Pentru asta ma documentasem deja pe net unpic, si si de pe forum. Ca sa fie intr-un loc , postez cateva chestii mai clare ce am gasit , si probabil multi de pe forum pot sa-si imparta tehnicile si solutiile proprii (din propria experienta).
YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=HauYECAEQ8I&feature=related (Cu video , bun chiar daca nu sunte-ti cunoscatori de engleza. A da , si raspunde la o intrebare/problema care am mai vazut-o pe forum : Cum se scot radacinutele - un mod simplu)
Forumul HomeBrewTalk:
http://www.homebrewtalk.com/f51/how-i-make-all-my-own-malt-188337 ( Tot cu explicatii video , dar mai greu de priceput. Primul link , celelalte doua sunt DIY - foarte ingenioase de altfel)
De pe forumul nostru :
drinking scrie:Salutare
Eu imi fac singur acasa maltul , recunosc ca am invatat asta intr-un campus universitar in Marea Britanite in 2007 de la niste englezi foarte inraiti dupa bere , si sa stii ca nu este asa complicat.
Iti trebuie un vas gen borcan mare de 15-20 litrii , se umple trei sferturi cu orz si apoi cu apa la 30 de grade pana acopera cu 7-10 cm orzul , asta dupa ce ai facut o selectie vizuala prin materia prima , pt ca mai gasesti si boabe care nu corespund , gen mugegaite , etc .
Borcanul il legi la gura cu un tifon steril si dupa 12 ore cu ajutorul unui fund de bucatarie , intorci borcanu cu gura in jos sa se scurga de apa , atentie sa nu folosesti tava de tabla de la aragaz de exemplu cum am mai vazut la cineva , pt ca nu este indicat .
Apoi , eu folosesc vasele din sticla de iena ale sotiei in care gateste , pui orzul dar sa nu depaseasca grosimea stratului de 2.5 cm si acoperit cu tifon steril , apoi pulverizezi apa la fiecare 12 ore ca sa mentii umiditatea , de asemenea verifica temperatura sa fie minim 15 grade in incapere , si o sa vezi ca dupa 5-6 zile apar niste firicele albe . Cand au aparut acestea cu o lungime de vreo 5 mm eu mi-am format ochiul nu le mei stropesti cu apa , le lasi sa se usuce intorcandu-le cu o lingura de LEMN odata la 3 ore.
Dupa 4 zile le usuci un pic la cuptor , atentie la faza asta , daca nu te pricepi , pui un ziar pe calorifer si le pui acolo.
Eu dupa acesta faza le curat de radicele si apoi dupa ce sau uscat bine la prajesc pe o plita ca sa fac bere neagra , in functie de gradul de prajire poti sa faci o bere bruna sau foarte neagra , iar daca nu le prajesti deloc bere blonda.
Mult succes
(raspuns chiar catre mine)Samogon scrie:Dacă vrei să experimentezi şi cu încolţirea... caută nişte lăzi de-alea de plastic în care se aduce pâinea la brutărie. Pui tifon pe ele şi orzul în strat cam de 5 cm. Le pui unele peste altele ca un raft într-un loc unde să se poată scurge apa din ele şi le uzi mereu cu o sticlă pet găurită în dop cu acul încins (ca o stropitoare). Dar înainte de a pune orzul la încolţit el trebuie prima dată spălat în multe ape şi ţinut scufundat în apă 24 de ore, timp în care el absoarbe până la 40% apă. Încolţirea durează 4-7 zile şi se consideră încheiată când acrospirul ajunge 2/3 sau maxim egal cu mărimea bobului. Dacă e prea mic e under modified malt ceea ce înseamnă că nu a produs destule enzime, dacă depăşeşte bobul e over modified care înseamnă că a început să consume zahăr pentru creşterea viitoarei plante. Nici una din cele două condiţii nu este de dorit. Orzul este singura cereală la care acrospirul creşte în interiorul bobului, deci iei o boabă oarecare, o desfaci şi te uiţi la miez să vezi cât a crescut.
In final , peste tot unde am citit , chiar si aici , e ca e greu. Ai nevoie de timp si rabdare, spatiu destul si o sursa buna de grane, care oricum nu toate vor fi bune - deci te poti alege in perdere (fie ca se duce tot , fie mai scump , fie calitate ami proasta) - dar se poate si inversul.
Anyways ce mi-a spus Samogon in alt topic , ca orzoaica ce am luat-o e rea , si ca si el a patit-o , s-a adeverit. Cumparata din targ , clar de anul trecut caci secerisul nu a sosit inca , a fost foarte multa care s-a ridicat la suprafata ( spalata si data la porumbei si la o vecina pt animale) si foarte prafuita - a necesitat ft multe clatiri. Pe langa asta , urmand instructajul din primul video cu 48 ore : 6 ore sub apa , 8 la aer , mereu mereu au reaparut "plutitoare" -dar daca incepi ceva , o duci pana la capat (si numa sa experimentezi cu ea). Sfarsitul nu e bun : din ziua a doua mi se paruse ceva ciudat la mirosul apei , pe langa cel de grana , simteam ceva foarte vag. In general sunt foarte antent la orice detaliu, si mi-am zis ca e o fi probabil in imaginatia mea (la cat de vin era - tatal meu nu sesiza nimic). Ei bine , dimineatza cand s-au sfarsit ultimele 6 ore, cand urma sa intind treaba pe straturi si sa stea la germinat, mirosul se intetise , se simtea clar , intepator .... deci e un mare fail. Plus cred ca trebuia sa se vada macar o mica mica liniuta a radacinii , si nimic - ciudat (probabil a fost ceva si cu orzoaica asta).
Am ales sa fac asta gandindu-ma si la cost (ne stiind toate detaliile) , dar si pentru ca urmeaza sa primesc o anumita cantitate de orz si grau moca , de data asta de la sursa sigura si proaspata (la seceris) - deci tura asta chiar fiind experimentul , pregatirea. De pierdut , am pierdut timp si 30 de lei. Am sa mai incerc odata ce imi vin si celelalta grane , dar de la prima incercare nu prea indic chestia asta - poate ma razgandesc
Ceilalti ?