[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Termen de valabilitate

Termen de valabilitate

Termen de valabilitate

Mesajde daniruse » Lun Mai 22, 2023 11:05 pm

Salutare,

Am deschis ieri o bere (Muntons Hand-Crafted American Style IPA) pe care am imbuteliat-o in decembrie 2021, deci dupa aproape un an si jumatate, fara nicio speranta ca aceasta sa mai fie consumabila. In tot acest timp, am tinut berea intr-un loc lipsit de lumina si la o temperatura constanta (~16-17 grade Celsius). Spre surprinderea mea, berea arata foarte bine, cu exceptia depunerilor de pe fundul sticlei, care erau foarte foarte negre (lucru care nu era valabil imediat dupa maturare, cand berea era "tanara"). Gustul, din pacate, parea destul de ciudat, o combinatie intre drojdie si gust puternic de cafea. Deloc asemanator cu gustul initial al berii. Ce am mai observat a fost ca berea s-a "agitat" imediat (singura) dupa deschidere si a inceput sa scoata spuma din sticla, incet dar constant, semn ca o reactie chimica avea loc acolo.
Eram curios de urmatoarele:
1. Dupa cat timp se strica, de regula, o bere fabricata din kit?
2. Cum ne putem da seama/cum putem verifica ca o bere s-a stricat sau nu? Sunt ceva indicii in sensul acesta, cum ar fi culoarea/volumul depunerilor?
3. Cum ar trebui sa depozitam o bere pentru a o pastra comestibila cat mai mult timp?
4. Care ar fi explicatia pentru scoaterea de spuma/"explodarea" drojdiei ce are loc atunci cand se strica o bere?

Merci anticipat, chiar sunt curios de raspunsuri!
daniruse
 
Mesaje: 2
Membru din: Sâm Ian 01, 2022 8:31 pm

Re: Termen de valabilitate

Mesajde Laur » Mar Iul 25, 2023 12:27 pm

Berea trebuie pastrata la rece (maxim 6 - 7 grade Celsius) pentru a-si pastra calitatile.
Berea ta a inceput sa refermenteze in sticla - drojdia care inca mai era vie a inceput sa o consume pe cea care a murit si astfel a mai facut CO2 (care i-a dat o carbonatare suplimentare) si probabil si aspectul depunerilor de culoare inchisa. Gustul de drojdie a venit si el din agitarea sedimentului la deschiderea sticlei..
Deci, daca pastrezi berea o perioada indelungata, recomand tinerea ei la o temperatura scazuta: 4 - 7 grade Celsius.

PS: am baut o bere tinuta in frigider timp de 3 ani si era foarte buna - isi schimbase proprietatile dar si le schimbase in bine.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm


Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron