Salutare,
Incet incet, pasii ma indreapta catre fabricarea unui echipament mai mare de fabricare bere ALL GRAIN.
Pentru inceput, am ales sa imi construiesc un fierbator dintr-un keg de 30 litri - adica un butoi de bere din inox. In alte tari, transformarea unor astfel de keg-uri (de fapt a keg-urilor de 50 litri) este o practica frecventa.
Asadar, mi-am achizitionat un keg de 30 litri din inox si m-am gandit sa il transform in fierbator de must. Am ales aceasta varianta in locul achizitionarii unei oale de inox datorita costurilor mult mai mici.
Practic keg-ul m-a costat 100 ron, taiatul si gauritul m-au costat 50 ron iar robinetul l-am luat de la oala de inox pentru SPARGING (aici am montat un alt robinet de inox).
Folosirea recipientelor de fierbere intr-un apartament este limitata de puterea aragazului si de cate ochiuri avem la acesta.
Eu am o plita care are un ochi cu 3 coroane, pentru incalzire rapida. Pe acest ochi am incercat acest fierbator cu 28 litri de must in el si a inceput fierberea cam in 45 minute, fierbaorul fiind neizolat in niciun fel.
Cam asa arata recipientul din fata:
Aici este o vedere de sus - a se trece cu vederea faptul ca taierea capacului nu s-a facut intr-un mod profesionist si a rezultat o muchie nu tocmai rotunda ca si forma:
Pentru a micsora cantitatea de must ce ramane dupa fierbere in recipient, am folosit un sistem de scurgere compus dintr-o tabla de inox de 1 mm gaurita si indoita in care am fixat un furtun de silicon 9x13 mm. Am folosit furtun de silicon deoarece este cel mai indicat de folosit in cazul lichidelor fierbinti (este recomandat a se folosi la lichide de pana la 180 grade Celsius). Cu acest sistem, raman pe fundul recipentului 1,5 litri de must, ceea ce este in limita acceptabila, avand in vedere ca in aceasta cantitate de must se strang si proteinele coagulate.
Si acum un detaliu al prinderii robinetului - am folosit doar garnitura exterioara din cauciuc (robinetul mai avea si una interioara insa fiind din cauciuc si nu din silicon, am eliminat-o).