[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Boiler-ul din cadrul echipamentului meu de fabricare bere

Boiler-ul din cadrul echipamentului meu de fabricare bere

Boiler-ul din cadrul echipamentului meu de fabricare bere

Mesajde Laur » Dum Oct 11, 2015 6:19 pm

Mi-am propus ca, in viitorul apropiat sa va prezint una din variantele pentru construirea unui echipament de fabricare bere ALL GRAIN.
Acum voi posta detalii si poze cu BOILER-ul din cadrul echipamentului. Boiler-ul, pentru cei ce nu stiu, este recipientul in care aduc apa la o temepratura anume, pentru MASH-IN si SPARGING.
Am ales varianta de incalzire cu rezistenta electrica, de 4000 w, reglajul temperaturii il fac cu un PID achizitionat din China controlat de un senzor PT100 cu filet 1/2".

conexiune_rezistenta.jpg
conexiuni rezistenta
conexiune_rezistenta.jpg (126.76 KiB) Vizualizat de 24645 ori


Sistemul de incalzire electric, cu o rezistenta de 4 kw, achizitionata din China, avand soclul din alama si elementele de incalzire din inox. Avand nevoie de putere mare, am folosit cablu multifilar 5x2,5 mm, conectand la nul si faza cate doua cabluri.
Solutia aleasa de mine pentru izolarea keg-urilor: carton ondulat in 5 straturi. Am indoit fiecare carton din 2 in 2 pliuri astfel incat sa se poata curbasi am folosit 2 cartoane: un carton exterior si al doilea format din 3 bucati (prinse intre cele 2 nervuri laterale ale keg-ului)

robinet_fata.jpg
robinet fata
robinet_fata.jpg (167.89 KiB) Vizualizat de 24645 ori


Am ales sistemul de golire cu orificiu in partea de jos a butoiului, mai ales ca butoiul are fundul inclinat spre centru. Am sudat (sunt fan conexiunilor sudate, ca doar nu am lucrat degeaba in domeniul sudarii smile emoticon ) un niplu simplu filetat in partea de mijloc a fundului keg-ului unde am montat un racord T: intr-o parte am instalat un senzor de temperatura PT 100 cu filet 1/2 iar in cealalta parte, cu ajutorul unor nipluri dublu filetate si a unor mufe am conectat un robinet cu bila urmat de un conector pentru furtun. Toate elementele sunt din inox si, au fost imbinate folosind banda de teflon.

robinet_dos.jpg
robinet dos
robinet_dos.jpg (128.12 KiB) Vizualizat de 24645 ori


Senzorul PT 100, montat in racordul T. Senzorul are o mufa de conectare a cablului (aici mufa nu este conectata). Dupa conectarea sistemului de golire, am avut nevoie sa inalt keg-ul, cu ajutorul a 3 picioare din teava patrata de inox, sudata pe fusta keg-ului, in exterior.

robinet_recirculare.jpg
robinet recirculare
robinet_recirculare.jpg (163.94 KiB) Vizualizat de 24645 ori


In partea de sus a keg-ului am ales sa sudez un niplu dublu filetat, conectat la un robinet cu bila, pentru a putea sa fac recircularea apei in vederea obtinerii aceleasi temperaturi in toata masa de lichid. Asadar cu ajutorul unei pompe cu cuplaj magnetic, preiau apa din boiler prin robinetul de golire si o reintroduc in keg prin robinetul de recirculare.
In partea din stanga se vede un stecher trifazic de 16 A care are legate cele 5 cabluri la cate un pin (deoarece o priza normala sustine maxim 16 A, eu avand nevoie de 18A).

boiler_interior.jpg
interior
boiler_interior.jpg (119.32 KiB) Vizualizat de 24645 ori


Rezistenta electrica de 4 kw, gaura de golire in centru iar in partea de jos, lateral, am un niplu dublu (sudat in prealabil pentru alt scop) folsit la sistemul de indicare a nivelului.
Marginea de sus a keg-ului am taiat-o circular la o dimensiune astfel incat sa intre fix un capac (de 24 cm, parca) cu geam de la IKEA, sa pot vedea cam ce se intampla inauntru :)

capac.jpg
capac
capac.jpg (162.14 KiB) Vizualizat de 24645 ori


Capacul l-am ales transparent chiar pentru a vedea ce se mai intampla in interiorul boiler-ului

Ma gandesc sa montez un senzor de nivel (a nu se confunda cu indicatorul de nivel) care sa imi inchida alimentarea rezistentei de incalzire a apei daca nivelul apei este sub nivelul de montare a rezistentei, pentru ca rezistenta sa nu se arda. Am cumparat senzorul insa nu l-am montat - cand il voi monta, revin cu poze. Senzorul de nivel al lichidului va fi inseriat cu alimentarea contactorului ce comanda alimentarea rezistentei electrice.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Boiler-ul din cadrul echipamentului meu de fabricare bere

Mesajde bionut » Lun Oct 12, 2015 4:07 am

Ai un link cu senzorul de nivel?
Ma tem ca sunt suficient de cascat incat sa las rezistenta pornita...
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: Boiler-ul din cadrul echipamentului meu de fabricare bere

Mesajde NeaPuiu » Joi Oct 15, 2015 10:28 pm

Foarte frumos si probabil eficient vasul. Eu lucrez acum cu varianta primitiva a acestuia, cu rezistenta de bazar f. proasta, termometru de bazar care indica temperaturi aproximative, fara indicator de nivel si nici poveste de senzor de nivel care sa imi pazeasca rezistenta. As vrea sa up-datez boilerul meu la iarna dupa modelul pe care l-ai prezentat si as vrea sa stiu de unde pot lua toate accesoriile necesare> rezistenta, senzori, termometru si sa imi mai explici odata (!!) ce face de fapt acel robinet de recirculare, recircula zeama obtinuta dupa brasaj pentru sparge sau ce anume mai exact? Multumesc
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Boiler-ul din cadrul echipamentului meu de fabricare bere

Mesajde bionut » Vin Oct 16, 2015 7:51 am

O sa ne explice Laur exact cu functioneaza echipamentul lui, dar in principiu se recircula zeama in timpus mashului pentru a avea temperatura constanta. Altfel se stratifica si o sa ai la suprafata temperatura mai mare decat la fund. O metoda si mai precisa este sa recirculi mustul printr-o serpentina scufundata in apa de sparge, apa termostatata la temperatura mashului. Asa poti sa faci mash ore intregi fara sa scada temperatura, dar metodele astea necesita pompe, care nu sunt tocmai ieftine.

Gasesti tot ce iti trebuie pe ebay, la chinezi. Iti dau niste linkuri pe privat daca vrei. Ca rezistenta se recomanda unele CAMCO americane, care au suprafata mare, deci putini watti pe fiecare cm2. Asa esti sigur ca nu se lipeste mustul de ea. Dar asta desi nu foarte scumpe, sunt livrate din SUA, si costa foarte mult. Se gasesc unele chinezesti din inox, destul de bune zic eu.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: Boiler-ul din cadrul echipamentului meu de fabricare bere

Mesajde Laur » Lun Oct 19, 2015 3:02 pm

senzor nivel http://www.tme.eu/ro/details/ls03-1a85- ... vel/meder/
Mi-am cumparat senzor deoarece era sa prajesc rezistenta - am pornit-o cand apa era sub nivelul critic.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Boiler-ul din cadrul echipamentului meu de fabricare bere

Mesajde Laur » Lun Oct 19, 2015 3:23 pm

NeaPuiu scrie:Foarte frumos si probabil eficient vasul. Eu lucrez acum cu varianta primitiva a acestuia, cu rezistenta de bazar f. proasta, termometru de bazar care indica temperaturi aproximative, fara indicator de nivel si nici poveste de senzor de nivel care sa imi pazeasca rezistenta. As vrea sa up-datez boilerul meu la iarna dupa modelul pe care l-ai prezentat si as vrea sa stiu de unde pot lua toate accesoriile necesare> rezistenta, senzori, termometru si sa imi mai explici odata (!!) ce face de fapt acel robinet de recirculare, recircula zeama obtinuta dupa brasaj pentru sparge sau ce anume mai exact? Multumesc


Am postat pentru inceput recipientul in care incalzesc apa pentru MASHING si pentru SPARGING. Eu ii spun BOILER (HOT LIQUOR TANK in engleza).
Recircularea o fac pentru a fi sigur ca am aceeasi temperatura in toata masa apei incalzite. Daca nu fac aceasta recirculare, risc sa am temperaturi diferite in parti diferite ale recipientului (in partea de sus o temperatura mai mare iar in partea de jos o temperatura mai mica). A nu se face confuzie cu RIMSS care este altceva...voi explica varianta de recirculare a mustului la vasul de MASHING.

Pentru a-ti putea construi un asemenea recipient, in primul rand iti trebuie un keg de 50 litri din inox. Ii tai circular capacul superior si, iti recomand ca dimensiunea gaurii taiate sa fie egala cu dimensiunea unui capac transparent (cumparat de la raiionul de tigai ale unui super/hipermarket) astfel incat sa poti aseza un capac deasupra si sa poti vedea ce se intampla prin interior. Daca nu pui nimic deasupra, iti ies aburi in incapere si, mai pierzi din caldura apei.
Rezistenta am achizitionat-o din SUA (mi-a adus-o cineva dar, o poti cumpara si sa iti fie livrata in Romania), de aici http://www.theelectricbrewery.com/stain ... g-elements . La acest recipient poti pune si o rezistenta chinezeasca, cu soclu din alama.
PID-ul si senzorul de temperatura le-am achizitionat din China insa trebuie sa caut link-ul ca-s mai multe. Mare atentie deoarece ultima data, am comandat PID-uri cu alarma si mi-au venit fara... :(

L-am izolat deoarece nu vreau sa se piarda prea multa caldura in jur si, vreau sa se mentina la o anumita temperatura cat mai mult timp.

Revin in cateva saptamani si cu celelalte recipiente (le-am modificat insa mai am de facut unele ajustari si, trebuie sa le montez toate fitingurile....)
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Boiler-ul din cadrul echipamentului meu de fabricare bere

Mesajde horinet » Lun Iul 18, 2016 12:52 pm

Ce pompa de circulatie folosesti? Chiar trebuie sa luam totul din China? Magazinele noastre n-au fierbatoare, termomentre, pompe, etc.?
horinet
 
Mesaje: 8
Membru din: Lun Iul 18, 2016 12:26 pm


Înapoi la Echipamente pentru fabricat bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron