Salutare tuturor,
Am inceput si eu de saptamana trecuta "sa fac bere" cu Muntons Export Pilsner. cred totusi ca am facut o greseala, la momentul amestecului (poate 2). Prima ar fi ca drojda a fost hidratata la o temperatura mai mare de 25' (pana in 30) iar a 2-a ca temperatura mustului din recipientul de fermentare am resuit sa o scad de la 26 grade la 21-22 abia a 2-a zi, spre sfarsitul ei, cand fermentarea deja incepuse si era destul de violenta; cum spunea cineva intr-un alt topic: parca sufla cineva din interior. Apoi s-a mai linistit si a fermentat timp de 6 zile la 21-22 grade - in interiorul gradatiei de pe termomentru. De 2 zile insa, supapa e in silenzio stampa si am bagat la treaba densimetrul. Atat ieri cat si azi am inregistrat aceeasi valoare: 1011. Avand in vedere temperatura, am descarcat Excelul si am obtinut o densitate corectata de 1013,22 (cu 20' la temperatura de calibrare si 22' la citire).
Trebuie sa mai astept? Va mai scadea? Am mai adaugat cativa stropi de apa in supapa si am echilibrat nivelul apei ca la inceput: adica ambele compartimente ale supapei egale la semnul de pe ele. de 2 zile nu se mai "misca" nimic. nivelul apei este identic iar in intructiuni scrie ca ar trebuie sa am o valoare constanta sub 1008.
As trece la etapa de mutare a mustului in cel de-al 2-lea vas pentru a incepe a 2-a fermentare insa cred ca mai bine INTREB!
De asemenea, sper sa nu gresesc, gradatia de pe denisimetru are o problema: linia mai lunga, deasupra careia scrie 10 este de fapt a 9-a. valoarea din imagine e 1011 sau 1010?
Multumesc.
As mai avea cateva intrebari dar le iau pe rand