de berila » Dum Sep 01, 2013 11:29 am
Unii matureaza berea altii nu. Nu stiu exact cat dureaza procesul de fabricare a berii comerciale (2-5 zile). Dar cu siguranta se face prin cantitati impresionante de drojdie.
Turnurile acelea inalte din curtile fabricilor de bere sunt recipiente de fermentare. Sunt bine izolate termic si au pereti dubli pentru ca un agent de control termic sa poata pastra lichidul din interior la ce temperatura se doreste.
din punctul unora de vedere (avand calitatea in gand) e gresit sa folosesti tancuri de fermentare de tip tigareta pentru ca in interior curentii de must/bere nu vor mai circula cu usurinta necesara. (Berarul sef de la Rochefort recomanda dimensiuni de aprox diametru=inaltime pentru un flux optim) Tineti minte, fermentarea este un proces exoterm si la cantitatile din tancurile mari de fermentare se genereaza multa caldura. Asta se aplica si la punctul de mai sus, cu izolarea termica a tancurilor de fermentare. Pe timp de iarna nu trebuie prea multa energie pentru pastrarea constanta a temperaturii interne. Frigul de afara e chiar bine venit. Banui ca acele tancuri-tigareta sunt alese astfel pentru a avea o amprenta pe sol cat mai mica -> necesita spatiu mai putin -> chirie mai mica sau teren achizitionat mai putin. Poate si alte avantaje cum ar fi furtune/conducte mai scurte -> riscuri mai mici de infectie din cauza acestora, pompe de putere mai mica, etc.
Legat de curentii care se produc in interiorul vasului de fermentare: daca puneti la fermentat o sarja de bere de vreo 40 de litri deschisa la culoare intr-o damigeana transparenta, si ii acordati conditiile unei fermentari puternice (adica drojdie multa, must bine oxigenat si zaharuri suficiente) se pot observa cum curentii plimba in cercuri reziduurile ce apoi se vor sedimenta pe fundul vasului. Reziduuri gen resturi de hamei, proteine coagulate, etc.
Berila