[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - ENGLISH IPA

ENGLISH IPA

ENGLISH IPA

Mesajde NeaPuiu » Mie Oct 07, 2015 4:32 pm

Vreau sa pun de-o bere a carei reteta am adapta-o dupa brewsfriend.com. Initial era o reteta de Imperial IPA dar m-a inspaimantat atat de mult amareala de peste 90 incat am redus cu calculatorul cantitatile de hamei pana am ajuns la un IBU 40 corespunzator unui English IPA. Fiind prima mea IPA nu as vrea sa ma apuc de ea pana nu obtin cateva pareri avizate. Iata deci ce am de gand>

Pentru un volum de fermentat de 30L pornind de la 42 L pus la fiert

3,33 Kg Pilsener
2,67 Kg Munich Light
0,67 Kg Zahar din trestie
0,33 Kg Special B
0,67 Kg Miere de albine
0,67 Kg fulgi de ovaz
------------------
13,33 gr Magnum 70 min
13,33 gr Columbus 70 mi
13,33 gr Goldings 15 min
10 gr Hallertau Mittlefruh 5 min (plus Irish Moss 2 lingurite)
13,33 gr Styrian Goldings 5 min
-----------------------------

Mash cu 24 L apa la 68 gr.C
Mash-out la 75 gr.C 10 min
Sparge cu 24 L apa la 79 gr.C
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: ENGLISH IPA

Mesajde bionut » Vin Oct 09, 2015 8:41 am

Vad ca nu ingramadeste nimeni mai avizat sa raspunda.
In principiu reteta arata bine, dar la english ips se foloseste de obicei hamei englezesc. Tu ai ales si niste german si niste american le langa goldings. Nu cred ca e bai, daca nu tii foarte mult la aspectul asta.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: ENGLISH IPA

Mesajde NeaPuiu » Vin Oct 09, 2015 2:14 pm

Povestea hameiurilor cred ca e una lunga si complicata. Ca berar incepator ma aflu la stadiul in care invat (si sper ca aproape am reusit) sa scot o eficienta buna cu sculele existente (3 keguri transformate in vas pt incalzirea apei de sparge, vasul de mash si cel de fierbere) astfel incat nectarul zeilor sa contina 75% din zaharurile malturilor. Potrivirea malturilor ca sa obtii o anumita culoare am inceput sa o inteleg, desi asa cum zice balaurul nu cred ca e nevoie de prea multe malturi pentru un anumit deziderat de culoare. In ceea ce priveste hameiul, mai mult de intelegerea nivelurilor de amareala si potrivirea lor dupa calculator, prea multe nu stiu dar as vrea sa invat. Despre drojdii ... intr-un topic viitor.

Apropos de malturi, am observat ca imi ies bine berile in care folosesc malt pale sau munich ca baza dar imi ies tulburi si suspecte la gust cele care au baza pe pilsener. O fi ceva cu pilseneru in general?
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: ENGLISH IPA

Mesajde balauru_327 » Sâm Oct 10, 2015 11:04 am

La "ambrozia" ta englezeasca trebuie sa elimini zahar brun, miere si fulgi de ovaz.
Foloseste Columbus pentru aroma, si doar Magnum pentru amareala. Daca imi zici ce ai in camara ca hamei, poate mai ajusatam reteta. Din partea mea Magnum amareala si EKG aroma. Si atat.
Drojdie este...?
Fa mash-u mai jos, ca sa obtii o bere mai seaca, dry, light body

http://beerlegends.com/hops-varieties
http://www.brewps.com/hop-chart-hop-substitutes.html

,ca sa stii cu ce arome lucrezi.

P.S. http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=141251
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: ENGLISH IPA

Mesajde NeaPuiu » Sâm Oct 10, 2015 5:16 pm

zaharul brun si mierea vor da un OG mai mare, care ar fi problema?
Fulgii de ovaz, din cate am observat imi dau spuma.
Am vazut pe Cum se fabrica, pe discovery cum fac englezii guines stout-ul si e fenomenal cu obtin acea spuma de doua degete - nici mai mult nici mai putin. La berile la care nu am folosit fulgi de ovaz am cam avut probleme cu spuma.
Am acuma la fermentat o belgiana la care am pus zahar brun din trestie si mustul (aproape bere) are un gust fantastic.

Intrebare> nu am timp sa fac duminica asta bere, am la fermentat doua vase, unul cu o belgiana pusa la fermentat cu drojdie uscata Abey si un American amber cu drojdie uscata S-05. As vrea sa imi conserv aceste drojdii si de aceea tehnica mea este de a face bere in aceeasi zi in care trag de pe drojdie una anterioara si torn mustul in fermetorul respectiv. Ideea e ca belgiana sta la fermentat de doua saptamani iar americana are o saptamana. Nici una nu mai scoate bule (n-am luat densitatea inca din comoditate). Deci, e ok daca le mai las o saptamana pe drojdie? In perioada asta sunt foarte ocupat, e sezon de toamna si Pepiniera Gradina Verde imi mananca tot timpul (CNA-ul va scuza reclama mascata).
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: ENGLISH IPA

Mesajde balauru_327 » Sâm Oct 10, 2015 7:45 pm

Zaharul brun si mierea se bat cap in cap legea puritatii berii :lol: . Ori e bere ori e cocârț ? Intradevar unele stiluri de bere au ca adjuvanti si altele, dar un English IPA e un English IPA, cu malt, drojdie, si hamei englezesc. Cu cat mai simplista reteta cu atat mai bune rezultatele.
Eu nu tin mortis sa am spuma, ma rezum la gust/aroma. Ovazul ii dau parca si putina turbiditate dar si gust de ovaz, de pleava.
Nu se ineaca drojdia daca o lasi sub bere stai linistit.
Ce CNA ? :lol: cu 3 oameni activi pe forum ( fara tine) tu crezi ca se va sufoca de comenzi Gradina Verde?

Mai bine zi ce mai ai in camara.
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: ENGLISH IPA

Mesajde bionut » Sâm Oct 10, 2015 8:26 pm

NeaPuiu scrie:Apropos de malturi, am observat ca imi ies bine berile in care folosesc malt pale sau munich ca baza dar imi ies tulburi si suspecte la gust cele care au baza pe pilsener. O fi ceva cu pilseneru in general?

Chimia apei tale poate influenta asta rezultatul mai bun cu malturi mai "prajite".
La Pilsner stii ca e nevoie de o fierbere de 90 minute, nu? Asta se face pentru evaporarea unei substante, DMS ( Dimethyl
Sulfide). Daca ai fiert doar 60min e posibil ca din cauza asta sa simti acel gust suspect.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: ENGLISH IPA

Mesajde NeaPuiu » Dum Oct 11, 2015 4:54 am

In magazie mai am in afara hameiurilor pe care le-am enumerat in proiectul de reteta un Chalanger precum si hameiul recoltat acu o saptamana din via mea si care miroase foarte frumos si promitator. Ca malturi de baza am Pilsener, Munich si Pale Ale, in rest, se gaseste Special B, Chocolate, Cararuby, Caramunich, Cara Amber, Wheat, Smoked, Acidulated (apa la noi e alcalina de regula). De irish moss mai dispun iar Licoricea si Curacao incalca Legea germana a puritatii berii asa ca nu le mai pomenesc. Astept nerabdator propunerea ta de reteta.
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: ENGLISH IPA

Mesajde bionut » Dum Oct 11, 2015 7:26 am

Eu as zice sa uiti de legea puritatii berii. Daca belgienii ar fi respectat-o provabil nu ar mai fi facut atatea beri foarte bune.
Rostul acestei legi a fost altul decat de a interzice zaharul, mierea sau condimentele. Au fost timpuri in evul mediu cand pe langa hamei, berarii foloseau tot felul de plante pentru a da amareala berii. Multe din acestea se dovedeau a fi toxice sau halucinogenice. Ei bine, Reinheitsgebot a venit tocmai pentru a impiedica otravirea populatiei cu bere.
Inca ceva, daca ne luam dupa aceasta lege nu ar trebui sa folosim nici drojdie, pentru ca nu e specificata. La vremea aia nu se stia nimic de drojdii, aveau un bat cu care amestecau mustul, mostenit din tata berar un fiu berar care desigur era plin cu drojdii salbatice. Asa va puteti da seama cat de depasita este legea asta atat de laudata.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: ENGLISH IPA

Mesajde balauru_327 » Dum Oct 11, 2015 9:00 am

NeaPuiu scrie:...Astept nerabdator propunerea ta de reteta .

Pai ti-am dat un link cu o reteta. Pui CaraRuby in loc de Crystal 20. East Kent Goldings (EKG) ai. S-05 ai ( e aproximativa cu S-04).

NeaPuiu scrie:... iar Licoricea si Curacao incalca Legea germana a puritatii berii asa ca nu le mai pomenesc .

am zis legea puritatii, nu am specificat si germana :lol:

bionut scrie:Inca ceva, daca ne luam dupa aceasta lege nu ar trebui sa folosim nici drojdie, pentru ca nu e specificata. ... Asa va puteti da seama cat de depasita este legea asta atat de laudata.

dute ma de aici :lol: . Daca pun bere in loc apa sa fac o ciorba, se mai numeste ciorba?
Traditiile trebuiesc pastrate nealterate. Tot ce e "alterat" ar trebui numit altfel, sa nu creem confuzii. Si sa nu credeti ca sunt impotriva experimentelor , pentru ca si eu experimentez, dar ce e bere bere sa fie. Si sa nu mai credeti ca trebuie sa va luati dupa mine :lol: , pentru ca eu bat campii destul de des !
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Următorul

Înapoi la Retete

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron