Done! aseara pe la miezul noptii am pus prima mea bere la fermentat
dupa ce am lucrat 5 oer la supapa mea de evacuare profi
o voi numi...supersupapa ver 1.0
si functioneaza ireprosabil, iat-o in actiune
, are chiar si un capac pentru recuperarea lichidului
iata si imaginea de ansamblu
dupa cum se vede sunt doar 20 l, maximul care am considerat eu ca poate sa incapa in bidon si sa las loc pt fermentatie; insa sa nu credeti ca am facut doar 20 l, ca sa nu schimb proportiile am facut 22 l din care 2 fermenteaza separat, nu ma lasat inima sa arunc 2 l de bere asa ca
iata, va prezint minifermentatorul de 2 lirti
cu minisupapa ver.1.1
, si in acest caz se pare ca este totul ok, am cite o bula la fiecare 4-5 sec..(in bidonul mare este muult mai multa activitate...
.Acum sa revenim la lucruri mai serioase...la o intrebare care ma framinta...chiar daca nu mai pot schimba nimic. cind am pus mustul la fiert aveam deja multe ore de youtube, site-uri, forumuri incit in capul meu era un amalgam de informatii contradictorii
...am vazut multe cazuri in care au clocotit mustul cu 3 l de apa si un kg de zahar pentru 4-7 min, era ceea ce intentionam sa fac si eu, totul era la foc mic pe aragaz asteptind sa clocoteasca , moment in care gasesc un filmulet facut de un profesionist se pare, ( avea 10-15 "elevi" pe linga el pe care ii instruia pas cu pas secretul berii facute in casa) tipul clocoteste 3 l de apa cu zahar, varsa in fermentator mustul, dupa care adauga cei 3 litri de apa clocotita mesteca bine , adauga si restul de apa, drojdia, agita 30 de sec. bidonul si gata...moment in care ma decid sa nu clocotesc mustul meu, asa ca merg in bucatarie si il iau de pe foc, desi era aproape de temperetura de clocot...incepea sa se agite... il pun in chiuveta cu apa sa il mai racesc putin, iar dupa 10-15 minute il torn in bidon, si incep sa completez cu apa, pet-urile cu apa pe care le-am utilizat au fost 6 la frigider si 6 la temperatura ambianta, asa ca dupa fiecare 2 litri completati in bidon verificam temperatura si completam cu tipul de apa necesara, mai calda sau mai rece, iar cind am terminat si am adaugat drojdia mustul avea temperatura de 22 grade; desigur ca toate instrumentele folosite au fost spalate in prealabil cu apa si metabisolfit de potasiu...intrebarea este..am procedat bine?? O zi buna tuturor