[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Cottage House Saison

Cottage House Saison

Cottage House Saison

Mesajde NeaPuiu » Dum Aug 02, 2015 4:26 pm

Astazi, 2 august am pus pe pirostriile prezentate in topicul despre sistemul gravitational cu 3 oale o reteta adaptata usor dupa disponibilitatile de ingrediente>

5,1 lbs Pilsener
2 lbs Pale Ale
1,4 lbs Somoked (toate acestea in loc de 8,5 lbs Pilsener ca nu mai aveam atata)

0,3 lbs Cararuby+0,2 lbs Special B in loc de 0,5 lbs Caramunich

0,5 lbs si mai bine (la ochi) fulgi de ovaz

in ultimele 5 minute la fierbere am pus 300 ml miere de albine

-----------
0,5 oz Columbus (in loc de Sarachi Ace)
0,5 oz Fuggle
0,5 oz Fuggle 30 min
1,0 oz Fuggle 15 min
----------------------- 1,5 lingurite Irish Moss 15 min
1,5 lingurite piper negru boabe+1 lingurita coriandru boabe 5 min

Fermentis SAFEBREW T58 - inmuiata 20-30 min in apa calduta intr-o cana.

Strike water 13,5 l la 71-72 grade C, mash la 64-65 grade 60 min
Mash-out cu 4,5 l apa adusa de pe aragaz la fierbere , turnat peste mash, amestecat si lasat acoperit 10 min
Sparge cu 13,5 l la 77 grade

Problema cu sparge-ul a fost urmatoarea> am dat drumul la mustul de la mash si dupa ce a curs in mare parte am dat drumul la apa de sparge cu robinetul la minim, cu toate acestea nu cred ca a durat mai mult de 15-20 minute toata scurgerea. Aici ar mai trebui lucrat, probabil trebuie dat drumul la zeama de la mash, apoi oprit si dat drumul la apa de sparge, dupa care oprim apa de sparge, dam drumul la apa de la mash si tot asa pana tragem de timp si de apa cam o ora.


Au rezultat 19 l must, cu cam prea multe sedimente pe fundul oalei in care am fiert, motiv pt care cred ca am aruncat vreo juma de litru. Densitate 1050, bun, dar cu juma de kil de miere nu cred ca e chiar o performanta. Dupa reteta originala trebuia obtinuta o densitate de 1060 cu 5,5 galoane (20 de litri si ceva).

Neavand fotograf, sper sa trimit poze cu finalul.
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Cottage House Saison

Mesajde balauru_327 » Lun Aug 03, 2015 1:03 pm

Utilizand sistemul imperial de masura in posturi nu face decat sa piara interesul forum-istilor pentru ca trebuie fiecare sa-si transforme la metric.
Smoked nu prea se preteaza pentru Saison, desi la stilul Saison se arunca toate resturile "din gradina" :lol:

Si in loc de malt grau ce ai pus? Eu zic ca mergea si grau simplu, zdrobit. Ca sa nu mai zic ca de maltificat cantitati mici este usor si mai ales la malturi simple, gen grau unde o uscare simpla pe la 60 grade e de ajuns si pe caldura asta se usuca singur in pod.
SorachiAce are aroma de lamaie/conifere pe cand Columbus are cumva o aroma citrica intepatoare. Oricum folosit pentru amareala nu face diferenta prea mare in aroma.

Ai zdrobit boabele de piper si coriandru? Ca daca nu nu prea isi lasa aroma.

Drojdia de Saison produce multi esteri, este foarte aromata, picanta, etc. La prima vedere pare o alegere buna T-58, eu nu am incercat-o. O sa fac rost de drojdie Saison, si iti trimit si tie, pe langa alte drojdii.

Treaba cu trasul de timp mie imi pare o pierdere. De ce? pentru ca e greu de mentinut temperatura la 75-78Celsius si in maxim 5 minute se obtin alfa-amilazele din mustul curent. Ce este pus peste, este socotit de siguranta. Recomandarea este ca prima zeama de clatire sa fie turnata inapoi in keg-ul cu apa de clatire si reclatit. Astfel de "aduna" cat mai mult din grane. Eu dupa ce termin cu clatitul, mai clatesc ulterior cu apa si mustul care rezutlta, cu o densitate mica il fierb cu mult hamei cu acid alfa mult(Magnum, ieftin si bun) si il pastrez pentru startere de drojdie. Pastrarea o fac in sticle tip Grolsch la frigider.
Eu filtrez inainte de fierbere printr-un voal de perdea(organza parca se numeste) care retine majoritatea fainilor.

Reteta originala are 11lbs grane, reteta de mai jos are 10lbs. Nu stiu cu apa daca e la fel, ca mie lene sa transform.

Ca o remarca, am observat ca retele cu cat sunt mai simple cu atat sunt cu rezultate mai delicioase.
Asteptam mostre oricum :D ,chiar daca sunt nesimtit .
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: Cottage House Saison

Mesajde NeaPuiu » Lun Aug 03, 2015 7:20 pm

Mii de scuze, a fost si 1,5 lbs de White Wheat in reteta dar am omis sa o trec...deh...nerabdarea de a-mi impartasi realizarea.
Boabele de piper si coriandru nu le-am macinat, mustul intr-adevar nu prea avea nimic picant.
Despre drojdii nu prea inteleg prea multe acum, am observat ca acest Fermentis T58 da o frumoasa fermentare continua, bulele parca vin ca margelele fara oprire.

As vrea sa inteleg mai multe despre drojdii, deocamdata as avea nevoie de un sfat privind pastrarea (inmultirea) acestora pentru ca sunt totusi destul de scumpe ... comparativ cu volumul... Nu prea inteleg ce-i aia slurry, croping etc etc. Daca iau drojdia de pe fundul vasului dupa ce trag berea in sticle si o pun la frigider intr-o sticla sterilizata nu e ok?
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Cottage House Saison

Mesajde balauru_327 » Lun Aug 03, 2015 8:09 pm

http://www.woodlandbrew.com/
prin dreapta sunt articolele sortate pe luni/ani, au o gramada de informatii astia.

Slurry = "placinta"(cake cum zic americanii) care ramane in vasul de fermentat dupa ce se trage berea in sticle/keg.
Crop = in timpul fermentatiei, in primele 2 zile de cand porneste, se ia din spuma de deasupra si se adauga la un starter ori putin lichid si se porneste un starter.

Pastrarea placintei se face in borcane cu capac, igienizate, in frigider. Cam 2 luni rezista. Are un risc mare de infectare si e f. greu de vazut asta.

Eu, nu m-as complica cu asta, si as pastra 2-3 beri ca drojdie. De ce? pentru ca muncesti mai putin, o pastrezi mai mult timp( am avut si dupa un an una care a pornit in 2 zile) si sta mai etans decat intr-un borcan. Cand vreau sa fac drojdie pentru bere, iau o sticla, torn cu grija berea ca sa nu deranjez sedimentul ca sa-l torn intr-un starter facut.

Starterul = o mini-bere. Se face ori din DME( e pe site, ii mai zice extract de malt/spary malt) ori din must de bere retinut de la o bere anterioara, si pastrat la frigider in sticle tip Grolsch. Recomand ca dupa ce starterul s-a facut, sa se dezinfecteze cu pastile de purificat apa, asa cum am zis aci.
http://www.fabrica-de-bere.ro/forum/viewtopic.php?f=21&t=5466&sid=45ab2200459b070c8e4821c1a180a9c4
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: Cottage House Saison

Mesajde NeaPuiu » Joi Aug 20, 2015 2:30 pm

Vreau sa va povestesc ca saisonul meu a iesit beton, are o spuma persistenta si o efervescenta constanta, evident condimentata astfel incat sa simti o caldura placuta in stomac, raman arome indescriptibile in cerul gurii - concret nu se simte gustul de piper sau coriandru dar e ceva placut aspru. Fac o poza si adaug cu urmatorul comentariu. Bineinteles ca nu am lasat-o la maturat decat vrea saptamana, dar sper ca vreo doua sticle sa apuce o luna-doua.
Ce se intampla cu berea prin maturare in afara de o mai buna sedimentare, se schimba gustu
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Cottage House Saison

Mesajde balauru_327 » Mie Sep 02, 2015 3:56 pm

Pozeeeee :!: , nu fi rau da-ne si noua

Fix sedimentele contribuie la schimbarea gustului. Maturarea mai ofera berii sansa de a absorbi CO2-u cat mai bine, rezultand bule cat mai mici. Si, cu cat maturarea este facuta la o temperatura mai joasa pe atat drojdia se inactiveaza mai mult.

Am facut o belgiana de 9% cu diverse condimente, si abia dupa 9 luni au inceput sa se simta arome noi. De RETINUT este ca fiecare stil de bere are nevoie de un timp diferit de maturare, nu este o perioada unica pentru toate berile. Si exista si exceptii de la regula, dooh, doar traim pe Pamant.

Weissen/wit/wheat - perioada minima, se consuma dupa cateva zile de la imbuteliere
IPA/DIPA - cam dupa 2 luni
Ale-urile - cam dupa 1 luna
Belgienele - cam dupa 1 an.

(asa stiu eu, nu e bautata in cuie informatia asta)
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm


Înapoi la Retete

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron