de Laur » Joi Mar 17, 2011 10:22 pm
Salut,
Daca te referi la zaharul tos, cred ca este un aliment nu prea indicat. Cand spunem zahar, noi nu ne referim neaparat la zahar tos ci la ZAHARURI. Acestea pot fi sub forma de zahar candel, extract de malt, dextroza, fructoza, miere, zahar tos.
Fiecare berar alege ce tip de zahar sa adauge berii lui. Adaosul de zahar se foloseste in general pentru fabricarea berii din kit-uri, deoarece cu cantitatea de zaharuri din mustul deshidratat (mustul de bere deshidratat este continutul kit-ului) nu se poate obtine cantitatea de alcool prescrisa de reteta. Asadar, acest adaos de zahar (zaharuri) ajuta berea sa aiba o cantitate de alcool egala cu cea prevazuta in reteta.
La fabricarea berii din malt (ALL GRAIN), cantitatea de zaharuri este obtinuta din malt, asadar nu mai este nevoie de adaos de zaharuri.
Prin fermentatie, toata cantitatea de zaharuri continuta de un must de bere este transformata in alcool. Deci, nicio bere nu contine zahar (in afara celor care contin zaharuri nefermentabile), nici cea fabricata acasa nici cea cumparata din comert.
Am auzit si eu de berari care folosesc miere in procesul de fabricare - de fapt sunt chiar retete de bere care prevad folosirea mierii in loc de zahar. Deci, mierea se poate folosi insa, trebuie vazut in ce masura mierea afecteaza gustul final al berii.