Cum ideea de a-ti fabrica bere de casa prinde tot mai mult printre romani (asta este un lucru foarte bun), am vazut ca in ultimul an au aparut multe site-uri care prezinta retete de bere de casa.
Le-am analizat aproape pe toate (retetele sunt copiate cu COPY/PASTE, asa ca mi-a fost usor sa ma uit la una singura si sa le cunosc pe toate) si am observat cateva aspecte cu care nu sunt deloc de acord si pe care nu va sfatuiesc sa le faceti.
Mai intai sa va prezint reteta berii de casa, insa continutul retetei este copiat ca atare de pe un site caruia nu-i dau numele.
Asadar ingredientele sunt: "10 l de apă plată sau apă de izvor, 750 g boabe de orz netratate chimic, 750 g boabe de porumb, 20 conuri de hamei, o lingură de drojdie de bere, 500 g de zahăr".
Metoda de preparare este urmatoarea: "Într-un vas emailat se fierb boabele de orz şi de porumb, timp de patru ore, la foc mic. Apoi se adaugă conurile de hamei şi se mai lasă 20 de minute să fiarbă. Se strecoară berea într-un vas curat şi se adaugă zahărul. După ce berea se răceşte, se pune drojdia, amestecându-se bine. Berea obţinută se păstrează la rece două zile, apoi se toarnă în sticle închise şi se depozitează la rece. După 24 de ore, berea poate fi degustată."
Reteta este intr-adevar de bere de casa insa, aceasta reteta este una traditionala, din Bucovina. Am un prieten originar din acele locuri si mi-a povestit despre aceasta bere. Si din alte surse am aflat ca aceasta bere se prepara in partea de nord a Transilvaniei si se obisnuia a se face in perioada Sarbatorilor de Pasti si era bauta chiar si de catre copii, cantitatea de alcool continuta fiind foarte mica. Era folosita mai ales ca bautura racoritoare.
Nu poate decat sa ma bucure ca traditiile in Romania sunt promovate (intr-un moment in care traditiile sunt cam aruncate la gunoi) insa as prefera sa se specifice ca aceasta este o reteta de acum 100 de ani sau chiar mai bine.
Primul aspect cu care nu sunt de acord la aceasta reteta, este faptul ca alcoolul se obtine in totalitate din zahar tos (sucroza). Practic oricine pune niste zahar intr-o anumita cantitate de apa si adauga drojdie, poate face bere. De fapt, se obtine alcool, nu neaparat bere. Gustul de bere se obtine din orz si proumb.
Cred ca sunt foarte multe persoane care stiu ca berea se produce din malt de orz si nu din orz. Folosirea orzului nu face decat sa dea un gust de orz berii.
Daca se foloseste malt de orz, procedeul de fabricare trebuie sa contina o etapa de plamadire (MASHING) a maltului, proces care extrage zaharurile din amidonul continut de malt. Asadar, in acest caz alcoolul este produs prin transformarea zaharurilor fermentabile rezultate din procesul de plamadire a maltului.
Mai este un aspect legat de fermentare care trebuie analizat: fermentarea in sticla, daca nu este bine controlata, poate duce la explozia sticlelor de bere, lucru total neplacut si chiar periculos. Cineva mi-a povestit ca a incercat o astfel de reteta si a pus sticlele intr-un beci si in cateva zile au inceput detonarile. Timp de aproape o saptamana a tot auzit cum explodau sticlele in beci si, dupa ce s-au terminat de fermentat (adica de explodat) si-a facut curaj si s-a dus in beci si a observat ca in usa erau infipte cateva cioburi. Nu as lua de buna toata aceasta povestire care mi se pare un pic exagerata dar riscul de spargere a sticlelor de bere este foarte ridicat daca nu stim cu exactitate ce cantitate de zaharuri fermentabile se gasesc intr-o sticla de bere. La tehnologia de fabricare a berii prezentate de noi cu fermentatie secundara in sticle, specificam foarte clar ca depasirea cantitatii de zahar in etapa de fermentatie secundara poate duce la explozia sticlelor, lucru periculos de altfel dar si neplacut deoarece se pierde cantitatea de bere din acea sticla, nu?

Lasand gluma la o parte, o astfel de reteta trebuie tratata cu deosebita atentie de cei care doresc sa o incerce.
Asa ca, sfatul meu este sa incercati o bere fabricata din kit-uri (care contine must de bere deshidratat) sau din malt, cu fermentatie primara completa, si cu fermentatie secundara in sticle.
Iar pentru cei care prezinta astfel de retete, sfatul meu este sa prezinte tehnologia cu toate riscurile ce decurg din fabricare, pentru a nu avea surpriza sa auzim de cineva care a incercat reteta si s-a ranit datorita exploziei vreunei sticle.
Spor la berarit.