[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Greseli incepator

Greseli incepator

Greseli incepator

Mesajde NeaPuiu » Lun Iul 13, 2015 4:55 pm

Sunt incepator ! Am facut 3 beri din kituri, am utilizat tot felul de improvizatii in ceea ce priveste sticlele drept pentru care acum pot da sfaturi in aceasta privinta> nu cautati alte solutii in afara sticlelor ORIGINALE cu inchizator cu sarme sau capace cu capsator. Prima bere a iesit mai mult rasuflata, la a doua au explodat 3 sticle (de coniac unirea 2 litri) la a treia a fost f buna cea din sticlele originale cu inghizator (Grosch) si multe rasuflate la cele cu inchizatoare achizitionate.
...dar nu acesta este topicul...

Prima mea bere allgrain cu 5 Kg hamei Pilsener ..am brasat intr-o panza de bumbac (oala mea este un keg de 50 litri) pe paliere - 45, 65, 75 grade Celsius, cu tot cu etapele destul de lungi de urcare a temperaturii, cred ca brasajul a durat vrea 2,5 ore, la proba cu iod a aparut culoarea mov intens care a disparut apoi . Mustul era f dulce, lipicios. Am racit cu racitorul pe la 11 noaptea dar nemaivazand termometrul pe intuneric am apreciat ca OK temperatura simtita caldicica la mana asa ca am pus drojdia. Am realizat la urmatoarea allgrain ca temperatura caldicica inseamna de fapt peste 35 grade celsius. Am masurat densitate 1,042. La fementat am pus doar un plic de 6,5 grame, putin si oricum oparit si acela. A doua zi, vazand ca nu fermenteaza am mai adaugat un plic de 6,5 grame... nimic, spre seara am pus o cana de drojdie adunata in frigider de la kituri (am revigorat-o vreo 30 de secunde cu apa calaie...)... tot nimic... a treia zi am adugat o juma de kil de zahar fiert in cca 2 l de apa si apoi racit... a fermentat ceva-ceva si s-a oprit. A patra zi am tras toata zeama tulbure (totusi nu rea la gust, nu prea acra, dar tulbure rau si cu gust de drojdie la greu) intr-o damigeana si ma uit la ea cum incet-incet se limpezeste. Al doilea allgrain (3Kg Munich si 2Kg Abey), facut aseara, in doar 3,5 ore (deja ma misc mult mai bine) a fermentat f viguros, dimineata arunca capacelul rosu, azi dupa-amiaza vad ca s-a oprit, sper sa fie reusit, dar il mai las doua zile in fermentator. La aceasta transa proba cu iod nu s-a colorat deloc in mov, a iesit direct galben.

Intrebari> ce credeti, primul meu allgrain nu a fost brasat bine, deci nu am scos zaharurile (mustul era totusi f dulce si lipicios) sau am omorat drojdia. Totusi drojdie am mai pus in 2 etape, e adevarat primele doua doar cate un plic de 6,5 grame la 15 l must dar totusi...

Multumesc anticipat
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Greseli incepator

Mesajde balauru_327 » Mar Iul 14, 2015 6:03 am

In primul rand NU 35grade+drojdie... :D
2 - in ce fermentezi? posibil sa ai scapari si sa nu vezi miscare, cel mai sigur masori cu densimetrul sa vezi unde este fata de unde ai plecat. Unele drojdii nu fermenteaza viguros.
3 - raportul celule drojdie-must trebuie sa fie unul echilibrat functie de densitate si volum (uneori si de temperatura de fermentat). Nu cumva ai folosit drojdie Fermentis la 6gr. care este indicata pentru 10litri must. Eu cand foloseam pliculet, puneam cat trebuie si pornea dupa 24h. Drojdie putina in must mult= pornire grea , chiar de 1 saptamana. Rabdare sa fie.
Un calculator online te va ajuta
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Banuiesc ca faci BIAB, ce volum de apa adaugi la 5kg malt? Sper ca e macinat maltul.
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: Greseli incepator

Mesajde NeaPuiu » Mar Iul 14, 2015 11:46 am

Marea mea gresala de inceput este ca nu am achizitionat un kit complet pt profesionisti din prima. Am luat vas de fermentare (acum am mai comandat unul ca sa fie pt amestecare sau pentru doua fermentari simultane), am luat moara Corona, ca oale am doua keguri de 50L (luate de la Suceava cu 100 lei - gasiti pe olx.ro contactul), densimetru, termometru, sacul de brasaj si sacii pt hamei i-am facut din panza de bumbac dar e cam deasa. Primul brasaj l-am facut in 13 l apa dupa care am clatit (sparing?) cu inca 13 L la 75 grade dar mi-au iesit 15 L must (foarte lungi perioadele de urcare a temperaturii pe paliere, total mai bine de 2,5 ore brasajul), a doua bere am brasat-o in 30 l apa (5kg malt) fara sa ma complic prea mult cu palierele si mi-au rezultat 21 l must tot la 1042.

Intrebarea: merita sa trec de la BIAB la vas cu sita? ma gandesc sa imi fac o sita de inox la unul din keguri (ajunge vreo 300 lei la un atelier) si sa incep incet-incet sa imi construiesc o instalatie care sa arate a nano-berarie...dreams...
Deci care ar fi avantajele vasului de brasaj versus BIAB?
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Greseli incepator

Mesajde balauru_327 » Mar Iul 14, 2015 8:41 pm

Stai linistit ca nici eu nu am pornit cu kit-rui de profesionisti :lol: , si se poate face bere si fara asa ceva( eu fac fara asa ceva).
In primul rand, iti trebuie o reteta verificata cand faci bere la inceput
http://www.homebrewtalk.com/ astia au si retete, si forum si articole,este ABCdarul beraritului as putea zice.
in timpul brasajului, perioada critica este 75-78grade, cand se transforma amidonul in zaharuri, si nu trebuie sa depaseasca 15 min. Aproape la fel de critice sunt si mentinerea temperaturii constante la , de ex. 45 si 65.
BIAB e bun atunci cand ai recipient mare pentru brasaj, si te scapa de munca in plus fata de metoda cu clatire(sparge-ing, oricum toate au avantaje si dezavantaje).
In loc de sita aia de 300 ron poti cumpara un cos de inox gaurit, diametrul de 30cm si inaltimea de 6-7cm, luat din piata/targ, intors si facuta o comunicare cu un furtun inspre robinet. Sau cu un racord flexibil pentru apa calda/rece pentru chiuveta, dupa ce se inlatura furtunul din interior sa ramana doar invelisul din inox tesut/impletit, ...bla bla. Iti mai cumperi un robinet de pe site, cu 40 ron sa iti fie mai usor si aia e.

http://www.homebrewtalk.com/comparison-of-sparging-techniques.html
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: Greseli incepator

Mesajde NeaPuiu » Mie Iul 15, 2015 3:30 am

Foarte bun site-ul recomandat.
Pentru ca nu sunt f bun la intelegerea limbilor straine am incercat sa fac o traducere, poate mai foloseste si altcuiva.

I have used a hybrid BIAB method that I call batch BIAB. I use two 5 gallon pots. I mash the grain in one pot lined with a finely meshed nylon grain bag for 60 minutes. Then I lift the grain bag out and allow it to drain briefly. Then I lower the bag of wet grain into the other pot with the remaining hot water and stir vigorously, wait 15 minutes, then lift the bag out to let it drain. I use both pots to speed up the boil on my kitchen's stove top using all four burners. Using double crushed grain and the second rinse I get an overall efficiency of about 75%. Wort from BIAB tends to be cloudy but the fine mesh bag prevents any large particles or husks from staying in the boil pot.
BIAB pros and cons: An easy and inexpensive way to start all grain brewing. However, disadvantages include cloudy wort, some risk of hot side aeration, risk of increased tannin extraction, and some loss of efficiency when compared to other methods. Also, the grain bag is hot, wet and heavy, and the mesh bag can rip, making a huge mess.

Intrucat multi considera ca metoda BIAB da un randament de extragere a zaharurilor cu 5-15% mai scazut decat la metodele cu vas de brasaj (mash tun) unii prefera o metoda BIAB imbunatatita – o numim BATCH BIAB.
Se foloseste o oala de cca 20 de litri si inca una asemanatoare pentru clatire (sparging). Brasam cerealele timp de 60 de minute (in functie de reteta) intr-un sac textil (fibre naturale) care sa imbrace cat mai bine interiorul vasului fara ca acesta sa atinga fundul. La final ridicam sacul si lasam sa se scurga lejer mustul fara a fi nevoie sa depunem eforturi sa stoarcem cu riscul de a ne opari. Apoi transferam sacul cu plamadeala in cealalta oala cu apa fierbinte (? Grade C) si agitam energic timp de 15 minute. Utilizarea maltului bine zdrobit si clatirea duc in general la un randament de extragere a zaharurilor de cca 75%. Mustul obtinut prin BIAB tinde sa fie tulbure dar cu toate acestea sacul de brasaj daca este suficient de des impiedica intrarea corpurilor solide din malt in must.
Asadar, BIAB este o metoda la indemana pentru a incepe fabricarea berii acasa, dezavantajele fiind must mai tulbure, risc crescut pentru aerarea laterala (!!??), continut crescut de tanin in must si randament usor scazut fata de alte metode. Deasemenea nu trebuie uitat ca sacul cu plamadeala este umed si greu asa ca trebuie ceva forta pentru manipulare iar daca accidental se rupe ...
Sugestii/intrebari

Am doua oale facute din doua keguri de 50 litri, pot brasa linistit 5 kg malt in 30 litri de apa. Daca ar fi sa raman la aceste cantitati, respectiv cca 5 Kg malt pt cca 20 litri bere, cam cata apa ar trebui pentru brasaj (Mashing) si cata pentru clatire in cea de a doua oala? In 30 de litri se braseaza foarte frumos, daca ar fi sa scad cantitatea de apa mi-e ca o sa fie prea groasa plamadeala. O solutie ar mai fi cresterea cantitatii de malt la 7-8 g pt 30 litri de must, sa brasez in 25 litri apa si sa clatesc in 20 dar imi imaginez cat de greu ar putea fi sacul.
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Greseli incepator

Mesajde balauru_327 » Mie Iul 15, 2015 6:10 am

cu ce sursa de caldura faci bere? e important sa ai ceva puternic, sa urci cu aproximatix 1grad Celsius/minut din momentul in care incepi palierele de temperatura, pana la primul palier( 45, sau mai lenes cu un singur palier, cel de 65-67) poti urca si instant adica sa incalzesti apa si sa arunci maltul peste (strike Temperature ii mai zice ).
http://beersmith.com/ e un program foarte bun cu foarte multe calculatoare de bere. Daca ai telefon cu Android, gasesti si pe market aplicatii(search "brewer"). Eu am Brewzor si HomeBrew Calculator.

Raportul apa/malt este dat de reteta !!! la inceput si eu aveam f. mari confuzii si neintelegeri pe tema asta. Gasesti pe HomebrewTalk sau acest forum retete, pe care le poti incerca pas cu pas.
Cu 2 keg-uri de 50 poti face chiar si 30-35litri bere la o tura!

Imagine
Imagine
ce am eu pentru filtrat si mai poti improviza asa
https://www.google.ro/search?q=bazooka+ ... 80&bih=887

P.S. mai nou, activitatea se desfasoara pe "feisbuc". Cauta grupurile HomeBrewing Romania si Bere Romania.
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: Greseli incepator

Mesajde NeaPuiu » Lun Iul 27, 2015 4:40 pm

Am nevoie de inca o mana de ajutor.
Am 2 keguri de 50 litri si vreau sa renunt la biab.
kegurile sunt dotate cu robinete iar pe unul dintre ele il echipez maine cu filtrul din tevi de cupru prezentat de Laur pe acest site. Acest keg va trebui izolat cu carton sau cu vata minerala sau cu parasolar de parbriz sau cu extrudat de parchet (inca mai cautun material potrivit).
Am urmarit zeci de filme pe youtube dar tot nu inteleg cum as putea proceda cu 2 vase. Cum ma gandesc eu>

Pun 8 galoane de apa in vasul cu filtre, adaug granele treptat urmarind o schema oarecare de mash, apoi mash-out. Nu mai fac sparging pentru ca am deja destula apa. Dupa 60 minute dau drumul la robinet si transfer partea lichida (cred ca o sa dureze ceva timp filtrarea) in celalat keg. Apoi fierb, adaug hameiul si celelalte iar daca la al doilea keg (vas de fierbere) ii pun un filtru din racord flexibil pot filtra bine si mustul de bere final.
Cu alte cuvinte primul keg, cel cu filtru din tevi de cupru va fi liquor tank-mash-lauter tun iar al doilea va fi boile kettle.
Gandesc bine?

CE nu inteleg: de ce am luat un keg de 50l pentru mash-tun pe care trebuie acum sa ma straduiesc sa il izolez? nu erea mai buna o lada frigorifica ? E toxic acel plastic din lada frigo, eu vad ca toti americanii fac mashul in alea.

Multumesc dlui balauru pt raspunsurile dare pana in prezent si sper pt cele viitoare
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Greseli incepator

Mesajde balauru_327 » Lun Iul 27, 2015 5:19 pm

Parerea mea e ca filtrul ala e apa de ploaie. De ce nu iti faci o bazooka screen? E din inox, e fina si ieftina si usor de montat pe robinet. Ambele keg-uri eu le-as izola cu carton gofrat in multe straturi. 99% din berari asa fac.
Sper sa nu gresesc.
Intr-un keg, dotat cu bazooka screen, pui apa+malt si faci brasajul(mash). Prin brasaj se intelege tot pana la temperatura de 75-78 Celsius. ( cum ti-am dat link-u de pe homebrew). Adica, de ex., pui apa+malt, urci la temperatura de 67grade, unde mentii 60 min., apoi URCI temperatura pana la 75-78 Celsius unde mentii 5-15min.(in acelasi keg se intampla astea). Dupa aceea dai drumul la robinet si zeama rezultata o pui in keg-ul 2, unde se va intampla fierberea. Mustul final(berea verde) se poate filtra doar prin o sita fina, de ordinul micronilor pt. ca proteinele sunt foarte fine.
Ce vezi tu pe youtube s-ar putea sa fie sisteme cu pompa de recirculare. Lada frigorifica se va deforma in timp, si are avantajul izolarii bune, dar cu carton e 99% la fel de bine.
Daca tot nu intelegi de ce ai luat keg-u de 50litri da`l la mine, ca eu inteleg ce sa fac cu el :lol:
Cand alegi metoda cu clatire e mai usor cu 3 vase. In primul faci brasaju, in al doilea incalzesti apa la 75-78 Celsius pentru clatire(sparging) si in al 3-lea fierbi.
Ca sa te descurci cu 2 keg-uri, iti mai trebuie un recipient mare( eu folosesc galeata unde fermentez) unde pui ce obtii de la brasaj, astfel in primul keg faci brasajul, in al 2lea incalzesti apa la 75-78 pentru clatire. Dupa ce pui apa de clatire din keg-ul 2 in keg-ul 1, ce ai in recipientul de fermentare pui in keg-ul 2, iar cu ce ai in keg-ul 1 rezultat de la clatire completezi in keg-ul 2 . Sper sa ma fi exprimat simplist, in cap la mine e simplu :roll:
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: Greseli incepator

Mesajde NeaPuiu » Lun Iul 27, 2015 5:36 pm

Ok, am inteles in linii mari. Alte intrebari>

1.Pt a incalzi apa la 75-78 grade pt clatire (sparging) chiar trebuie sa foloses kegul 2? Cata apa pt sparging am nevoie? Eu fac berea afara in curte, am un singur arzator (daca e nevoie mai iau unul...si inca o butelie...) Daca nu am nevoie de mai mult de 10 l pt sparging pot incalzi apa pe aragaz in casa, o aduc afara si o torn incet peste wort
2.Bazooka arata bine dar nu stiu de unde as putea gasi materialul respectiv. Invelisul metalic al furtunelor de racord sunt prea dese si am inteles ca se infunda. Eventual as putea imbraca grilajul riflat din tevi de cupru intr-o plasa de sita cu ochiuri de 1mm sau chiar 0.8 mm (se gases in comert)
3. Daca pun zeama la 66 de grade, deci fierbinte, in recipientul de fermentare care e de plastic a cusher?

PS

Aseara am facut milk stoutul. eu zic ca a iesit bine desi mi-au rezultat 19 l must din vreo 38 l apa. Dar mustul l-am scos la 1062 (inclusiv o juma de kil de lactoza). Eu zic ca totusi e un progres. Am fiert fara capac pentru ca a trebuit sa tin suspendat deasupra oalei sacul de bumbac la care gata, am renuntat, e o tampenie (sper sa postez poze cu milk stoutul meu curand)
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Greseli incepator

Mesajde balauru_327 » Lun Iul 27, 2015 9:28 pm

pai reteta si volum dorit determina apa de clatire. Apa se poate incalzi cu o rezistenta pentru apa, eu am luat una de 1.5KW din DragonuRosu( se gasesc si prin bazare/targuri), sau cat timp se face brasajul se poate incalzi apa de clatire.
Bazooka e fix invelisul metalic al racordurilor flexibile pentru conexiunea de sub chiuveta. Iar infundatul se rezolva cu o lingura lunga/băț.
Daca ai recipient de fermentare de pe site, rezista pana la 100grade, iar zeama ARE 75-78 grade NU 66.

P.S. cat malt au folosit pentru 1062 si 38 litri apa( banuiesc ca BIAB ai facut).
Si nu puteai sa pui capac si peste capac un recipient in care sa se scurga din sac?
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Următorul

Înapoi la Fabricare bere din malt

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron