Salutare
Este prima mea postare pe forum.
De 2-3 ani fac bere din kit-uri si m-am hotarat sa incep fabricarea all grain - initial retete gasite pe net si odata ce incep sa stapanaesc procesul, retete proprii.
Am studiat echipamentul necesar si am ajuns la concluzia ca imi trebuie urmatoarele:
1. vas incalzire apa pt mash si pt sparge - vas de inox de la selgros 36 sau 50l
2. mash tun ( nu stiu termenul in romana ) vas de inox sau un frigider portabil modificat
3. vas pentru fierberea mustului - vas de inox de la selgros de 36 sau 50l
4. 1 sau 2 plite electrice de 2kW ( inductie sau rezistive ) pentru incalzit apa si fiert mustul ( pot face stand-ul ai. sa fie usor sa mut 1 singura plita intre cele 2 vase )
5. fiting-uri de inox, robineti, termometre (daca sunt in stoc pe site ) si ceva teava de cupru pentru facut legaturile intre vase (aici ma descurc )
6. racitor pt must - din teava de cupru
7. stand pentru intreaga instalatie ( lemn pt siguranta electrica - poate fi bine lacuit ai. sa devina impermeabil )
8. materiale pt izolarea termica a vaselor - vata minerala, folie reflectorizanta ( mylar aluminizat - "folie de supravieturie", eventual polistiren extrudat, etc)
Am cateva nelamuriri:
- volumul vaselor de lucru : vreau sa fermentez maxim 25l de must, poate si mai putin la inceput ( 5-10l pt experimente ) - vase de 36L sunt de ajuns ?
- vasul de mashing: un vas de inox ar fi mult mai usor de modificat si intretinut pe termen lung ( poate fi inclusiv cositorit daca vreau sa inchid diverse orificii, etc) , dar e mult mai greu de izolat. un frigider portabil ( de masina ) ar avea izolatia termica foarte buna, dar e greu de modificat si ~ fragil.
- sistemul de incalzire - o plita rezistiva / cu inductie de ~2kW este de ajuns in cazul in care vasele sunt bine izolate ? ( nu vreau sa lucrez cu arzator cu gaz )
- filtrul din vasul de mash: am vazut 2 variante o sita de inox deasa, plasata deasupra orificiului de scurgere sau un filtru dintr-o teava de cupru cu diferite orificii cuplata direct la orificiul de scurgere. In cazul filtrului din teava de cupru ( usor de realizat ) unde gasesc un conector potrivit pentru strapungerea vasului si care sa permita cuplarea unei tevi in ambele capete ( conectorul de pe site permite cuplarea unei tevi doar la 1 capat )? Daca nu gasesc un astfel de conector, pot cositori teava direct pe vasul de inox -> imbinarea devine fixa: simplific realizarea vasului dar fac curatarea dificila.
Pentru suport - ma gandesc la o aranjare care sa nu necesite scara pentru accesul la primul vas -> vase cat mai apropiate, vasul de fierbere a mustului aproape de sol si ridicarea lui cand transfer in vasul de fermentare.
Ca sistem de racire ma gandesc acum la o spira de cupru cu diametrul variabil - ar arata ca o bobina cu 2-3 straturi in care straturile interioare sunt mai scurte decat stratul exterior ai volumul interior sa aproximeze un con. Motivatia : lichidul cald are tendinta sa stea deasupra -> maresc suprafata de schimb termic spre suprafata mustului.
Astept raspunsurile dv la intrebarile / ideeile de mai sus.
Intre timp ma mai documentez si adaug aici eventualele observatii.
O sa incep prin a cumpara 3 vase de inox de 35 / 36l ( in 1-2 saptamani, daca nu apar modificari pana atunci ) si fiting-uri in limita bugetului.