Salutare,
Am facut acum 3 saptamani o bere APA si aveam 2 posibilitati de fermentare:
- la temperatura de 30 - 33 C
- la temperatura controlata cu INK Bird
Avand in vedere ca pana acum nu am folosit tulpina de drojdie KVEIK (de la niciunul dintre producatori) si, tocmai s-a lansat drojdia Lallemand VERDANT IPA, am ales sa le folosesc, utilizand un must de bere APA.
Reteta APA pe care eu o fac este una clasica, full CASCADE. Iar rezultatul este unul foarte placut mie. Fac reteta aceasta (cu mici variatiuni) de ani de zile.
Asadar, aveam o zona in care temperatura era intre 30 si 33 grade Celsius si, obtinand 57 litri, am impartit mustul de bere in 3 recipiente: in doua din ele am adaugat drojdia Lallemand KVEIK VOSS (cate un plic in fiecare recipient in care am avut 20 litri) iar in al treilea am adaugat drojdie Lallemand VERDANT IPA (recipientul cu aceasta drojdie l-am plasat intr-o lada de frig controlata de un INK Bird, cu temperatura setata la 20 grade Celsius.
Dupa 3 zile am facut dry hop berilor fermentate cu KVEIK VOSS. In cazul berii fermentate cu VERDANT IPA, am facut dry-hop dupa 5 zile.
Fiecare drojdie am lasat-o la dry hop 4 zile. Apoi am transferat-o in keg-uri. Cand am transferat berea fermentata cu VERDANT, am simtit o puzderie de mirosuri placute in bere: piersici, prune, fructul pasiunii, un pic de citric.
Surpriza mare a fost in cazul berii fermentate cu KVEIK VOSS: aromele de hamei obtinute au fost mai slabe decat in cazul folosirii drojdiei clasice US-05 (utilizate pana cum). Aveai impresia ca am adaugat o cantitate mult mai mica de hamei la dry-hop (iar cantitatea folosita a fost identica cu cea folosita in cazurile precedente).
Am tot citit si auzit discutii despre cat de grozava este drojdia KVEIK. DIn pacate eu am fost cam "desumflat" de rezultatul obtinut. In afara de faptul ca fermenteaza la temperaturi inalte (ceea ce, vara in Bucuresti poate fi o alternativa), folosirea in cadrul retetei mele de APA nu m-a incantat.
Este posibil ca eu sa fi ratat cateva ponturi pe care nu le-am stiut. Daca altcineva a obtinut rezultate mai bune si ne poate impartasi cateva ponturi, il rog sa o faca.
Spor la berarit!