[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Tehnologia de fabricare bere din kit-uri de bere

Tehnologia de fabricare bere din kit-uri de bere

Re: Tehnologia de fabricare bere din kit-uri de bere

Mesajde Samogon » Lun Dec 12, 2011 3:24 pm

Drojdia trebuie hidratată 15 minute într-un volum de apă de 10 ori mai mare. Dacă este un must cu densitate relativ scăzută merge şi direct, dar dacă mustul are densitate mare, fermentaţia începe mai anevoios căci hidratarea drojdiei se face cu atât mai greu cu cât mustul e mai bogat în zaharuri şi mai sărac în apă. Totuşi corect este să se hidrateze corespunzător pentru orice densitate a mustului, zic eu.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Tehnologia de fabricare bere din kit-uri de bere

Mesajde Laur » Mar Dec 13, 2011 9:01 am

Despre ce kit de bere este vorba?
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Tehnologia de fabricare bere din kit-uri de bere

Mesajde domnu_mircea » Mar Dec 13, 2011 9:14 pm

Eu când am folosit US-05 am ales să presar pur și simplu drojdia și a fost ok.

Drojdia uscată oricum conține suficiente celule încât să se descurce...
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: Tehnologia de fabricare bere din kit-uri de bere

Mesajde drinking » Joi Dec 15, 2011 9:29 am

salutare tuturor berarilor amatori ,
eu prefer sa hidratez drojdia in felul urmator :
daca drojdia de care am nevoie , dau un exemplu : am nevoie de 14 g
o hidratez in apa la 25 grade c cu 1g drojdie = 1g zahar
adica la 14 g drojdie = 14 g zahar ,
iar apa la fiecare 1 g de drojdie = 14 ml apa
14 g drojdie = 196 ml apa ( dar pun 200 ml)
se lasa asa 1 ora si o sa vedeti ca se ridica o spuma foarte densa
ceea ce am observat eu este ca fermentarea mustului de bere incepe in cel mult 3 ore , o singura data mi s-a intamplat sa inceapa
in aproximativ 3 ore si 50 min , iar fermentatia este foarte violenta , parca sufla cineva in supapa de evacuare de CO2 , perioada de fermentatie este mult mai mica si concentratia alcoolica este mai mare cu 2,5%. La kiturile englezesti ABV -ul este pe undeva la 4% dar cu un surplus de drojdie ajunge la 6% fara a modifica cantitatea de apa din reteta.
mult succes!
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: Tehnologia de fabricare bere din kit-uri de bere

Mesajde caiafa » Vin Dec 16, 2011 4:52 am

Eu personal zic că e imposibil ca dintr-un must care scoate 4% în mod normal, o cantitate mai mare de drojdie nu poate să scoată mai mult alcool. Atenuarea ţine într-o măsură de drojdie, dar mult mai mică decât spui tu, mai ales că e vorba de un kit atenuarea la care se aşteaptă producătorul o să fie de obicei cea observată în practică.

Pe de altă parte rehidratarea într-o soluţie cu zahăr nu este recomandată. În mustul de bere nu există zaharoză, aşa că o drojdie care îşi începe metabolismul într-o soluţie de zahăr o să se descurce mai prost când este introdusă într-una de maltoză.

Desemenea, faptul că se observă o fermentaţie activă la scurt timp după introducerea drojdiei nu este obligatoriu un semn bun. Fermentaţia începe în momentul în care drojdia a terminat în mare parte procesul de înmulţire. Adevărat, în cazul drojdiei uscate de obicei ai suficiente celule pentru o fermentaţie sănătoasă, dar dacă vorbim despre drojdia lichidă o perioadă foarte scurtă de latenţă ar trebui să ni se pară la fel de problematică ca una excesiv de lungă.
caiafa
 
Mesaje: 51
Membru din: Sâm Apr 02, 2011 2:34 am

Re: Tehnologia de fabricare bere din kit-uri de bere

Mesajde drinking » Vin Dec 16, 2011 8:12 am

salutare ,,
orice kit are prea putina drojdie , fie ca ne place sau nu asta este adevarul , daca vreti sa incercati , la orice kit
sa dublati cantitatea de zahar si cantitatea de drojdie in prima etapa de fermentare , o sa vedeti ca diferenta este enorma ,
preparati un astfel de kit si apoi savurati , si ........ astept parerile voastre pe forum (eu asa prefer sa prepar kit-urile), ca doar de aceea suntem aici sa ne imbunatatim tehnica de preparare.
mult succes!
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: Tehnologia de fabricare bere din kit-uri de bere

Mesajde Samogon » Vin Dec 16, 2011 8:59 am

Eu unul sunt în totalitate deacord cu ce spune Caiafa.
Acelaşi lucru l-am gândit şi eu la partea cu zahăul. Îi dă prima dată sucroză apoi o suceşte pe maltoză. Sunt enzime diferite ale drojdiei implicate în ruperea moleculelor (invertaza la sucroză şi alfa-glucosidaza la maltoză).
Cred că mai corect ar fi să o rehidratezi în puţin must diluat cu apă.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Tehnologia de fabricare bere din kit-uri de bere

Mesajde berzecus2003 » Vin Apr 20, 2012 9:28 am

Laur scrie:Daca in cadrul site-ului am prezentat tehnologia de fabricare a berii in 12 pasi care este o varianta simpla si enumera doar activitatile principale, acum am hotarat sa detaliez etapele ce trebuiesc parcurse. Practic, aceasta tehnologie contine, pe langa pasii clasici, unele ponturi recomandate de unii berari.

Pentru inceput, cititi instructiunile de folosire a kit-ului (reteta).

Curatati si igienizati fiecare componenta a echipamentului: recipientul de fermentare impreuna cu capacul, spatula de amestecare, robinetul, supapa de evacuare a dioxidului de carbon. Deasemenea, igienizati un pahar de sticla curat, impreuna cu o lingurita din inox, ce vor fi folosite la rehidratarea drojdiei de bere. Pentru o mai mare siguranta, va recomand sa curatati si igienizati cutia de tabla a kit-ului precum si ustensila de desfacut conserve – ele pot veni in contact cu continutul kit-ului de bere.
Pentru a face curatirea si igienizarea corect, cititi cu atentie instructiunile de intrebuintare a substantei folosite.

Introduceti kit-ul de bere intr-o oala cu apa fierbinte si tineti-l acolo timp de 5 – 10 minute (bain marie). Faceti asta deoarece mustul deshidratat din interiorul kit-ului este vascos si trebuie trebuie lichefiat pentru a putea fi extras cu usurinta. Folosind desfacatorul de conserve, indepartati capacul kit-ului de bere. Turnati continutul in recipientul de fermentare.
Separat, fierbeti aproximativ 3 litri de apa. Clatiti cutia kit-ului cu un litru de apa fiarta pe care o adaugati in recipientul de fermentare. In cei 2 litri de apa fiarta ramasa, dizolvati cantitatea de zahar specificata in reteta. Apoi adaugati la continutul recipientului de fermentare. Completati cu apa rece pana la cantitatea finala de lichid, desemenea specificata in reteta. Lasati mustul de bere sa se raceasca pana la temperatura de 20 – 23° C (temperatura ambianta).

Cand mustul s-a racit, in paharul igienizat mai devreme, turnati apa avand 25° C in doua treimi din pahar. Adaugati drojdia de bere continuta in plicul sosit cu kit-ul de bere si amestecati cu linguritza, la intervale dese de timp. Dupa 10 minute, timp in care drojdia s-a rehidratat, turnati drojdia in mustul de bere si amestecati cu spatula foarte bine timp de un minut. Asezati capacul recipientului de fermentare, sigilati-l prin presare, introduceti supapa de evacuare a dioxidului de carbon in capac si turnati apa in supapa, pana la semn.

Asezati recipientul de fermentare intr-un loc ferit de lumina, retras, cu temperatura constanta. Evitati sa miscati recipientul pe tot parcursul fermentarii; daca va fi nevoie, faceti-o cu grija, astfel incat sa nu agitati foarte mult continutul – drojdia de bere ca microorganism, nu agreeaza miscarile, vibratiile, etc. Deasemenea, evitati sa asezati recipintul de fermentare intr-un loc in care temperatura scade pe timpul noptii.

Dupa aproximativ 6 ore de la adaugarea drojdiei, fermentatia va incepe: capacul se va bomba usor sub presiunea dioxidului de carbon emis de mustul de bere iar surplusul de dioxid de carbon va iesi prin supapa de evacuare. De mentionat ca nu exista riscul de explozie a recipientului de fermentare. Supapa de evacuare are rolul de a elibera surplusul de dioxid de carbon din interiorul recipientului, mentinand in permanenta o bariera intre mediul intern si cel extern.

Prima etapa de fermentare, in recipientul de fermentare dureaza circa 10 zile.
Pentru a vedea daca prima etapa de fermentare s-a incheiat, exista doua metode:
1. ne uitam la supapa de evacuare a dioxidului de carbon - daca nu mai ies bule de dioxid de carbon iar nivelul apei din cele doua camere ale supapei s-a echilibrat, prima etapa de fermentare s-a incheiat.
2. daca dispuneti de un densimetru si un cilindru de masurare, puteti masura densitatea amestecului de bere si compara cu valorile din reteta (1.010).

Prima etapa de fermentare s-a incheiat. Se trece la a doua etapa de fermentare – fermentare in butelii de sticla.

Pentru inceput, trebuie sa curatam si sa igienizam buteliile de sticla. Daca ele prezinta urme de murdarie veche, folositi o perie de sticle. Pentru igienizare, folosim o solutie ca si la igienizarea din prima etapa de fermentare.
Se vor igieniza buteliile de sticla, capacele de tabla si, daca dispuneti de un echipament BREWFERM DELUXE, se va igieniza si recipientul de amestecare, dispozitivul de umplut sticle si spatula.
Va recomand urmatoarea procedura pentru igienizarea buteliilor de sticla: preparati circa 1 – 2 litri solutie de igienizare si umpleti cateva sticle cu solutia respectiva. Lasati cateva minute sa actioneze apoi, fiecare din primele sticle se va goli in alte sticle ce urmeaza a fi igienizate, care vor fi lasate cateva minute, si ele se vor goli in alte sticle, s.a.m.d., pana se termina toate sticlele de bere de igienizat. La final, continutul sticlelor se toarna intr-un recipient unde ati pus capacele de bere iar restul se arunca.
Daca aveti in dotare recipient de amestecare si dispozitiv de umplut sticle, va trebui sa le igienizati si pe acestea, impreuna cu spatula.

Dupa igienizarea sticlelor, se pune zahar in fiecare sticla (o cantitate specificata in reteta – atentie, in reteta se specifica o cantitate de zahar pentru intreaga cantitate de bere).
Se toarna in fiecare sticla bere astfel incat sa mai ramana 30 – 40 mm pana la gura sticlei, un spatiu necesar formarii dioxidului de carbon. Daca dispuneti de dispozitivul de umplut sticle, folositi-l. Recipientul de fermentare se va goli cu grija, fara sa se tulbure sedimentele de pe fundul sau.
Daca dispuneti de un recipient de amestecare, transferati mai intai berea din recipientul de fermentare in cel de amestecare. Separat, intr-un recipient igienizat in prealabil, se toarna circa 300 ml apa in care se dizolva cantitatea de zahar necesara in etapa a doua de fermentare. Solutia de apa cu zahar se adauga in solutia de bere si se amesteca usor cu spatula, timp de cateva zeci de secunde. Umpleti apoi sticlele de bere cu ajutorul dispozitivului de umplut sticle.

Capsati fiecare sticla cu capse igienizate, cu ajutorul capsatorului.
Daca ati pus zahar in fiecare sticla, va recomand sa agitati sticla astfel incat zaharul sa se dizolve.

Asezati sticlele intr-un loc ferit de lumina, la temperatura ambianta si tineti-le timp de 5 – 7 zile. In aceasta perioada are loc a doua etapa de fermentare a berii. In aceasta etapa se formeaza dioxidul de carbon din sticla de bere.

Dupa aceasta etapa, transferati sticlele intr-un mediu racoros (10 – 13° C) si mentineti-le aici pana are loc limpezirea totala. In functie de tipul berii, aceasta perioada dureaza de la doua saptamani pana la cateva luni.
Cu cat perioada de limpezire (maturare) este mai mare, cu atat gustul berii este mai aproape de cel specificat de producator.

NOROC!



salut


sunt ptr prima oara pe forum.....as vrea sa incerc aceste kituri de bere ,dar.....am o problema stau la bloc ...pe balcon am soare si temperaturi destul de mari 25-30grade ....am si o boxa la subsolul blocului unde temperatura este constanta (aproximativ 23grade)...am citit tehnologia prepararii berii din kituri de bere dar problema ar fi la depozitarea sticlelor de bere ,la temperaturi mult mai mari decat 10-13 grade...crezi ca asteste temperaturi ar modifica calitatea si gustul ?
berzecus2003
 
Mesaje: 2
Membru din: Vin Apr 20, 2012 9:10 am

Re: Tehnologia de fabricare bere din kit-uri de bere

Mesajde Laur » Lun Apr 23, 2012 6:03 pm

Perioada de depozitare la o temperatura de maxim 12-13 grade Celsius este pentru maturare. Daca nu maturezi berea, ea va avea gust de bere insa nu il poti defini foarte bine, va fi ne-echilibrat, as spune chiar brutal. In functie de tipul berii, perioada de maturare variaza intre 1 luna si poate ajunge pana la cativa ani.
Si eu stau la bloc si folosesc frigiderul pentru a matura berea.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Tehnologia de fabricare bere din kit-uri de bere

Mesajde berzecus2003 » Mar Apr 24, 2012 1:03 pm

Laur scrie:Perioada de depozitare la o temperatura de maxim 12-13 grade Celsius este pentru maturare. Daca nu maturezi berea, ea va avea gust de bere insa nu il poti defini foarte bine, va fi ne-echilibrat, as spune chiar brutal. In functie de tipul berii, perioada de maturare variaza intre 1 luna si poate ajunge pana la cativa ani.
Si eu stau la bloc si folosesc frigiderul pentru a matura berea.


multumesc.....e clar va trebui si in incontinuare sa cumpar bere :( ,frigiderul e si asa prea mic!!!...sau astept iarna cand pe balcon cam am temperatura asta...
berzecus2003
 
Mesaje: 2
Membru din: Vin Apr 20, 2012 9:10 am

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron