uite o reteta, intuita de mine, adica nu e 100% buna combinatia.
5.25kg Pilsner
0.45kg Special B
10g Columbus - 60min.
30g Challenger - 10min.
30g Fuggle - 10min.Daca vrei aroma mai bogata de hamei, poti face un DRY HOP cu Challanger Fuggle ( eu asa as face, mie imi place mult hameiul)
La o eficienta de 60% (atat am estimat eu pentru tine) vei avea
1.046 OG cu un 4.8% alcool la final
IBU 27.6
Culoare 29.2 (adica o roșcată nordica
)
Volum final 23 litri (ce obtii in recipientul de fermentare, bere "verde")
Cum se face?
In 37litri apa adaugi maltul (eu il las la inmuiat asa cam 30 minute)
si il urci pana la 66.7Celsius, amestecand regulat ca sa nu ai surprize cu lipitul de fundul oalei,
si lasi asa 75min. (aia mai destepti zic cu cat il lasi mai mult cu atat e mai bine, dar cine are rabdare?)
Apoi timp de 7 minute urci temperatura pana la 75.6Celsius unde o mentii 10 minute.
Dupa o fierbi 60min. (suspenzi sacul deasupra keg-ului ca sa il lasi sa se scurga de cat mai multa zeama )
Racesti mustul si pui
drojdie S-o4, etc
Sfaturi:
-Trebuie sa faci o izolatie termica a keg-ului. Cea mai buna varianta e cu carton gofrat, este aproape gratis ca pret. Ideal ar fi sa fie peste 1cm grosimea. Se infasoara/imbraca keg-ul cumva la distanta de fund si sursa de foc dar il ajustezi tu pana sta astfel incat sa nu ia foc, se lipeste cu scotch de Aluminiu (desi eu folosesc normal)
-Nu depasi 1grad/minut atunci cand urci temperatura, deoarece se caramelizeaza zaharuruile care sunt nefermentabile
-Apa sa nu fie dura, cu Mg si Ca mult( extractie slaba ). Un pH de 5.2 e ideal
-Fierbi obligat cu capac, sa nu ai pierderi datoarate evaporarii si si mai OBLIGAT capac pus cand racesti. Unii au tendinta sa miroasa/guste ce au obtinut si nu fac altceva decat sa insemineze mustul cu bacterii. Eu racesc in cada cu apa rece, si mai am facut un "chiller" din teava cupru maleabil. Ca sa minimizez riscurile, pun fierbinte mustul in recipientul de fermentat si las la racit peste noapte.
-Sa ai la indemana solutie dezinfectanta(ChemOxi, StarSan, etc). Dupa ce s-a terminat fierberea, TOT ce vine in contact cu mustul trebuie igienizat cu solutia dezinfectanta.
-Oxigenarea mustului racit, cu oxigen de butelie ori o pompa de aer indicata pentru acvariu cu o piatra ponce cant mai mare si mai fina posibil. Cam 10min. zic eu sunt suficiente. Mare grija la locul unde se face oxigenarea( fara miros de otet/vin/fructe, fara curenti de aer, undeva ferit si curat)
-Proportia drojdie/must trebuie respectata. Un plic de S-04 e suficient