[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Cum interpretam densimetrul

Cum interpretam densimetrul

Cum interpretam densimetrul

Mesajde cristianicolau » Vin Noi 18, 2016 6:08 pm

Salutare tuturor,
Am inceput si eu de saptamana trecuta "sa fac bere" :) cu Muntons Export Pilsner. cred totusi ca am facut o greseala, la momentul amestecului (poate 2). Prima ar fi ca drojda a fost hidratata la o temperatura mai mare de 25' (pana in 30) iar a 2-a ca temperatura mustului din recipientul de fermentare am resuit sa o scad de la 26 grade la 21-22 abia a 2-a zi, spre sfarsitul ei, cand fermentarea deja incepuse si era destul de violenta; cum spunea cineva intr-un alt topic: parca sufla cineva din interior. Apoi s-a mai linistit si a fermentat timp de 6 zile la 21-22 grade - in interiorul gradatiei de pe termomentru. De 2 zile insa, supapa e in silenzio stampa si am bagat la treaba densimetrul. Atat ieri cat si azi am inregistrat aceeasi valoare: 1011. Avand in vedere temperatura, am descarcat Excelul si am obtinut o densitate corectata de 1013,22 (cu 20' la temperatura de calibrare si 22' la citire).

Trebuie sa mai astept? Va mai scadea? Am mai adaugat cativa stropi de apa in supapa si am echilibrat nivelul apei ca la inceput: adica ambele compartimente ale supapei egale la semnul de pe ele. de 2 zile nu se mai "misca" nimic. nivelul apei este identic iar in intructiuni scrie ca ar trebuie sa am o valoare constanta sub 1008.
As trece la etapa de mutare a mustului in cel de-al 2-lea vas pentru a incepe a 2-a fermentare insa cred ca mai bine INTREB!

De asemenea, sper sa nu gresesc, gradatia de pe denisimetru are o problema: linia mai lunga, deasupra careia scrie 10 este de fapt a 9-a. valoarea din imagine e 1011 sau 1010?

Multumesc.

As mai avea cateva intrebari dar le iau pe rand :)
Ataşamente
IMG_8057.JPG
IMG_8057.JPG (91.24 KiB) Vizualizat de 15246 ori
cristianicolau
 
Mesaje: 2
Membru din: Vin Noi 18, 2016 5:39 pm

Re: Cum interpretam densimetrul

Mesajde silviuj » Sâm Noi 26, 2016 10:15 pm

Salut,

ce ai tu acolo e 1011. Daca valoare ramana constanta inseamna ca fermentatia s-a terminat si poti terce la fermentatia secundara. Dar dece faci fermentatia secundara in recipient si nu in sticle? Ai un vas special su presiune pentru a doua fermentare?
Cel mai bine dioxidul de carbon o sa se dezvolte in sticle, fine sub presiune si nu intr-un vas normal daca nu ai un vas ce poate sa tina presiunea.
silviuj
 
Mesaje: 3
Membru din: Sâm Noi 26, 2016 10:06 pm

Re: Cum interpretam densimetrul

Mesajde cristianicolau » Dum Noi 27, 2016 7:45 am

Acum ca am trecut prin toate etapele, cu exceptia bautului :), cred ca am inteles si faptul ca de fapt cel de-al 2-lea vas era pentru amestecul mustului cu cantitatea de zahar pt a 2-a fermentare care desigur se desfasoara, inca, in sticle. Maine cred ca le mut la "intunericul rece".
Ce nu inteleg la densimetru e de ce scrie "10" si sunt doar 9 linii. Apoi, de ce valoarea constanta pe care am obtinut-o e peste 1008. Am gresit poate undeva si nu imi dau seama?
Apoi, din ce am citit in instructiuni, valoarea de pe densimetru trebuie raportata la temperatura mustului (deci a fermentarii sa zicem). Excelul de pe site zice asadar ca in realitate 1011 la temperatura de 22 grade e de fapt 1013.
Astfel Laur mi-a recomandat sa pun mai putin zahar pentru a 2-a fermentare adica 7g/litru, ceea ce am si facut. Daca numar 4 saptamani de stat in sticle inseamna ca o sa-i dau de gust de Craciun. :)
cristianicolau
 
Mesaje: 2
Membru din: Vin Noi 18, 2016 5:39 pm

Re: Cum interpretam densimetrul

Mesajde silviuj » Lun Noi 28, 2016 7:53 pm

Salut,
nu stiu exact ce fel de densimetru si nici nu mi=am pus problema ca liniile nu ar fi marcate cum trebuie. M-am ghidat dupa ce arata densimetru si a iesit bine intodeauna :)
Fermentarea secundare se intampla la mine intodeauna in sticle pentru ca nu am tanc sub presiune si altfel nu ai avea deloc acid in sticla. Temperatura la care stau sticlele e acceasi la care s-a facut si fermentarea principala unde le la 2 saptamani. dupa aia pun sticlele la frigider mai pentru o sapt si bere e buna de baut dupa.
La mine acuma sunt impartiti pe sticle 14l de ipa pentru fermentarea secundara in camera, unt plecat de acasa si la circa 18grade in casa e numai bine pentru ele.

Nu stiu ce fel de excel folosesti pentru calculare dar daca sti germana poate te ajuta situl urmator undepoti face tot felul de calcule http://fabier.de/biercalcs.html
Trebuie sa sti la cat e calibrat densimetrul ca apoi sa calculezi densitatea reala a lichidului in functie de temperatura lichidului. De obicei densimetru e calibrat la 20 grade.

Cel mai bine cand adaugi zaharul e sa il topesti in putina apa calda inainte si sa il adaugi la must. Sper sa iti iasa bine bere.

Noroc!
silviuj
 
Mesaje: 3
Membru din: Sâm Noi 26, 2016 10:06 pm


Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori

cron