Încep prin a menționa că Paulaner Hefeweizen e berea mea preferată. Varianta naturtrub sau dunkel. Le ador în egală măsură. Dacă reușesc să obțin ceva similar sunt cel mai fericit berar amator.
Am pornit de la rețeta unui individ care, aparent, a reușit să se apropie destul de mult de varianta comercială. Am adaptat cantitățile pentru 23 de litri și duminică am "berărit" următoarea rețetă:
3Kg Malț Weyermann Wheat
2Kg Malț Weyermann Pilsner
350g Malț Weyermann Munich
100g Malț Weyermann Caramunich
30g Malț Weyermann Carafa
22g Hallertau Mittelfruh @ 60 min
15g Hallertau Mittelfruh @ 15 min
1 pachet de drojdie lichida wyeast3068. Am spart bula cu nutrienți și după câteva ore am turnat conținutul pachetului de drojdie direct peste mustul răcit.
OG: 1.056
FG: 1.014
Color: 15° EBC / 8° SRM
Bitterness: 15.0 IBU / 6 HBU
Alcohol: 5.6% ABV / 4% ABW
Brasajul l-am facut în felul următor:
Protein Rest la 43°C timp de 20 min.
Saccrification Rest la 67°C timp de o ora. Am făcut testul cu picatura de tinctură de iod și a fost ok.
Clătirea am făcut-o cu apă la 75.5°C până când densitatea mustului a atins 1.008.
Palierele de temperatură le-am obținut prin adăugarea de apă fierbinte peste terciul din lada frigorifică.
Am acumulat în final 27 de litri de must nefiert.
După o oră de fierbere am obținut 19 litri de must cu densitatea ~1.057. Din nou am avut parte de o extracție slabă. Data viitoare voi incerca sa folosesc pentru mash apă Bucovina în locul apei Tip.
Am pus recipientul de fermentare pe balcon în speranța că nu va fi foarte cald. Se pare că n-am avut noroc. Când m-am întors astăzi de la serviciu am găsit serpentina înfundată și o baltă de drojdie pe capac. Termometrul arăta 27°C. Am fost plăcut impresionat însă de aroma ce aducea puternic a banane. Am îmbrăcat recipientul cu un tricou ud și am îndreptat ventilatorul spre inculpat.
Am igienizat un borcan de 3L, am fiert 1.9L de apă cu 150g de extract de malț timp de 20 de minute și după răcire am adăugat două linguri de drojdie colectată de la suprafață. Dupa câteva ore deja dă semne de viață. Voi folosi drojdia rezultată pentru următoarea șarja de bere din grâu care se va materializa probabil în două săptămâni.
Nu am apucat să fac poze în timpul procesului de fabricatie. A fost o zi lungă.
Voi posta poze cu rezultatul final după ce e gata.