[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - utilizare sac terilena pentru BIAB

utilizare sac terilena pentru BIAB

utilizare sac terilena pentru BIAB

Mesajde dandudas » Vin Dec 05, 2014 1:01 pm

Buna ziua!

Am achizitionat recent un sac de terilena pentru BIAB deoarece duc lipsa de spatiu si inca nu prea am vase specializate in care sa prepar berea. L-am folosit o singura data pentru mashing-ul unui batch de 10 litri. Cantitatea de orz macinat a fost de 1.8Kg. Am facut mashing timp de o ora si 30 min (20min - 50C, 10min - 60C, 60 min - 66C) apoi mashout (10 min ~76C).

Cum sunt destul de novice in domeniul prepararii berii acasa am ramas cu cateva neclaritati. Iata despre ce este vorba:

1. Claritatea mustului ramas in oala dupa extragerea sacului.
Mi se pare ca nivelul de claritate era destul de scazut fata de alte metode. Am mai facut mashing iar mustul l-am recuperat cu ajutorul unui filtru din plasa de inox plasat pe fundul oalei. Acolo dupa ce extrageam primii 1-2 litri de must curgea foarte limpede.

Link cu maltul sfaramat:
https://plus.google.com/u/0/photos/1054 ... z5HN8oeqVA

Intrebari:
Este vreo problema ca am amestecat taratele din sac in timp ce se ridica temperatura?
Berea aceasta se clarifica pana la urma dupa cateva saptamani in sticle la fel de mult ca si cea pentru care am folosit metode mai eficiente de filtrare?

2. Temperatura inegala.
Am pus intr-o oala de 15 litri sacul in asa fel incat sa nu atinga fundul oalei, la vreo 5-10 centimetri deasupra lui. L-am fixat cu niste cleme la acel nivel. Neavand o oala bine izolata care sa mentina temperatura ff bine la 66C timp de o ora m-am decis la schema de mashing de mai sus. Am facut aceasta pe un ochi de aragaz. Am constatat ca temperatura apei de pe fundul oalei crestea mai repede in timp ce temeratura apei de deasupra patului de tarate ramanea scazuta. A fost nevoie sa amestec pentru a uniformiza temperatura.

Intrebari:
Sacul de terilena rezista daca este plasat direct pe fundul oalei?
Exista vreo tehnica pentru a minimiza necesitatea amestecarii taratelor si a evita tulburare mustului cu depuneri ce scapa din sac?

Va multumesc in avans pentru raspunsuri!
dandudas
 
Mesaje: 2
Membru din: Lun Oct 27, 2014 2:04 pm

Re: utilizare sac terilena pentru BIAB

Mesajde Laur » Mie Mar 04, 2015 9:17 am

Nu este nimeni care face BIAB sa dea niste raspunsuri?
Dan, voi incerca sa iti raspund eu, cu toate ca nu am mare experienta in BIAB - am facut de vreo 2 ori doar pentru a experimenta procesul.
Temperatura inegala este, din ce stiu o problema la BIAB, astfel ca esti nevoit sa amesteci in continuu, mai ales daca ai lasat o sursa de caldura deschisa sub oala.
Sacul folosit de mine nu cred ca a atins fundul oalei sau, daca l-a atins nu a patit nimic. Nu cred ca pateste ceva sacul daca se atinge de fundul oalei, deoarece el se poate folosi si pentru fierberea hameiului foarte bine.
Pentru a nu mai amesteca in oala, cred ca cel mai bine iti izolezi oala. Cel mai ieftin mod de izolare este cu carton ondulat in 5 straturi care sa inconjoare oala insa, ai grija sa nu coboare prea mult spre fundul vasului deoarece, daca il asezi pe aragaj, risti sa ia foc (partea de jos poate fi izolata cu banda adeziva din aluminiu. In atasament ai poze despre cum arata doua recipiente izolate cu carton.
20150304_111051.jpg
20150304_111051.jpg (660.14 KiB) Vizualizat de 33726 ori

20150304_111057.jpg
20150304_111057.jpg (742.04 KiB) Vizualizat de 33726 ori

20150304_111200.jpg
20150304_111200.jpg (594.02 KiB) Vizualizat de 33726 ori

20150304_111222.jpg
20150304_111222.jpg (605.29 KiB) Vizualizat de 33726 ori
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: utilizare sac terilena pentru BIAB

Mesajde bionut » Joi Mar 05, 2015 6:28 pm

Salut,
eu fac BIAB, e adevarat ca mustul e tulbure, dar se clarifica dupa fermentare fara probleme. Deci nu e nevoie sa astepti maturarea in sticla pentru asta; o sa ai bere clara inaintea imbutelierii.
Amestecarea in timpul incalzirii apei este chiar recomandat sa se faca continuu pentru a nu se forma straturi de temleraturi diferite; ele iti pot arde sacul (daca s-o arde asta de terilena, nu folosesc asa ceva).
E normal ca lichidul de sub sac sa se incalzeasca mai repede, e incalzire prin convectie, amesteca bine si nu o sa ai probleme.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: utilizare sac terilena pentru BIAB

Mesajde balauru_327 » Lun Mai 11, 2015 5:14 pm

Salut,
1 - mustul neclar este asa din cauza fainilor din malt, nu este nici o problema, se va depune in timpul fermentarii primare. Poti incerca in timp ce fierbi sa pui intr-un sac de tifon mare, irish moss cu 5 min. inainte de a termina fierberea. De ce zic sac mare, pentru ca va retine destul de multe "neclaritati" ( proteine/faini/bla bla)

2- Trebuie sa amesteci f. des pentru a uniformiza temeperatura ( o temperatura uniforma va conduce la o eficienta mai mare in extractia zaharurilor). Gandestete ca terciul din sac actioneaza ca un "izolator".
Urmeaza sfatul lui Laur, cartonul ala face minuni, ca si un capac pus deasupra oalei, eventual si o patura peste tot ( evident cand ai oala in repaus, nu pe foc... :lol: )
Terilena aia se va arde pe fundul oalei ( ca doar e un plastic).
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm


Înapoi la Fabricare bere din malt

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron