[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Ce bere all grain recomandati pentru un incepator?

Ce bere all grain recomandati pentru un incepator?

Ce bere all grain recomandati pentru un incepator?

Mesajde cdorob » Dum Apr 15, 2012 12:57 pm

Neatza,

Pana acum am facut cu succes o gramada de bere din kituri si as fi curios sa incerc una all grain. Puteti sa-mi recomandati una care sa fie usor de facut (adica sa am sanse sa-mi iasa)?

PS: Dintre kituri, cel mai mult mi-a placut BREWFERM OLD FLAMISH BROWN

Cristian
cdorob
 
Mesaje: 10
Membru din: Dum Apr 15, 2012 12:38 pm

Re: Ce bere all grain recomandati pentru un incepator?

Mesajde Laur » Joi Apr 19, 2012 1:16 pm

Salut Cristian,
O sa sparg eu gheata si o sa iti spun ca trebuie sa alegi o reteta simpla. Aici ma refer la palierele de temperatura pentru MASHING. Pentru inceput iti recomand o reteta su un singur palier de temperatura (in principiu 65 - 67 grade Celsius). Mai este un aspect la care trebuie sa fii atenta: tehnologia folosita. Sunt berari in Romania care fac BIAB (brew in a bag) si sunt berari care fac clasic (cu clatirea bucatilor de malt, denumita SPARGING). In functie de aceste modalitati de filtrare/clatire, ai nevoie si de echipamentele aferente.
Revin la reteta si ti-as recomanda folosirea unei drojdii uscate dar cat mai specializata (recomandarea mea este gama FERMENTIS), neaparat de tip ALE (sa fermenteze intre 18 - 25 grade Celsius).
Sunt retete simple postate in forum dar poti gasi si pe alte forumuri, numai ca trebuie sa fii atent la malturile folosite (noi aducem malturi nemtesti si belgiene, iar retetele pot contine malturi americane, englezesti sau de alta provenienta care insa, au echivalenta cu malturile importate de firma noastra).
Personal, avand in vedere ca OFB este preferata ta (si a mea, cand vine vorba de bere din kit-uri), eu iti recomand reteta McBEAVER SCOTCH ALE.
Bafta.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Ce bere all grain recomandati pentru un incepator?

Mesajde cdorob » Mar Iul 24, 2012 7:39 am

In ce masura se merita echipamentul electric de fierbere? Este destul de scump, dar mie personal mi se pare ca varianta cu aragaz + oale este mai greu de gestionat (in sensul ca pe electric ai termostat) si face si multa caldura. Oalele cred ca ar fi cam 2 milioane?
cdorob
 
Mesaje: 10
Membru din: Dum Apr 15, 2012 12:38 pm

Re: Ce bere all grain recomandati pentru un incepator?

Mesajde Laur » Lun Aug 06, 2012 8:05 pm

Echipamentul electric pentru fierbere este de mare ajutor , mai ales in mash-ing-ul prin trepte de temperatura, pentru ca se fixeaza temperatura la care trebuie sa ajunga plamada si doar se amesteca sa nu se prinda maltul de fundul oalei.
Eu am unul de acest gen (BREWFERM PRO) si sunt tare multumit de el.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Ce bere all grain recomandati pentru un incepator?

Mesajde caiafa » Mar Aug 07, 2012 5:46 pm

Cu un aragaz ok la îndemână poţi să foloseşti banii cheltuiţi pe fierbător pentru alte chestii necesare brewingului.

Adică o oală, plasa pentru BIAB, răcitor înseamnă vreo 400 de lei şi îţi permite să faci allgrain.
Restul pot fi folosiţi pentru a cumpăra un frigider (controlul temperaturii de fermentare) sau vase de fermentaţie, ingrediente, drojdie, moară de malţ, etc.
Mashingul şi fierberea sunt importante pentru rezultatul final, însă cu o fermentaţie necontrolată rezultatul nu o să fie cel aşteptat.
caiafa
 
Mesaje: 51
Membru din: Sâm Apr 02, 2011 2:34 am

Re: Ce bere all grain recomandati pentru un incepator?

Mesajde cdorob » Mar Aug 21, 2012 8:00 am

Am executat un McBEAVER SCOTCH ALE.

- am cumparat oala de inox de la Selgros (35x35 - 35 de litri) 480 RON
- am cumparat sac de Mashing http://www.fabrica-de-bere.ro/mashing_bag.html
- Robinet + shtutz + cupla pe care l-am instalat la oala dupa ce am dat gaura cu freza de 2 cm (cumparata de la Hornbach)
- Sistem racire COUNTER FLOW http://www.fabrica-de-bere.ro/counterflow_chiller.html
- Termometru digital de buzunar http://www.fabrica-de-bere.ro/termometru_digital.html
- Sac hamei 10 buc http://www.fabrica-de-bere.ro/sac_hamei.html
- Ingrediente
- celalte echipamente le aveam de la kituri

Pentru ca am facut Brew in a bag procesul mi s-a parut foarte simplu (nu am mai avut nevoie de recipiente pentru clatire, fierbere). Pentru ca am centrala termicam am pus apa fierbinte direct de la robinet (deh nu e de izvor) si asta mi-a salvat o gramada de timp, practic am terminat totul cam in 4 ore.

Ce mi s-a parut dificil:
- sacul cu malt devine foarte greu si m-am chinuit sa-l scot din oala fara sa ma ard
- e destul de greu de mentinut temperatura cu ajutorul aragazului

In rest, berea e geniala! Mi se pare super tare sa fie facuta cap coada cu manutza mea!
cdorob
 
Mesaje: 10
Membru din: Dum Apr 15, 2012 12:38 pm


Înapoi la Fabricare bere din malt

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron