Dupa cum multi dintre voi stiu, la fabricarea berii ALL GRAIN, dupa ce mustul de bere a fost fiert si apoi racit, trebuie aerat, astefl incat sa se introduca o cantitate de oxigen in solutie.
Datorita fierberii, cea mai mare parte din oxigen iese din must. Asa ca, va trebui sa introducem din nou oxigen in solutie, pentru a ajuta drojdiile sa se inmulteasca.
Pentru aerare, cel mai indicat este sa va cumparati o butelie de oxigen (daca nu aveti de unde, va rog sa ma contactati si va indic o firma care se ocupa de asa ceva - v-o vinde echipata cu reductor) si un reductor, un furtun de pvc si o piatra pentru aerare (cred ca toti ati vazut pietre de aerare folosite la acvarii).
Varianta aceasta este cea mai scumpa - din cate stiu, o butelie de oxigen de 2 litri si un reductor pot sa ajunga la circa 500 ron sau mai mult. De regula aerarea durea circa 1 minut. Lucrul cu butelia de oxigen trebuie facut cu mare atentie deoarece butelia este sub presiune si, orice uram de ulei sau alt gen de grasime care vine in contact cu oxigenul sub presiune poate provoca explozii.
O alta varianta, mult mai ieftina, este achizitionarea unui aerator de acvariu echipat complet (cu furtun si piatra) care costa in jurul a 30 ron - nu va ganditi sa luati nu stiu ce aerator de capacitate mare sau prea sofisticat, pentru ca nu-si merita banii. Eu folosesc un aerator de acest tip si sunt multumit de el. Aerarea dureaza circa 15 minute.
In ambele variante, inainte de folosire trebuie sa igienizati piatra ce intra in must precum si partea de furtun care intra in solutie. Pentru igienizare nu folositi CHEMIPRO OXI deoarece aceasta substanta poate infunda porii pietrei cand se evapora. Asa ca va recomand sa folositi spirt medicinal. Se poate folosi si apa clocotita insa aceasta nu este recomandata a veni in contact cu furtunul de PVC.
E bine de mentionat ca mai pot fi si alte variante de aerare, folosind spatula de amestecare (caz in care trebuie sa agitati spatula in solutie circa 20 minute - eu nu am probat asa ceva, timpul este doar din auzite) sau un mixer de bucatarie. Si in aceste cazuri este necesara igienizarea.