Buna ziua!
Am achizitionat recent un sac de terilena pentru BIAB deoarece duc lipsa de spatiu si inca nu prea am vase specializate in care sa prepar berea. L-am folosit o singura data pentru mashing-ul unui batch de 10 litri. Cantitatea de orz macinat a fost de 1.8Kg. Am facut mashing timp de o ora si 30 min (20min - 50C, 10min - 60C, 60 min - 66C) apoi mashout (10 min ~76C).
Cum sunt destul de novice in domeniul prepararii berii acasa am ramas cu cateva neclaritati. Iata despre ce este vorba:
1. Claritatea mustului ramas in oala dupa extragerea sacului.
Mi se pare ca nivelul de claritate era destul de scazut fata de alte metode. Am mai facut mashing iar mustul l-am recuperat cu ajutorul unui filtru din plasa de inox plasat pe fundul oalei. Acolo dupa ce extrageam primii 1-2 litri de must curgea foarte limpede.
Link cu maltul sfaramat:
https://plus.google.com/u/0/photos/1054 ... z5HN8oeqVA
Intrebari:
Este vreo problema ca am amestecat taratele din sac in timp ce se ridica temperatura?
Berea aceasta se clarifica pana la urma dupa cateva saptamani in sticle la fel de mult ca si cea pentru care am folosit metode mai eficiente de filtrare?
2. Temperatura inegala.
Am pus intr-o oala de 15 litri sacul in asa fel incat sa nu atinga fundul oalei, la vreo 5-10 centimetri deasupra lui. L-am fixat cu niste cleme la acel nivel. Neavand o oala bine izolata care sa mentina temperatura ff bine la 66C timp de o ora m-am decis la schema de mashing de mai sus. Am facut aceasta pe un ochi de aragaz. Am constatat ca temperatura apei de pe fundul oalei crestea mai repede in timp ce temeratura apei de deasupra patului de tarate ramanea scazuta. A fost nevoie sa amestec pentru a uniformiza temperatura.
Intrebari:
Sacul de terilena rezista daca este plasat direct pe fundul oalei?
Exista vreo tehnica pentru a minimiza necesitatea amestecarii taratelor si a evita tulburare mustului cu depuneri ce scapa din sac?
Va multumesc in avans pentru raspunsuri!