[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - BREWFERM PILS,intrebare in legatura cu distributia zaharului

BREWFERM PILS,intrebare in legatura cu distributia zaharului

BREWFERM PILS,intrebare in legatura cu distributia zaharului

Mesajde kdd » Mie Ian 11, 2012 9:13 pm

Salut

Asta e prima oara cand fac bere si sunt putin nelamurit in legatura cu distributia zaharului.
Din kitul Brewferm Pils se pot face 2 retete, una din care ies 12 litri si cealalta 20. La cea de 20l trebuie adaugat un kg de zahar la prima fermentatie, in schimb la cea de 12l (pe care o fac) nu trebuie adaugat nimic in prima faza, doar la a 2a faza trebuie adaugat 100g, din cate am inteles, direct in sticle, si asta pt ca nu o sa torn berea in alt recipient, a 2'a fermentatie o las sa aibe loc in sticle.

Intrebarea mea este cum sa fac sa distribui zaharul (candel alb belgian) in sticle pt ca sunt bucati mari? Ma gandesc ca daca adaug zaharul direct in "galeata" si amestec fac o prostie, si daca pun cate un cubulet de zahar in fiecare sticla nu o sa distribui cum trebuie pt ca dimensiunile cuburilor difera, mai ales ca am si sticle de 330 si de 750.
Singura solutie la care m'am putut gandi e sa torn putina bere intr'o sticla, sa adaug zaharul, sa'l dizolv, apoi sa adaug cate putin in fiecare sticla cu o pipeta sau ceva de genu. E posibil sa ma complic, dar daca aveti o idee mai buna ar fi de mare ajutor.

Alta intrebare pe care o am este in legatura cu sticlele. Nu am destule sticle de...sticla si nu stiu de unde as putea cumpara. Ideea este ca nu as vrea sa pun prima mea bere in pet'uri. Daca are cineva idee de unde as putea cumpara sticle nefolosite, din Bucuresti, as fi foarte recunoscator.

Sunt constient ca intrebarile sunt destul de idioate dar cum ziceam, sunt incepator si sunt destul de entuziasmat asa ca as vrea sa iasa totul cum trebuie.

Multumesc anticipat,
k
kdd
 
Mesaje: 3
Membru din: Joi Ian 05, 2012 7:29 am

Re: BREWFERM PILS,intrebare in legatura cu distributia zaharului

Mesajde Laur » Joi Ian 12, 2012 7:38 am

Salut,

Inteleg de la tine ca nu ai un recipient de amestecare a berii in vederea adaugarii zaharului necesar in a doua etapa de fermentare. Avand in vedere ca ai si zahar candel, iti recomand sa il pisezi cumva, sa il macini cu vreo rasnita de cafea (dar sa fie una veche, pe care sa nu o mai folosesti decat pt asa ceva). Daca il maruntesti, ulterior va fi mult mai usor. Oricum, iti trebuie si un cantar, pentru a masura cantitatea de zahar per sticla.
Oricum, tot ceea ce vine in contact cu zaharul sau berea trebuie igienizat. Poti adopta si varianta cu pipeta insa mi se pare cam complicat - in acest caz zaharul se dizolva intr-o cantitate de apa fierbinte (chiar aproape de fierbere, pentru a se igieniza zaharul) si apoi se lasa sa se raceasca, si se adauga cu o pipeta o cantitate precisa in fiecare sticla (pipeta deasemenea se va igieniza). Insa repet, procedura mi se pare complicata.

Stiu ca a postat pe forum cineva care are de vanzare sticle de bere cu tot cu lada. Aici http://www.fabrica-de-bere.ro/forum/viewtopic.php?f=31&t=5351 gasesti topicul respectiv. Numai ca persoana este din Bucuresti.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: BREWFERM PILS,intrebare in legatura cu distributia zaharului

Mesajde kdd » Joi Ian 12, 2012 8:47 pm

Multumesc pentru reply'ul rapid.

Sunt de acord ca varianta cu pipeta e mai complicata dar nu am cantar de niciun fel si in felul acesta ma gandesc ca as putea masura cu mai mare precizie, acum sa vad; si in legatura cu sticlele multumesc din nou, o sa sun maine la acel nr., sper sa mai fie valabila oferta avand in vedere ca sambata/duminica trebuie sa mut berea.

O sa postez dupa rezultatul (fingers crossed).

Salut
kdd
 
Mesaje: 3
Membru din: Joi Ian 05, 2012 7:29 am

Re: BREWFERM PILS,intrebare in legatura cu distributia zaharului

Mesajde Laur » Joi Ian 12, 2012 9:51 pm

Fii increzator ca berea va iesi cum trebuie daca respecti toate procedurile (mai ales cele legate de igiena).
Din ce stiu, rata de reusita la prima bere este de circa 95% deci, nu cred sa ai motive de ingrijorare.
Spor la berarit.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: BREWFERM PILS,intrebare in legatura cu distributia zaharului

Mesajde caiafa » Vin Ian 13, 2012 3:33 am

#1 zahărul aşa numit "candel" poate fi înlocuit fără absolut nicio problemă cu zahăr tos (obişnuit, la kg) - singurul zahăr care nu poate fi înlocuit cu zahăr normal şi apare în unele reţete este siropul de zahăr "dark" care se foloseşte la unele belgiene
#2 metoda cea mai simplă este să dizolvi zahărul în puţină apă caldă, fierbi să sterilizezi, adaugi în berea gata, amesteci, îmbuteliezi
caiafa
 
Mesaje: 51
Membru din: Sâm Apr 02, 2011 2:34 am

Re: BREWFERM PILS,intrebare in legatura cu distributia zaharului

Mesajde kdd » Vin Ian 13, 2012 9:10 am

caiafa scrie:#1 zahărul aşa numit "candel" poate fi înlocuit fără absolut nicio problemă cu zahăr tos (obişnuit, la kg) - singurul zahăr care nu poate fi înlocuit cu zahăr normal şi apare în unele reţete este siropul de zahăr "dark" care se foloseşte la unele belgiene


Am inteles, dar am zis totusi sa iau macar prima data zahar "special", de acum o sa stiu.

#2 metoda cea mai simplă este să dizolvi zahărul în puţină apă caldă, fierbi să sterilizezi, adaugi în berea gata, amesteci, îmbuteliezi


Deci e ok sa deschid recipientul de fermentare, torn zaharul dizolvat, amestec apoi torn in sticle? Nu o sa afecteze berea in vre'un fel?
kdd
 
Mesaje: 3
Membru din: Joi Ian 05, 2012 7:29 am

Re: BREWFERM PILS,intrebare in legatura cu distributia zaharului

Mesajde Samogon » Vin Ian 13, 2012 10:32 am

Şi mie mi se pare asta cea mai simplă metodă.
Dar trebuie să aibă totuşi un recipient intermediar, altfel dacă amestecă în berea de pe drojdie tulbură tot. Ar merge şi aşa numai că o să rezulte prea multă drojdie pe fundul sticlelor la sfârşit, iar ca avantaj o carbonare mult mai rapidă.

Găseşte o măsură (scoop) care să aibă 5-10-20 grame când e plină (rasă) cu zahăr. Torni zahărul cu pâlnia în fiecare sticlă apoi le umpli cu bere. N-o să iasă naşpa crede-mă. Soluţii sunt, numai morişca din cap să-ţi meargă.
Ataşamente
scoops.jpg
scoops.jpg (23.6 KiB) Vizualizat de 20675 ori
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: BREWFERM PILS,intrebare in legatura cu distributia zaharului

Mesajde Laur » Vin Ian 13, 2012 12:04 pm

caiafa scrie:#1 zahărul aşa numit "candel" poate fi înlocuit fără absolut nicio problemă cu zahăr tos (obişnuit, la kg) - singurul zahăr care nu poate fi înlocuit cu zahăr normal şi apare în unele reţete este siropul de zahăr "dark" care se foloseşte la unele belgiene


Zaharul candel se poate inlocui cu zaharul tos, pentru ca si reteta producatorului face referire la zaharul tos. Recomandarea producatorului este de a se folosi zahar candel. Diferente exista intre zaharul candel si cel tos este ca cel tos este mai rafinat si este cristalizat prin alta motoda decat cel candel. Din cate stiu, la rafinare zaharului i se mai aduga si alte substante care nu fac foarte bine organismului dar asta este o alta poveste. Stiu ca zaharul candel (brun) este recomandat in alimentatia celor care au astm.
Eu am facut la inceput bere din kit-uri cu zahar tos si apoi am folosit numai zahar candel si diferenta s-a simtit in gust, in spuma si in cantitatea de CO2.
Cine doreste, sa faca bere cu zahar candel si cu zahar tos si sa vada diferenta.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: BREWFERM PILS,intrebare in legatura cu distributia zaharului

Mesajde Laur » Vin Ian 13, 2012 12:07 pm

kdd scrie:Deci e ok sa deschid recipientul de fermentare, torn zaharul dizolvat, amestec apoi torn in sticle? Nu o sa afecteze berea in vre'un fel?


Nu iti recomand sa faci asa pentru ca toata drojdia ce s-a sedimentat o repui in solutie si ea (drojdia) se va regasi pe fundul sticlei, avand o grosime semnificativa. Ti-ar trebui un recipient intermediar sau aplica varianta de adaugare a zaharului in sticla (incearca sa il maruntesti, daca nu il poti macina).
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: BREWFERM PILS,intrebare in legatura cu distributia zaharului

Mesajde caiafa » Sâm Ian 14, 2012 5:39 am

Tehnic vorbind zahărul candel este zahăr invertit şi este produs din zahăr tos.
Teoretic zahărul candel ar trebui să conţină fructoză şi glucoză în loc de sucroză, permiţând astfel drojdiei să îl folosescă fără să producă enzime. În practică însă, o drojdie sănătoase nu are absolut nicio problemă să facă asta.

Cât despre beneficiile despre sănătate, niciun fel de zahăr nu este benefic, dar produsele nerafinate sunt mai puţin dăunătoare.
În acelaşi timp, cu procedeele moderne de rafinare nu cred că reprezintă un pericol pentru sănătate niciun fel de zahăr (altele decât cele care vin de la faptul că este zahăr).

Nu merită să dai 9 lei pe zahăr candel 500g când poţi să iei zahăr tos la 3.5 lei/kg pe care poţi să-l transformi în zahăr invertit (dacă ţii neapărat) în jumătate de oră pe aragaz, fără prea mare efort.

Când o reţetă cere zahăr, este ok să foloseşti tos, exceptând cazul în care zahărul ar trebui să contribuie cu vreun gust, când oricum candelul brun solid este mult mai slab decât un sirop dark belgian.
caiafa
 
Mesaje: 51
Membru din: Sâm Apr 02, 2011 2:34 am

Următorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 18 vizitatori

cron