Ingrediente:
Malt
-Pale Ale 6kg (80%)
-Carafa 3 0.5g
- malai 0.5kg
- malt de grau 0.5kg
Hamei:
Styrian 30 grame - 60 min
Cascade 30 grame - 30 min
Simcoe 30 grame - 5 min
Simcoe 7 zile la cea de-a doua fermentare/conditioning vessel
Protfloc Tablets pt eliminarea proteinelor
Apa de robinet tratata prin fierbere pt eliminarea clorului si adaos de calciu/gips deoarece malturile negre sunt puternic acide.
Intotdeauna folosesc Safale 04, drojdie uscata, foarte sigura in ceea ce priveste posibile contaminari, fermentare puternica, sedimentare foarte buna.
Echipament 23 litri, final dupa fierbere cca 20 litri
OG estimat 1072, OG obtinut 1065, FG 1010, ABV 7%
IBU (international bitter unit) 74
Procedeu: apa preincalzita la 72 grade C, amestecata cu maltul intr-un cool-box astfel incat temperatura mixului sa fie undeva in jurul la 66-67 grade C. Lasat cca 60 min, dupa care testu de iod mi-a spus ca s-a facut conversia zaharurilor.
Spalarea mixului cu apa preincalzita la 75 grade (mai mult de 75 grade se extrag zaharuri nefermentabile precum si prea multe proteine) pana cand am obtinut cca 23 litri de must.
Fierbere 75 min si hoping.
Racire imediata (pana la 20 grade) pentru a evita acumularea DMS (di-metil-sulfit care da gust de sulf sau ou stricat), transfer in recipentul de fermentare (neaparat sterilizat) si adaosul de drojdie aproximativ 7 zile.
Transfer intr-un butoi de inox, ermetic pe cat posibil si adaos de hamei (asa numitul secondary fermentation) - inca 7 zile.
Una din berile mele preferate, gust amarui si puternica aroma de brad, grapefruit si rodii. Niciodata nu am dat gres cu aceasta retea..... pe viitor noi retete si imagini cu echipamentul meu