Laur scrie:Legat de actuala sharja de bere, imi pare rau pentru capacul tau - cred ca ai stricat capacul si nu berea (sper). Asa se intampla cand berea fermenteaza puternic in prima zi. Cauza poate fi o cantitate mare de drojdie (daca ai folosit plicul aferent kit-ului este in regula) sau o temperatura prea mare de fermentare (in primele zile temperatura creste cu circa 2 grade Celsius fata de temperatura ambientala). La ce temperatura a mustului de bere ai adaugat drojdia?
Eu am urmat îndeaproape instrucţiunile date de vânzător, cei de la holzeis.com. Astfel că am pus cutia în apă caldă, să fie mai uşor de turnat, apoi am pus 3 litri de apă fierbinte şi 1 kg de zahăr. Peste care am pus cam 19 litri de apă (zic "cam" pentru că lichidul din cutie avea 1.25 L şi cu zahărul am socotit că trebuie să ajung destul de aproape de linia de 24 de litri). Am măsurat temperatura cu un termometru digital şi mustul de bere avea 24.0-24.1 grade, aşa că imediat am adăugat drojdia. După fiecare pas am amestecat zdravăn vreo 2-3 minute cu o paletă.
M-am uitat acum pe instrucţiunile de pe fabrica-de-bere.ro unde se recomandă dizolvarea drojdiei în prealabil în apă caldă. Nu am făcut asta, am pus drojdia direct în must, după care am amestecat din nou până când nu am mai văzut drojdie la suprafaţă.
De când am pus berea până azi, temperatura din cameră a fost în jur de 23-26 de grade, ceea ce presupun ca e ideală pentru pentru fermentaţie.
Referitor la capac, pot să achiziţionez de la voi un alt capac? Presupun ca dimensiunea e standard pentru bidoanele de 30 L. Au şi cei de la holzeis.com capace, dar transportul e destul de scump şi durează ceva timp până livrează (tot setul a venit în vreo lună de la comandă).
Laur scrie:Cunosc keg-ul acesta dar doar din poze. Doream sa il aducem si noi la vanzare insa ne-am razgandit. Eu am incercat cu Cornelius keg de 19 litri din inox (chiar este un topic pe acest forum cu poze si detalii aici
http://www.fabrica-de-bere.ro/forum/viewtopic.php?f=32&t=5267).
Sfatul meu este sa respecti intocmai indicatiile producatorului referitoare la folosirea keg-ului. Un alt sfat al meu este sa imbuteliezi 1-2 litri in sticle sa vezi diferenta dintre keg si sticle. Apoi da-ne si noua de stire ce impresie ti-au facut cele doua beri imbuteliate in keg si sticla. Si nu ar fi rau daca ai posta si niste poze de la imbuteliere - cred ca sunt berari interesati sa stie mai multe despre imbutelierea berii in astfel de keg-uri.
Bafta!
Sigur, oricum doream să pun în 4-5 sticle să gust şi eu.