[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - prima bere...echipamente diy

prima bere...echipamente diy

prima bere...echipamente diy

Mesajde clauss » Dum Oct 28, 2012 8:54 pm

Salutare tuturor iubitorilor de bere, numele meu este Claudiu,am 34 de ani si acesta este primul meu topic pe acest forum. Probabil ca nu a-si fi ajuns niciodata pe aici daca un prieten nu mi-ar fi dat un recipient de 1,5 l cu malt (cred :D ),este cel de aici: http://www.mr-malt.it/muntons-premium-lager.html din care se presupune ca eu o sa obtin 20 l de bere :shock: . nu am ni un fel de experienta , nici un fel de echipament, insa sunt un iubitor de bere si un fan diy :D , prietenul meu mi-a zis ca este de ajuns... :) in seara asta o sa citesc pe forum, o sa vad ce echipamente trebuie sa-mi construiesc si o sa revin cel mai probabil cu 1001 de intrebari. va salut pe toti
clauss
 
Mesaje: 8
Membru din: Dum Oct 28, 2012 7:32 pm

Re: prima bere...echipamente diy

Mesajde clauss » Mar Oct 30, 2012 8:49 pm

salutare din nou, am revenit asa cum spuneam cu primul set din cele 1001 intrebari :) .azi am facut primul pas si prima gresala :oops: , recipientul de fermentare, este un bidon de plastic caruia i-am pus deja un robinet Imagine , este un bidon de uz alimentar dupa cum se vede pe resturile de eticheta :) Imagine , problema este ca pe bidon scrie 25kg insa se refera la continutul original, o emulsie mai densa decit apa...cind am pus apa litru cu litru ca sa ii scriu scala am descoperit ca intra 22, maxim 23 litri de apa :( . prima intrebare: pot folosi kit-ul de bere cu o cantitate inferioara de apa, sa zicem 18-20 litri de apa?? daca da o sa trebuiasca sa reduc cu 10 procente si cantitatea de drojdie si zahar sau nu ?
pina cind o sa i-mi raspundeti voi ce si cum ma apuc sa proiectez supapa de evacuare, nu vreau sa fie un simplu furtun intr-un pahar cu apa, vreau sa fie ceva profi :lol: cu 2 camere...
sa nu uit, am ceva metabisulfit de potasiu, am inteles ca este bun pentru igienizarea instalatiei, poate cineva sa-mi spuna cu se foloseste? eu la serviciu il foloseam in cu totul alt scop..
Ultima oară modificat de clauss pe Lun Dec 17, 2012 5:59 am, modificat de 4 ori în total.
clauss
 
Mesaje: 8
Membru din: Dum Oct 28, 2012 7:32 pm

Re: prima bere...echipamente diy

Mesajde bionut » Mie Oct 31, 2012 1:57 pm

Salut! Este in regula sa pui mai putina apa. Nu stiu exact cat trebuie sa scazi din cantitatea de zahar... ideea este sa ai aceasi densitate intiala a mustului ca si cum ar fi fost reteta completa.
Si eu am intentionat sa improvizez vasele de fermentatie si de amestecare din niste butoaie dar am renuntat si am investit in echipamentul deluxe de pe site, care isi merita toti banii. Galetile acelea sunt mult mai "profi" decat par in poze.
O sa fie un chin sa cureti resturile de spuma dupa ce fermenteaza berea in bidonul ala cu gura asa mica :D e destul de greu sa cureti si galetile dupa o fementatie mai violenta... dar cu rabdare se poate :).
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: prima bere...echipamente diy

Mesajde clauss » Dum Noi 04, 2012 11:03 am

Done! aseara pe la miezul noptii am pus prima mea bere la fermentat :) dupa ce am lucrat 5 oer la supapa mea de evacuare profi :lol: o voi numi...supersupapa ver 1.0 :lol: Imagine si functioneaza ireprosabil, iat-o in actiune Imagine , are chiar si un capac pentru recuperarea lichidului Imagine iata si imaginea de ansamblu :D Imagine dupa cum se vede sunt doar 20 l, maximul care am considerat eu ca poate sa incapa in bidon si sa las loc pt fermentatie; insa sa nu credeti ca am facut doar 20 l, ca sa nu schimb proportiile am facut 22 l din care 2 fermenteaza separat, nu ma lasat inima sa arunc 2 l de bere asa ca :idea: iata, va prezint minifermentatorul de 2 lirti :lol: cu minisupapa ver.1.1 :lol: Imagine Imagine , si in acest caz se pare ca este totul ok, am cite o bula la fiecare 4-5 sec..(in bidonul mare este muult mai multa activitate... :) .Acum sa revenim la lucruri mai serioase...la o intrebare care ma framinta...chiar daca nu mai pot schimba nimic. cind am pus mustul la fiert aveam deja multe ore de youtube, site-uri, forumuri incit in capul meu era un amalgam de informatii contradictorii :? ...am vazut multe cazuri in care au clocotit mustul cu 3 l de apa si un kg de zahar pentru 4-7 min, era ceea ce intentionam sa fac si eu, totul era la foc mic pe aragaz asteptind sa clocoteasca , moment in care gasesc un filmulet facut de un profesionist se pare, ( avea 10-15 "elevi" pe linga el pe care ii instruia pas cu pas secretul berii facute in casa) tipul clocoteste 3 l de apa cu zahar, varsa in fermentator mustul, dupa care adauga cei 3 litri de apa clocotita mesteca bine , adauga si restul de apa, drojdia, agita 30 de sec. bidonul si gata...moment in care ma decid sa nu clocotesc mustul meu, asa ca merg in bucatarie si il iau de pe foc, desi era aproape de temperetura de clocot...incepea sa se agite... il pun in chiuveta cu apa sa il mai racesc putin, iar dupa 10-15 minute il torn in bidon, si incep sa completez cu apa, pet-urile cu apa pe care le-am utilizat au fost 6 la frigider si 6 la temperatura ambianta, asa ca dupa fiecare 2 litri completati in bidon verificam temperatura si completam cu tipul de apa necesara, mai calda sau mai rece, iar cind am terminat si am adaugat drojdia mustul avea temperatura de 22 grade; desigur ca toate instrumentele folosite au fost spalate in prealabil cu apa si metabisolfit de potasiu...intrebarea este..am procedat bine?? O zi buna tuturor :)
clauss
 
Mesaje: 8
Membru din: Dum Oct 28, 2012 7:32 pm

Re: prima bere...echipamente diy

Mesajde clauss » Dum Noi 04, 2012 11:13 am

omg...din nu stiu ce motive ultimul meu post a aparut de 2 ori si nu reusesc sa-l sterg cu functia edit...rog un moderator sa-l repare.. :oops:
clauss
 
Mesaje: 8
Membru din: Dum Oct 28, 2012 7:32 pm

Re: prima bere...echipamente diy

Mesajde Laur » Lun Noi 05, 2012 7:50 am

S-a rezolvat cu dublura postarii.
Legat de recipient, din ce vad eu, o sa fie cam dificil de curatat dupa o sarja de bere, mai ales ca la suprafata lichidului (berii) se va forma pe pereti un strat de drojdie uscata.
Succes.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: prima bere...echipamente diy

Mesajde leo » Lun Noi 05, 2012 9:24 pm

In mod normal kiturile de bere nu se fierb pentru ca sunt deja sterilizate.In legatura cu recipientele de fermentare acestea trebuie sa stea undeva la intuneric sau sa fie acoperite cu ceva ca sa nu patrunda lumina.Pentru ca nu ai densimetru pentru a verifica sfarsitul fermentatiei,un indiciu ar fi lipsa spumei de la suprafata mustului si un inceput de clarificare,cam dupa 3 saptamani e safe sa tragi la sticle.Gustul berii dupa sfarsitul fermentatiei primare ar trebui sa fie ca o sampanie rasuflata, fara nici o urma de acreala si cu un aftertaste mai mult sau mai putin amarui specific tipului de bere din kit.Dupa ce o tragi la sticle las-o 2 saptamani pentru carbonatare pentru ca drojdia sa consume nu numai zaharul dar si restul compusilor rezultati din prima faza de fermentare cum ar fi dyacetilul sau alti compusi care pot modifica gustul berii .Dupa alte 2 saptamani de maturare la rece poti sa degusti rezultatul.
La partea cu cantitatea de apa, daca kitul e pentru 23 litri de bere poti linistit sa faci si 20 de litri cu aceiasi cantitate de indulcitor,iese si mai buna.Regula este ca densitatea initiala sa fie in limitele tipului de bere din kit ca sa poata porni drojdia fermentatia si sa ai si la final o bere cu gust echilibrat.
Cam atata pentru incepu .Te asteptam peste 3 saptamani sa ne spui ce gust are berea ta inainte de a o trage la sticle.

Mult succes la berarit.
leo
 
Mesaje: 10
Membru din: Mie Oct 17, 2012 1:10 pm

Re: prima bere...echipamente diy

Mesajde clauss » Sâm Noi 10, 2012 7:45 pm

a trecut deja o saptamina si fermentatia a scazut in intensitate, am inceput sa pregatesc sticle pt imbuteliat, si am o intrebare care ma framinta...am inteles ca berea home made nu este foarte limpede, nu este nici un procedeu prin care sa o limpezim mai mult? un filtru dens, ceva de genul acesta...nu a incercat nimeni? va salut pe toti :)
clauss
 
Mesaje: 8
Membru din: Dum Oct 28, 2012 7:32 pm

Re: prima bere...echipamente diy

Mesajde leo » Dum Noi 11, 2012 4:41 pm

Exista procedeul de fermentare secundara in al doi-lea vas care e prezentat pe forum sau mentinerea in fermentator cu o saptamana mai mult pentru scaderea cantitatii de drojdie din suspensie.Celelalte metode de clarificare chimica sau mecanica prin eliminarea totala a drojdiei necesita ulterior carbonatare artificiala.Mai exista un fenomen numit "chili haze" care face ca berea home made sa devina tulbure daca a fost tinuta in frigider dar se clarifica imediat dupa ce se mai incalzeste.

Berea mea a stat 3 saptamani la fermentare,are o saptamana de cand e la cabonatare in sticle si deja da semne ca a inceput sa se limpezeasca.Ma astept ca in urmatoarele 3 saptamani sa devina perfect limpede.
leo
 
Mesaje: 10
Membru din: Mie Oct 17, 2012 1:10 pm

Re: prima bere...echipamente diy

Mesajde clauss » Vin Noi 23, 2012 6:22 am

salutare, au trecut 20 de zile si fermentatia se apropie de sfirsit :D , am 2 intrebari: daca folosesc acest tip de sticle cu inchidere mecanica Imagine in care la origine a fost imbutiliata bere, tine la presiune? sau sa nu risc si sa folosesc clasicele dopuri coroana?..si a doua intrebare..sunt comvins ca multi dintre voi ati incercat sa va faceti propriile etichete personalizate 8-) , ce program ati folosit..sau cum pot sa-mi fac o eticheta...sau daca cineva poate sa-mi dea un model peja facut pe care sa-mi pun datele mele...nu stiu, ma poate ajuta cineva? salutari tuturor
clauss
 
Mesaje: 8
Membru din: Dum Oct 28, 2012 7:32 pm

Următorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 19 vizitatori

cron