 2L dintr-un top crop de la aceeași bere. Sper să îl folosesc weekendul ăsta tot la un triple.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: All Grain - Belgian wit

Mesajde Laur » Vin Oct 14, 2011 5:54 am

Productiv, n-am ce zice. Bine ca ai timp.
Am gustat berea de la tine.
Bile albe: este buna; gustul de coriandrul este placut; este (era) acidulata bine
Bile negre: gulerul de spuma mic care s-a "evaporat" in scurta vreme; nu prea avea corpolenta si consistenta unei beri de grau (posibil ca aceasta WIT sa fie diferita de WEIZEN); nu stiu daca sa trec la bile negre insa, fiind pe calapodul unei beri WEIZEN (drojdia WEIHENSTEPH se cunoaste de la o posta), seamana mai mult a WEIZEN decat WIT (stiu ca la WIT se adauga fulgi de grau parca - daca ma insel, nu trageti prea tare :? )
Per ansamblu, o bere buna insa mai trebuie lucrat la ea. Nu vreau sa fiu carcotas insa Mircea, stiu ca poti sa scoti un WIT autentic.
Bafta si spor la TRIPLE. Ai spus TRIPLE cu drojdie de WEIHENSTEPH? Sunt curios ce-o sa iasa, cu toate ca nu ma astept la ceva grozav, sa-mi fie iertat scepticismul.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: All Grain - Belgian wit

Mesajde domnu_mircea » Vin Oct 14, 2011 8:27 am

Drojdia pe care am folosit-o la wit e Wyeast 3463 Forbidden Fruit. Tot cu ea vreau sa fac triple.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: All Grain - Belgian wit

Mesajde Laur » Vin Oct 14, 2011 8:37 pm

N-am stiu ca ai folosit altceva, scuze. Cred ca se schimba datele problemei.
Mie mi s-a parut gustul asemanator cu Hefe Weizen facut cu Wyeast 3068.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: All Grain - Belgian wit

Mesajde domnu_mircea » Sâm Oct 15, 2011 11:56 am

Da, probabil te-a indus în eroare când am zis că am făcut top crop. Și mie mi s-a părut asemănătoare la gust cu berea de grâu făcută cu 3068.

Chestia cu spuma n-o înțeleg nici eu. Toate berile de grâu pe care le-am făcut au avut spumă puțină cu bule mari care dispar repede.

Ce mi s-a părut tare la drojdia asta (3463) e că în cinci zile și-a terminat treaba. De câteva zile mă uit la ea si nu mai scoate bule.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: All Grain - Belgian wit

Mesajde caiafa » Sâm Oct 15, 2011 2:04 pm

Drojdiile de wit seamănă cu alea de weiss, numai că sunt un pic mai fructate dacă le fermentezi peste 22°C. Pe lângă asta atenuează mai bine și suportă nivele mai mari de alcool.

Mie mi-a plăcut berea, însă cred că-i mai trebuie câteva săptămâni ca să fie mai bună.
caiafa
 
Mesaje: 51
Membru din: Sâm Apr 02, 2011 2:34 am

Re: All Grain - Belgian wit

Mesajde domnu_mircea » Sâm Oct 15, 2011 10:56 pm

Eu am băut una în seara asta și dacă ar fi să fac o comparație mi s-a părut mai bună când era "fresh". Poate și din cauză că era în frigider de câteva zile... Am observat de-a lungul timpului că berile de grâu au tendința de a-și schimba gustul după ce stau o perioadă la rece. Și nu în bine. De ce oare?
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: All Grain - Belgian wit

Mesajde Laur » Dum Oct 16, 2011 2:21 pm

La inceputurile mele in ale ALL GRAIN, am facut greseala sa las la maturat prima bere de grau. Dupa cateva saptamani s-a cam acrit- nu rau dar pe zi ce trecea gustul se indeparta de ceea ce trebuia sa fie. Ulterior m-am documentat si am vazut ca berile de grau se beau proaspete. Cred ca drojdia se strica daca berea este lasata la maturat. Am auzit ca berile de grau fabricate in regim industrial se filtreaza iar la imbuteliere se adauga drojdie Lager pentru a rezista.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: All Grain - Belgian wit

Mesajde domnu_mircea » Dum Oct 16, 2011 9:43 pm

La fel am citit și eu doar că nu înțeleg ce treabă are frigul în toată chestia asta.

Știu că berea de grâu se bea proaspătă și nu se lasă la maturat dar dacă țin una la frigider trei zile deja parcă e altă bere. Dacă o las la temperatura camerei nu are nicio treabă...
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Următorul

Înapoi la Retete

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron