[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - ALL GRAIN BREWING - Ghid pentru prima ta sarja ALL GRAIN

ALL GRAIN BREWING - Ghid pentru prima ta sarja ALL GRAIN

ALL GRAIN BREWING - Ghid pentru prima ta sarja ALL GRAIN

Mesajde Laur » Dum Ian 15, 2017 9:00 am

Salutare,

Am gasit acest articol scris bine de catre cei de la BYO.
Este despre ce trebuie sa stim, la modul minimal, cand ne gandim sa facem ALL GRAIN BREWING.
S-au scris mii de carti (daca nu mai multe) despre ALL GRAIN BREWING si despre etape separate din acesta. Eu recomand tuturor celor care vor da treaca de la fabricare din kit-uri de bere la ALL GRAIN sau vor sa apuce direct de ALL GRAIN, sa citeasca mult si sa se uite la clipuri demonstrative. Informatiile sunt in cantitate uriasa. Cele mai multe abordari ale acestui vast subiect sunt in engleza asa ca, pentru cine nu stapaneste limba engleza la un nivel mediu, poate fi mai dificil. Oricum sunt multi termeni imprumutati din engleza, iar cei care au si echivalemt in romana nu suna foarte "prietenos". Mai ales in lumea berarilor amatori, limbajul folosit este imprumutat de "afara".
Nu va spun ca la concursurile internationale la care am participat ca homebrewer am intalnit si persoane cu care nu puteam comunica deoarece nu erau cunoscatori de limba engleza.
Ca si recomandare, va sfatuiesc sa va exersati cunostintele de limba engleza (si sa aprofundati daca este cazul) si apoi sa va apucati de gasirea surselor de informare si evident, sa va informati.
Revenind la articol, il voi posta link-ul aici http://byo.com/newbrew/all-grain cu angajamentul ca il voi traduce cand voi avea timp si-l voi adauga aici pentru cei mai putin cunoscatori ai limbii engleze sau cei care vor sa isi verifice termenii "de specialitate"
Spor la citit si la berarit!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: ALL GRAIN BREWING - Ghid pentru prima ta sarja ALL GRAIN

Mesajde silviuj » Sâm Ian 21, 2017 6:12 pm

salut,

buna explicatie, dar ea acopera numai stilul american de fabricare a berii din graunte. L-am testat si eu si pot spune ca e un mod foarte usor de a face bere. Eu am folosit o lada frigorifica pentru a mentine temperatura constanta,si a si functionat, insa aici am facut si prima greseala. Mashin l-am facut cu cantitatea intreaga de apa asa ca am umplut lada cu apa si malt iar dupa aia nu am mai avut loc sa adaug apa calda pentru a aduce temp la 78 pentru mash out.Notita pt data viitoare : mashin se face in mai putina apa pt a avea loc sa pot creste temperatura 8-) .Berea a iesit delicioasa insa si asa, a fost un IPA putin mai amar ca de obicei.
WP_20161112_12_17_17_Pro.jpg
WP_20161112_12_17_17_Pro.jpg (212.54 KiB) Vizualizat de 41203 ori


Ceea ce se practica in metoda americana/englezeasca este o infuzie simpla, adica de a tine temperatura terciului in intervalul 60 – 68 °C(depinde de reteta), temeratura la care se extrage maltoza din graunte. Aceasta simpla infuzie este doar una dintre treptele care se aplica in fabricarea berii in Europa. In lumea berarilor amatori din europa si in formuriile nemtesti din care ma informez eu se practica in mare proportie o infuzie in trepte in care temperatura este crescuta treptat si unde terciului i se dau cel putin 3 pauze prin care se se descompune amidonul si se extrag din graunte mai multe emzime care confera berii un caracter aparte(in functie de reteta).
Pt cei ce stiu germana, sau intaleg cate ceva din ce arunca google translate la nimereala acesta este un link cu toate stadiile si temperaturiile explicate(Rasten pe germana)
http://www.besser-bier-brauen.de/selber ... en/#rasten

Inainte de a folosi metoda americana am facut bere numai cu infuzia in mai multe trepte si am fost foarte multumit de cum a iesit berea. am mai facut de 3 ori wheat beer.

Sper ca si raspunsul meu sa fie de ajutor sa putem face cominitatea asta mai mare 8-)
silviuj
 
Mesaje: 3
Membru din: Sâm Noi 26, 2016 10:06 pm

Re: ALL GRAIN BREWING - Ghid pentru prima ta sarja ALL GRAIN

Mesajde Laur » Mie Feb 08, 2017 3:53 pm

Daca faci clatire (SPARGING) cu apa la temperatura de 75-78C, nu mai este necesar sa faci MASH OUT.
Asadar, puteai foarte bine sa extragi mustul din lada dupa cele 60 min de MASHING si apoi sa clatesti maltul cu apa la temp de 75C.
In functie de stilul berii, se recomanda o anumita rata de utilizare apa/malt. Sper ca ai tinut cont de asta cand ai umplut lada.
Legat de STEP MASHING, tin sa iti spun ca multe stiluri de bere nu mai au nevoie de asa ceva deoarece granele au caracteristici imbunatatite si se comporta similar chiar daca folosesti o singura treapta de temperatura/infuzie. Folosirea treptelor de temperatura, de multe ori este greu de efectuat (datorita echipamentului) si dureaza mult mai mult decat o infuzie simpla.
Spor la berarit!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: ALL GRAIN BREWING - Ghid pentru prima ta sarja ALL GRAIN

Mesajde horinet » Joi Feb 09, 2017 2:09 pm

Pot sa spun ca am studiat ceva despre all grain, am studiat o gramada de carti in engleza asa cum m-am priceput, pana acum facand doar kit-uri. Im mare mi-e clar procesul, dar nu am dedus din multele tipuri de a prezenta o reteta, cata apa se foloseste pentru sparging. Stiu ca e o formula cu apa care ramane in cereale, cu apa care se evapora, dar efectiv nu inteleg din retete cu cata apa incep mashing-ul (la o cantitate data de cereale) si cu cata fac sparging. Ar fi cel mai corect pentru o reteta sa spuna: 5 kg. cereale, 15 l. apa mashing, 10 l. sparging. Ar fi extrem de simplu. Astept si eu o parere de experti. Multumesc.
horinet
 
Mesaje: 8
Membru din: Lun Iul 18, 2016 12:26 pm

Re: ALL GRAIN BREWING - Ghid pentru prima ta sarja ALL GRAIN

Mesajde Laur » Joi Feb 09, 2017 4:00 pm

Cantitatea de apa pentru mashing se calculeaza tinand cont de raportul apa/grane specific fiecarui tip de bere.
Din ce imi aduc aminte, acest raport se situeaza intre 2,5 si 4 litri apa per kg de malt (daca ma insel, sa fiu scuzat - acum folosesc BeerSmith care imi ofera aceasta informatie fara sa mai fiu nevoit sa fac calcule).
Cele mai folosite valori se situeaza intre 3 si 3,5 litri apa necesara pentru MASHING la fiecare kg de malt.

Despre cantitatea de apa pentru SPARGING va pot spune ca nu am stat niciodata sa calculez foarte exact aceasta valoare, intotdeauna am incalzit mai mult decat trebuia.
Logica este simpla - mai bine imi ramane apa calda decat sa mai am nevoie si sa trebuiasca sa mai incalzesc.
Din ce imi aduc aminte, retetele specifica o cantitate de apa pentru SPARGING mai mica decat cea pentru MASHING.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: ALL GRAIN BREWING - Ghid pentru prima ta sarja ALL GRAIN

Mesajde horinet » Mie Noi 29, 2017 10:47 am

Un timp erau "in asteptare" in magazin kit-uri all grain. Apoi au aparut parca asa timid vreo doua, acum nu mai e nici rubrica !!! Macar retete si instructiuni sa vedem ca ne luam singuri ingrediente.
horinet
 
Mesaje: 8
Membru din: Lun Iul 18, 2016 12:26 pm

Re: ALL GRAIN BREWING - Ghid pentru prima ta sarja ALL GRAIN

Mesajde Laur » Lun Dec 11, 2017 7:36 am

Din cauza perioadei aglomerate le-am scos temporar.
Acum au reaparut si in curand se vor mari numarul lor. Chestie doar de timp....mama lui de timp ca nu mai ajunge....
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm


Înapoi la Fabricare bere din malt

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron