Bun gasit tuturor,
De ceva vreme ma tot gandeam cum ar fi sa imi fac propria bere acasa. In noiembrie 2020 mi-am luat inima in dinti si am comandat echipamentul pentru fabricatie impreuna cu un kit Brewferm Pils si m-am apucat de treaba.
Am citit instructiunile de mai multe ori, am facut scenarii cum sa asez toate ustensilele ca sa evit contaminarea mustului dar m-am impiedicat de cateva ori prin bucatarile si am inceput sa am emotii ca poate am facut ceva gresit.
Pana la urma seara, am pus berea la fermentat (utilizand zahar brut din trestie cu circa 150g mai mult decat in reteta din gresala) si am asteptat sa inceapa fermentarea. Prima surpriza placuta a fost dimineata cand mustul fermenta energic.
Dupa doua saptamani de fermentare inca mai era activitate prin supapa de eliminare a bioxidului de carbon. Am lasat inca 3 zile si la intervale de circa 5 minute tot se mai eliminau cateva bule prin supapa. Am masurat densitatea si in urma corectiei de temperatura a rezultat densitatea finala de 1008.
L-am sunat pe Laur si am intrebat ce sa fac in continuare, ca berea mea nu se opreste din fermentat. El mi-a spus sa imbuteliez berea, deoarece berea a incetat fermentatia la aceasta densitate finala. Am imbuteliat berea in sticle (adaugand cele 7g zahar / litru de bere) si am pus sticlele intr-o lada din plastic negru in aceeasi incapere unde s-a produs prima etapa de fermentare. Dupa circa 6 zile am observat ca berea s-a limpezit complet, drojdia sedimentandu-se intr-un strat subtire la fundul sticlelor. Am mutat lada cu sticlele pe balcon (deja era prin 10 decembrice si temperatura oscila intre 5 si 13 grade) si am asteptat din nou.... doar pana in 25 decembrie cand nu am mai avut rabdare si am deschis prima sticla.
Am avut ceva emotii sa nu fi obtinut o bere plata. Spre marea mea surpriza si incantare berea a facut o spuma de circa 1.5-2cm si o multime de bule pe peretii paharului iar gustul a fost mult peste orice bere uzuala din comert iar culoarea a fost cumva armamie de la zahar. Bineinteles atunci nu m-am oprit doar la acea sticla. Sincer nu am mai avut rabdare se le las la maturat cele 6 saptamani si am tot consumat din ea. Acum cateva zile s-a terminat si pot sa spun ca in comparatie cu 25 decembrie gustul berii s-a rafinat simtitor.
Cred ca nu o sa mai beau curand bere din comert si sper ca la urmatoarele sarje sa am rabdare sa le las maturat cat este nevoie.
o zi placuta tuturor
PS: tin sa-i multumesc lui Laur pentru sfatul si gentiletea sa.