OK, pentru ca raspunsul lui Laur se lasa asteptat
m-am documentat intre timp despre dry hopping.
O sa iau un kit Muntons Gold IPA cel mai probabil (e ceva mai ieftin decat Muntons Handcrafted) - are cineva experienta cu acest kit? E ok?
O sa las sa fermenteze 7 zile dupa care adaug hamei, m-am gandit la Cascade sau East Kent Goldings (mai ieftin) cca. 50g (too much?
), mai las sa fermenteze inca vreo 7 zile si imbuteliez. Va rog sa-mi spuneti daca ar trebui modificat ceva la "reteta" de mai sus.
Am si cateva intrebari la care m-as bucura daca mi-ati raspunde:
As vrea sa reduc la minim cantitate de drojdie care sedimenteaza in sticla, la ce am facut pana acum e drojdie pe fund si trebuie mare atentie la turnat ca sa nu intre in pahar pentru ca ii schimba gustul. De asemenea trebuie turnat tot din sticla din prima, altfel se tulbura. Ma gandeam sa las mustul sa fermenteze 7 zile apoi inainte sa adaug hameiul de dry hopping sa trec mustul in alt recipient unde sa-l mai las 7 zile. Credeti ca e un procedeu bun? O sa folosesc un furtun si o sa incerc sa fie zero oxigenare. Risc sa contaminez mustul si sa-l compromit? Si mai ales, daca fac asta voi avea o cantitate mai mica de drojdie in sticle? E practic singurul lucru care ma deranjeaza la berea pe care am facut-o pana acum.
In ce pun hameiul? Am vazut pe net ca sunt ceva plase textile dar pe site nu este asa ceva. E bun un ciorap de nylon de dama?
O sa-l sterilizez evident inainte
Hameiul e destul de scump. Daca deschid o punga si folosesc jumatate cat timp mai poate fi tinuta cantitatea ce ramane? Sau trebuie aruncat ce ramane? Nu planuiesc inca un brewing prea curand, deja mi-e plin podul de bere si nu mai am sticle
Multumesc!
EDIT:
Legat de sediment, daca am o bere maturata cu un sediment pe fund si e nevoie sa o transport in pozitie orizontala, inevitabil agitand continutul, ce se va intampla? Daca o pun la rece in pozitie verticala se va resedimenta? In cat timp va ajunge sedimentul la starea initiala?