Am achiziţionat acum câteva luni un butoi de 25 de litri King Keg (din diverse motive, pe el apare ca fiind de 25 litri sau 5 gallons, deşi valorile nu sunt apropiate) şi am tot zis că fac un review, poate sunt şi alţii interesaţi de acest tip de butoi.
După cum se vede în poză, are un capac cu supapă pe care se poate monta un cartuş cu CO2 (suportul şi cartuşele se achiziţionează separat) ca să se menţină presiunea constantă în butoi, două mânere destul de zdravene pentru a fi mutat dintr-o parte sau alta şi un robinet pentru a turna berea în pahare. Pe interior are un furtun cu flotor astfel încât berea trasă este cea din partea de sus a butoiului.
Butoiul se foloseşte practic în locul sticlelor, deci în a doua etapă de fermentaţie.
Cum se comportă? Din cele două experienţe de până acum, sincer să fiu, nu sunt prea încântat, dar e posibil să fie din cauza mea.
Iniţial am avut un Coopers Wheat, pe care l-am pus în nişte sticle de un litru de la Ikea, cu capac stil Grolsch, iar în butoi am pus restul de 13 litri. Berea din sticle a fost excelentă (am făcut testul Heineken: aveam 10 sticle de Heineken reci lângă 10 sticle de bere făcute în casă, iar dacă iniţial s-a deschis Heineken, următorii 4 litri au fost cu Coopers-ul meu). Dar când am pus berea din butoi, nu era deloc carbonatată – încă nu-mi este clar dacă e din cauza faptului că erau doar 13 litri şi era prea mult spaţiu liber în butoi sau dacă n-am pus suficient de mult zahăr (n-aveam cântar, am pus ochiometric).
Acum ceva timp am pus a doua tură de bere, un Muntons Gold IPA. Ca idee, eu nu sunt un mare fan IPA, dar câţiva prieteni apreciază în mod deosebit gustul, aşa că am zis să fac o bere la cerere De data asta, toţi cei 23 de litri au fost puşi în butoi, împreună cu zahăr căndel cum scrie pe reţetă. Berea a ieşit buna la gust, dar sincer să fiu mi se pare un pic prea puţin carbonatată. Totuşi prietenii mei au băut aproape 10 litri de bere când au venit pe la mine şi au zis ca e OK, iar ieri seară am fost în Beer O'Clock şi am băut un Fuller IPA şi am văzut că şi aceea era destul de puţin carbonatată. De altfel Laur m-a şi avertizat că berile englezeşti sunt mai puţin "acidulate", aşa că probabil o să măresc cantitate de zahăr în a doua fază de fermentaţie, să fie mai pe gustul meu.
Tot vorbesc de carbonatare pentru că mai multă lume s-a plâns pe internet că butoiul pierde presiune şi berea pare "trezită". Soluţia e să se unga filetul capacului cu un pic de vaselină sau un material vâscos, ca să etanşeze complet. A doua problemă, pe care am remarcat-o eu, e că robinetul din plastic nu-ţi permite un control foarte bun al jetului de bere. Din ce am văzut eu ar exista robinete mai bune, de exemplu Brewgas Deluxe Sparkler Tap, dar trebuie să mă mai documentez un pic
Principalul avantaj al butoiului e faptul că simplifică mult tot procesul, mai ales la cantităţi mari de bere. De exemplu, în loc să capsezi 46 de sticle de bere (pe care poate că nu le ai) torni totul în butoi şi pui capacul. Spălarea este foarte simplă, deschizătura de sus fiind destul de largă să intre o mână cu uşurinţă. Iarna este foarte convenabil pentru că îl poţi pune afară şi ştii că ai nişte litri buni de bere reci, nu trebuie să umpli frigiderul de sticle de bere. În acelaşi timp, din ce înţeleg, e mult mai convenabil de folosit decât un keg Cornelius.