[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - ENGLISH IPA

ENGLISH IPA

Re: ENGLISH IPA

Mesajde balauru_327 » Dum Oct 11, 2015 9:00 am

NeaPuiu scrie:...Astept nerabdator propunerea ta de reteta .

Pai ti-am dat un link cu o reteta. Pui CaraRuby in loc de Crystal 20. East Kent Goldings (EKG) ai. S-05 ai ( e aproximativa cu S-04).

NeaPuiu scrie:... iar Licoricea si Curacao incalca Legea germana a puritatii berii asa ca nu le mai pomenesc .

am zis legea puritatii, nu am specificat si germana :lol:

bionut scrie:Inca ceva, daca ne luam dupa aceasta lege nu ar trebui sa folosim nici drojdie, pentru ca nu e specificata. ... Asa va puteti da seama cat de depasita este legea asta atat de laudata.

dute ma de aici :lol: . Daca pun bere in loc apa sa fac o ciorba, se mai numeste ciorba?
Traditiile trebuiesc pastrate nealterate. Tot ce e "alterat" ar trebui numit altfel, sa nu creem confuzii. Si sa nu credeti ca sunt impotriva experimentelor , pentru ca si eu experimentez, dar ce e bere bere sa fie. Si sa nu mai credeti ca trebuie sa va luati dupa mine :lol: , pentru ca eu bat campii destul de des !
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: ENGLISH IPA

Mesajde NeaPuiu » Dum Oct 11, 2015 3:06 pm

Am pus pe calculator reteta pe care mi-ai recomandat-o (http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=141251) si mi-a iesit o bere blonda, cu un SRM de 4,79, mult mai jos decat intervalul pentru English IPA, amareala 38 , usor sub media E IPA si un AVB de 4,8 deci sub minimul pentru English IPA. Deci reteta o fi buna, o fi englezeasca dar nu-mi iese English IPA.

Acuma, ca sa fiu sincer, eu vreau o bere aromata, deci o ipa, cu un continut de alcool peste 5 si o culoare spre amber. Ce sa zic, parca inclin spre experimental decat spre traditie, ce-am baut belgian de prin comert m-a dat pe spate, drept ca si un Golden Pride (bere engleza) m-a uimit iar Bishop Finger-ul pe care l-am baut recent m-a bucurat de asemenea. Ma mai gandesc daca sa incerc reteta cu zahar si ovaz sau raman la traditionalul recomandat de balaur, dar totusi, daca e traditional de ce nu mi se inscrie reteta in parametrii pt English IPA?

PS. Cum as putea folosi hameiul spontan recoltat de pe bolta casnica?
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: ENGLISH IPA

Mesajde bionut » Lun Oct 12, 2015 4:10 am

Cunosc pe cineva care foloseste hamei autohton. Il considera ca avand 2% acizi alfa si il foloseste fie pentru amareala fie pentru aroma. Daca miroase bine incearca un Romanian IPA :rorfl:
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: ENGLISH IPA

Mesajde balauru_327 » Lun Oct 12, 2015 5:43 am

Nu este English IPA ci English Special Bitter de aceea exista diferente de IBU si ABV.
Daca mai vrei ABV mai creste cantitatea de Pale.
Daca mai vrei IBU creste hameiul de amareala.
Daca mai vrei culoare poti adauga 2-4% Roasted ( obtii si o aroma de nuci) si daca nu vrei aroma adauga Roasted spre finalul brasajului, dupa incheierea etapei 67-68Celsius astfel ca se imprima doar culoarea, gustul mai deloc.
In fond un E IPA e diferit de un ESB doar pentru cresterea alcoolemiei (rezultata din malt, de aici si culoarea) si a amarelei.
Putina istorie - E IPA a aparut pe vremea coloniilor englezesti in India, atunci cand transportul berii din Anglia catre India avea de suferit. Solutia gasita a fost in cresterea amarelii si a alcoolemiei, astfel "alterand" reteta originala doar prin proportiile de malt-hamei-apa si dand nastere unui nou stil.
PS. Cum as putea folosi hameiul spontan recoltat de pe bolta casnica?

Il culegi, iti faci o rama pe care pui o plasa de insecte apoi hameiul cules. Cu un ventilator mic, de tipul celor de calculator, asezat sub, grabesti uscarea lui. Cum stii ca gata? Simplu il masori inainte, iar dupa uscare trebuie sa ai cam cu 80% mai putin in greutate. Un con frecat intre degete daca produce un fâșâit ca de hartie indica de asemeni ca e gata. Si mai sunt semne dar testul greutatii e cel mai bun.
Amareala relativa o poti face comparativ cu un hamei al carui IBU il stii, si anume prin a gusta hameiul.
A NU :!: :!: :!: se baga in gura un con intreg ca iei "foc" , incerci cu foarte putin. Cu cat inteapa si persista mai mult amareala cu atat e mai mare alfa
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: ENGLISH IPA

Mesajde NeaPuiu » Dum Oct 18, 2015 3:41 pm

In final am ales calea de mijloc, adica nici nu am mers pe varianta cu zahar brun si fulgi de ovaz dar nici nu am aplicat reteta puritana recomandata de balaur. Deci pentru a obtine un ENGLISH IPA am procedat in felul urmator>

5Kg Wiena
1 Kg Cararuby
0,35 Kg Caramunich
0,25 Kg Acidulated
1,2 Kg miere

Am brasat cu 24 L apa la 68 grade (strike la 74 gr)timp de 90 minute, am urcat pentru mash-out la 75 vreo 15-20 minute, am facut sparge la 75-80 grade cu inca 20-22 litri timp de vreo 20 de minute. Am fiert 60 minute (cam jumatate fara capac) si am adaugat 20 grame Magnum - 60 min, 20 grame Goldings plus o minuta (cca 10 grame) hamei personal spontan din curte (o fi vreun semn de la Dumnezeu de mi-a iesit hameiul natural in ograda taman cand m-am apucat io de berarit) si inca 20 grame Goldings in ultimul minut de fierbere. Mierea am pus-o la ultimele 15 minute impreuna cu doua lingurite de Irish Moss si cam tot atata licorice si curacao (nu m-am putut abtine). Am racit pana la 20 de grade si am adaugat peste jumatate din sedimentul berii anterioare pe care tot azi am tras-o in sticle (un american am ber fermentat cu S-05).

Am obtinut 30 de litri de must adica fermentorul de la fabrica de bere plin ochi cu OG 1062 ceea ce inseamna o eficienta de 72,5% ceea ce nu e rau pentru un incepator aflat la berea 19.

Astept critici, observatii si orice alte comentarii utile.
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Anterior

Înapoi la Retete

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron